Zdravstvenim radnicima danas po 10 000 dinara

Zdravstveni radnici danas će dobiti po 10.000 dinara jednokratne novčane pomoći.Ovu pomoć dobiće 122.462 zdravstvena radnika, zaposlena u zdravstvenom sistemu, vojno-zdravstvenim ustanovama, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama socijalne zaštite čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta, kao i zavodima za sport i zdravstvenu zaštitu radnika Železnica Srbije.

U medjuvremenu u novembru 2019. godine plate medicinskih sestara povećane su za 15, a lekarima za 10 odsto.MInistar finansija Siniša Mali  je ukazao na to da je, kada je počela pandemija 2020. godine, jedna od prvih mera bila novo povećanje plata medicinskim radnicima za još deset odsto, a potom su, u novembru iste godine, svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama dobili jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, a od 1. januara 2021. godine ponovo su povećane plate za pet odsto.

Mali je podsetio na to da su novo povećanje imali i od 1. januara ove godine, i to za osam odsto, baš kao i zaposleni u Ministarstvu odbrane, zaposleni na poslovima zdravstvene zaštite i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite, lekari u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstveni radnici u Zavodu za sport i medicinu sporta.

Ostali zaposleni u javnom sektoru su od 1. januara ove godine dobili povećanje plata od sedam odsto. Osim zdravstvenih radnika, koji će  dobiti po 10.000 dinara, penzioneri će dobiti po 20.000 dinara 10. februara, a svi mladi od navršenih 16 do navršenih 29 godina dobiće po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Prijava mladih za tu vrstu pomoći počinje 15. januara i trajaće do 30. januara na portalu Uprave za trezor .

Sa novčanom podrškom za mlade i sa 20.000 dinara za penzionere, sva tri paketa pomoći za ublažavanje posledica pandemije vredna  su ukupno oko 8,7 milijardi evra.

2 comments on “Zdravstvenim radnicima danas po 10 000 dinara

  1. Ljubica

    Plata medicinske sestre bez dodataka za staz,rad nocu, nedeljom, praznicima,prekovremeni je 10000 dinara manjja od prosecne plate u Srbiji toliko o nikad vecem povecanju .plata

    Reply
  2. Синдикалка

    А шта је запосленима у установама социјалне заштите који нису здравствени радници? После здравства социјална заштита је поднела највећи терет епидемије , а нико је и не помиње.Синдикат здравства и социјалне заштите је тражио исплату једнократне помоћи за обе делатности, а одобрена је само за здравствене раднике. Запослених у социјалној заштити је укупно мање од 10 000.Шта је то на оних 120.000?Чиста дискриминација! Тзв.социјала је једнократну помоћ од државе последњи пут добила у децембру 2007 године. И јесмо социјала!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.