Dan sećanja na početak NATO bombardovanja

Povodom godišnjice od početka NATO bombardovanja vence na spomenike Milenku Pavloviću i poginulima od 1990 do 1999. godine položile su delegacije Grada Valjeva, vojske, Rusko – srpskog centra Majak, veterani 63 padobranske brigade.

Pre 23 godine NATO snage su na današnji dan  u 17.45h započele bombardovanje tada SRJ. Bombardovanje počelo napadom na vojne objekte da bi ciljevi kasnije postali i civilni objekti i infrastruktura .

„Grad Valjevo je prvi put osetio „blagodeti“ NATO akcije pod nazivom Milosrdni andjeo 14. aprila 1999. godine. Više od 251 bombe bačeno je na ciljeve u Valjevu i neposrednoj okolini . Najveći broj bombi pao je na Krušik potom na zgradu MUP-a , ali i objekte na Divčibarama i u Pričeviću. Grad Valjevo se seća tih dešavanja i uvek će biti posvećen obeležavanju ovog datuma . Najmanje što možemo je da čuvamo slobodu i odamo priznanje našim poginulima“, rekao je zamenik predsednika Skupštine Viktor Mićić.

On je takodje podsetio i na pogibiju pilota Milenka Pavlovića koji je upravo svoj život izgubio braneći nebo iznad Valjeva.

Polaganju venaca pored delegacije grada koju je predvodio gradonačelnik Lazar Gojković prisustvovali su i veterani 63 padobranske brigade , ali i predstavnici Rusko srpskog centra Majak koje broji više od 3000 članova , a od nedavno imaju i svoju kancelariju u Valjevu.

U bombardovanju Valjeva, koje je počelo 14. aprila 1999. godine, poginula su tri Valjevca,  povređeno je preko 50 građana, a srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno  preko 200 stanova i 50 kuća.

 

4 comments on “Dan sećanja na početak NATO bombardovanja

 1. Ivan Valjevski

  Čiji su sada savetnici najveći zagovornici bombardovanja 1999. god. (T. Bler, G. Šreder, )??? Ko je učestvovao u predizbornoj kampanji sa novce građana Srbije Hilari Klinton???

  Reply
  1. Mod

   Potpuno ste u pravu. Opet imamo vlast koja gradjane zedne prevodi preko vode i malo ko se seca. Slava herojima !

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.