Stav kompanije Gorenje Valjevo o najavi protesta dela zaposlenih zbog testiranja na Covid

Redakciji Vamedie koja je izveštavala o najpre najavi štrajka , a potom i neodržavanju istog , kompanija Hisense Gorenje dostavila je Saopštenje u kom se iznosi stav kompanije po pitanju najavljenog štrajka. Stav kompanije prenosimo u celosti:

„Gorenje Valjevo je, kao društveno odgovorna kompanija koja brine o zdravlju svih svojih zaposlenih, uvela obavezno testiranje za sve zaposlene koji nisu preležali Covid ili nisu vakcinisani. Kako bi se u jeku pandemije sprečilo masovno oboljevanje zaposlenih i dalje širenje ove zarazne bolesti, pristup na rad smo omogućili samo zaposlenima koji imaju negativan rezultat testiranja, odnosno koji su preležali Covid ili su vakcinisani. Testiranje se u potpunosti obavlja u organizaciji poslodavca, na lokaciji i o trošku poslodavca, tako da zaposleni nisu izloženi nikakvim dodatnim troškovima. Ista pravila koja se primenjuju u Valjevu važe i u svim drugim kompanijama Hisense grupe u Evropi i svetu, čije je Gorenje Valjevo deo.

Provera zdravstvenog stanja zaposlenih pre stupanja na rad je u potpunosti u skladu sa važećim propisima Republike Srbije, pre svaga Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i detaljno je razrađena internim aktima poslodavca sa kojima su blagovremeno upoznati svi zaposleni.

Preventivno testiranje zaposlenih koje sprovodimo je podržano i od strane Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ , i okarakterisano kao poželjno jer će jedan deo potencijalno pozitivnih biti na taj način otkriven i sprečeno širenje epidemije unutar kompanije.

Od početka pandemije, Gorenje Valjevo se maksimalno zalaže da zaštiti zdravlje svojih zaposlenih tako što svakodnevno svim zaposlenima obezbeđuje dovoljne količine besplatnih zaštitnih maski, sredstava za higijenu i dezinfekciju, organizuje testiranje o trošku poslodavca, plaća odsutvo za zaposlene koji su kao kontakti u karantinu i preduzima druge slične aktivnosti u cilju edukacije zaposlenih i sprečavanju širenja epidemije. Verujemo da je testiranje u interesu i naših zaposlenih i njihovih porodica, jer eventualno zaraženi na ovaj način mogu da zaštite svoje najbliže od virusa koji inače možda ne bi otkrili na vreme.

Za razliku od brojnih drugih kompanija koje su se od početka pandemije suočile sa ogromnim teškoćama, Gorenje je, između ostalog, na ovaj način uspelo da obezbedi kontinuitet u proizvodnji, sačuva radna mesta i čak sa ponosom možemo reći zaposlili i značajan broj novih radnika.“

 

6 comments on “Stav kompanije Gorenje Valjevo o najavi protesta dela zaposlenih zbog testiranja na Covid

 1. Nikola

  Ako test košta oko 2.000 dinara i svake sedmice testira se oko 500 radnika imamo:
  500 x 2,000 din x 4 sedmice u mesecu (minimum) = 4.000.000 (ČETIRI MILIONA) dinara minimum.
  Plus troškovi dolaska laboranata, plus sav materijal za zaštitu svih zaposlenih bez 5.000.000 dinara mesečno nije.
  Za firmu koja ovo sa ponosom plati to nije trošak već INVESTICIJA! U šta?

  Reply
 2. Milena

  Jedan deo u Hemikal, a drugi glavešinama iz Gorenja. Veseli radnik dobije 65% dok je na bolovanju. Ogromna je njihova briga o zdravstvenom stanju radnika.

  Reply
  1. Milijan

   Sasvim moguće, Mnogi radnici bez ikakvih simptoma dobili su pozitivan test što navodi na sumnju da se testovi stvarno ni ne rade zbog uštede para koje se moguće preliju u nečije džepove. Postavlja se pitanje da li je onda i Hemikal saučesnik u krivičnom delu pranja novca ili je možda ova ugledna ustanova obmanuta?

   Reply
 3. sin anarhije

  Ulazis u fabriku , imas testiranje i mini ambulantu i sta hoces vise , obezbedjeno ti je to dok npr ljudi u kovackom centru celu zimu rade u ledenim halama …. izbor je lak , ako ti se ne svidja , sibaj dalje …

  Reply
  1. Sladjana

   Zasto samo Kovacki, pa ceo Krusik radi u ledenim halama i kancelarijama. Nije problem sto rade nego sto se niko ne buni, ako se ne bune i treba da rade? imaju one nase narodene poslovice. Pametniji popusta i Cuti moze biti gore!. A da u Krusiku su pre neki dan izvrsitelji popisivali imovinu! Tako da smo cutitite mozda moze i gore, za radnike, a Direktorka i drustvo sa vrha oni ce se vec snaci!

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.