Sledi zamena vodomera

      2 коментара на Sledi zamena vodomera

JKP Vodovod od grada je dobilo subvenciju u iznosu od 11 miliona dinara za zamenu vodomera.

Iako i zakonska akta nažu da se baždarenje vodomera vrši svakih pet godina , u Valjevu niko nema informaciju kada je to masovno  radjeno poslednji put. Subvencija koju grad daje omogućiće Vodovodu da budu zamenjeni vodomeri tamo gde postoji najviše problema.

„To je jedna zaista sjajna stvar za koju dobijamo novac. Zamenom vodomera uvećaćemo prihode minimum za deset posto bez povećanja cene vode. Najpre ćemo izvršiti kontrolu tamo gde su nam najveći gubici i tu ćemo prvo raditi zamenu. Slabe tačke su uglavnom stambene zgrade, ali radićemo fazno , Kolubaru2, Zbratimljene gradove“, kaže direktor Vodovoda Ivan Filipović.

On objašnjava da je gubitak vode u mreži oko 58%, ali da od tog procenta nije sve otišlo u zemlju i nije sve zato što je pukla cev nego su i vodomeri stari.

Vodovod uslugama opslužuje 34 098 korisnika čijih se 23 222 mernih mesta nalaze u 486 ulica, sela ili naseljenog mesta. Osnovni problem Vodovoda predstavlja izuzetno visok procenat neprihodovane vode , odnosno razlika u količini roizvedene vode za piće i isporučene vodovodnom sistemu. Razlika se kreće u intervalu od 10,5 do 11,3 miliona m3  i fakturisane, naplaćene količine koja se kreće od 4,25 do 4,45 miliona m3.Računica pokazuje da se od količine proizveden vode ne naplaćuje više od polovine , odnosno naplaćuje se samo od 40% do 45%.

Iskustva pokazuju da zbog godina korišćenja vodomera dolazi do usporenja rotora, a samim tim i prikazivanja  manje vrednosti preuzete količine vode u odnosu na stvarnu potrošnju.  Analiza Vodovoda na mestima gde je izvršena zamena vodomera pokazuje da je došlo do povećanja potrošnje za 21%.

 

2 comments on “Sledi zamena vodomera

  1. Miloš Marjanović

    ovo baš i nije tačno. naplatite potraživanja od Krušika i biće vam lakše

    Reply
  2. Dusanka

    Mi u grabovici se opet ne spominjemo. Misle da smo cigani i da zato nikad nismo prioritet.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.