Rekordan broj napada -247 gradjana tužilo Vidrak zbog napada pasa lutalica u 2021.godini

U 2021. godini postavljen je novi rekord po broju zabeleženih napada pasa lutalica. Za 247 tužbi samo u gradu , Vidrak je u 2021. godini izdvojio i više od 21 miliona dinara. Ako se ovom broju doda i broj napada na stada ovaca u selima , prosek pokazuje da je svakog dana u prošloj godini neko napadnut.

 

Čak 247 gradjana Valjeva tužilo je JKP Vidrak, inače staraoca nad azilom za pse, za naplatu odštete u prošloj godini. Kako objašnjavaju u ovom preduzeću tu su u pitanju samo tužbe gradjana dok Vidrak ima i tužbe ljudi sa sela koji traže odštetu za napadnute ovce. Time se iznos koji Vidrak izdvaja za ovu namenu povećava ,a realna računica pokazuje da tokom prošle godine nije prošao nijedan dan , a da u Valjevu neko nije bio napadnut od strane pasa lutalica.

Ipak ovo nije jedino izdvajanje jer za staranje o azilu za pse grad izdvaja dodatnih deset miliona dinara, a u ukupnu cenu koštanja treba uračunati i obaveze Vidraka prema zaposlenima u azilu. Na pitanje Vamedie šta Vidrak može da obezbedi za 21 milion , direktorka Ksenija Badem kaže: „Mnogo toga, a realno to su dva kamiona smećara . Vozni park nam je jako star i potrebni su nam novi kamioni. O kontejnerima i kantama da i ne govorimo koliko bismo mogli da nabavimo“.

Broj pasa lutalica u Valjevu se neprestano povećava , a azil je odavno prepunjen. Sam azil proširivan je prethodnih godina , a u njemu se svakodnevno nalazi oko 200 pasa.

Ne treba zaboraviti da odšetet isplaćuje i grad  nakon što gradska komisija uradi procenu. Ipak gradjani se u najvećoj meri opredeljuju za tužbu Vidraka putem suda jer se dobijaju veća sredstva.

U Vidraku kažu da nijedna tužba nije ispod 100 000 dinara jer Vidrak plaća i sudske troškove. Na pitanje da li postoji poseban deo grada odakle stiže najviše tužbi, u Vidraku kažu da tu ne postoji pravilo, ali napominju da se često kao podnosioci tužbi pojavljuju i isti gradjani. Kolika je verovatnoća da pas napadne bar jednom godišnje istu osobu morala bi da iračuna statistika , ali ono što je poznato jeste da je u pitanju ista verovatnoća kao i u slučajevima kada psi uglavnom napadaju umatičene ovce.

„Tragedija je kada celo stado strada , ali je činjenica da su u najvećoj meri u pitanju umatičene ovce koje su mnogo skuplje . Neko nepisano pravilo je da su one sjagnjene. One uvek imaju po dva jagnjeta ,a  nekada i tri. Evo skoro smo imali slučaj  sa po tri jagnjeta. To značajno više košta“, pričaju u pravnoj službi.

Na pitanje da li je moguća zloupotreba , objašnjavaju da je Vidrak pokušao da prisustvuje na licu mesta kada izlazi veterinar da proceni štetu, povrede , ali da to nisu dozvolili ni veterinari ni vlasnici ovaca.

Da zloupotrebe postoje u to , višegodišnja iskustva pokazuju, ne treba ni sumnjati, ali da postoji i problem pasa lutalica takodje je nesporna činjenica.

Grad Valjevo je nakon napada psa na devojčicu u centru grada pri čemu joj je naneo teške telesne povrede , ali i napada čopora pasa na još jedno dete prvi put 2013. godine započeo popisivanje vlasnilkih pasa. Te godine u nezavršenom popisu registrovano je čak 9300 vlasničkih pasa. Upućeni navode da je taj broj sada I veći, a procena je da se oko 1000 pasa nalazi svakodnevno na ulicama.

Radnici zoohigijene Vidraka naprestano su na terenu I dolaze I po pozivu gradjana , ali sam azil nema kapacitet da svi psi budu primljeni. Činjenica je da psi postaju lutalice nakon što ih vlasnik izbaci na ulicu, ostavi kraj kontejnera I sl. Ipak popis koji je započet nikada nije doneo rešenje. NIje poznato da je veterinraska inspekcija ozbiljnije pristupila kontroli , ali ni drugi inspekcijski organi grada. Koliko sada ima pasa niko ne može reći , ali da problem preti da eskalira to je ono što nas izvesno očekuje.

U Valjevu postoji nekoliko društava za zaštitu životinja , ali nijedno od njih ne poseduje azile koje zakon propisuje. Koliko je poznato do sada je Udruženje Čarna organizovalo akcije udomljavanja , ali broj udomljenih pasa nije rešenje za Valjevo I ukupan broj pasa lutalica.

Šta je rešenje , moraće grad vrlo brzo da odluči jer kako stvari stoje , a na osnovu broja pasa lutalica na ulicama, sam grad je već  veliki azil za njih.

 

6 comments on “Rekordan broj napada -247 gradjana tužilo Vidrak zbog napada pasa lutalica u 2021.godini

 1. Gradjanin koji gleda zlo očima

  Ako i trba da plate,kada tu gamad štite više od čoveka

  Reply
 2. dedagaga

  Напуштени „кућни љубимци“ – пси луталице нису проблем само града Ваљева већ читаве Србије. Својевремено је процењено да их је више од сто хиљада. Разлог томе је што нема друштвене (политичке) воље да се то реши кроз обавезну обуку власника, кроз надзор и кажњавање оних који псе изводе на непрописан начи итд, као што се то чини на пример у Словенији.

  Reply
 3. Pjerili

  Poštovani,
  Problem pasa lutalica postoji godinama al nadležni to ne ršavaju. Da su svi prekršaji kada su u pitanju psi lutalice sanksionisani primenom pravne regulative ne bi u 2017 godini ujede plaćali milionima dinara. Do oktobra 2017 godine ujedi pasa lutalica koštalo je oko 44 miliona dinara.Komparacije radi za taj novac može da se kupi 5 – 6 novih dvosobnih stanova ili 450 novih računara (Laptop) najnovije generacije. Zašto se Rukovodioci i nadležne inspekcije ne odgovorno ponašaju prema problemu pasa lutalica!? Može im se, jer zarade redovno primaju, ne rade i ne bave se problemom pasa lutalica. Problem pasa lutalica je lako rešiv, al zašto se problem lutalica ne tretira da bi se smanjio broj lutalica na ulicima grada, pitanje je za sve službe i rukovodioce gradske uprave Valjeva. Psi lutalice su veliko zlo, al još veće zlo čine gradske nadležne službe i rikovodioci gradske uprave.

  Reply
 4. Bojan

  Sta raditi ja shvatam ali drzati pse u zgradi koji non stop laju i kao i to su ziva bica prijava samo komumalne da ili ne?

  Reply
 5. Maja

  Sta je resenje? Edukacija gradjana o psima i tome kako im pristupiti, mirno proci, a ako neko ima problem sa tim da neki pas ili psi na njega laju, da ih nahrani, i dozivljavace ga kao prijatelja i nece ga vise dirati. Takodje, da grad obezbedi besplatne sterilizacije, kako bi gradjani mogli kako svoje, tako i pse sa ulice, a posebno zenke, da vode na sterilizaciju, pa onda ne bi bilo kucnica, odnosno copora, kojih se gradjani najvise plase. Dakle, edukacija i sterilizacija.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.