Kada ne morate u izolaciju iako ste kontakt zaraženom ?

Veliki broj zaraženih u Valjevu sa sobom gotovo povlači ogromne brojeve onih koji su sa istima bili u kontaktu I kojima je odrdjena izolacija iako nisu bolesni. Ipak pod odredjenim uslovima ukoliko ste kontakt zaraženom od korona virusa ne morate u obaveznu izolaciju od 10 dana .

Odlukom Instituta Batut karantin za bliske kontakte zaraženih smanjen je sa 14 na deset dana. Ipak , postoje uslovi kada ne morate biti u karantinu .

Po novim pravilima osoba koja je preležala kovid 19 u poslednjih šest meseci, zatim ona koja je primila dve odnosno tri doze vakcine (tako da od poslednje doze nije prošlo više od 210 dana), kao i građani koji imaju pozitivan rezultat  na antitela ne stariji od 90 dana ne moraju u obavezan karantin nakon bliskog kontakta sa obolelim.

Ostali moraju i to tako što u karantinu umesto ranije određenih 14 provode deset dana. Pri tome karantin se može prekinuti 7. dana ako osoba dostavi rezultate negativnog testa, urađenog o sopstvenom trošku i to najranije šestog dana od početka karantina.

Kako se navodi na sajtu Zavoda za javno zdravlje Valjevo tестирање PCR тестом na lični zahtev se plaća. Cena testiraanja za gradjane RS iznosi  9.000 dinara, a testiranje je neophodno zakazati preko portala e-uprava.

Odluku o odredjivanju izolacije donosi Zavod za javno zdravlje Valjevo za gradjane koji žive na teritoriji koju pokriva grad. S tim u vezi za sve izmene nadležna je upravo ova institucija.

 

3 comments on “Kada ne morate u izolaciju iako ste kontakt zaraženom ?

 1. Ivana

  Naravno, mnogi zloupotrebljavaju pozitivan test antigenski, (lazno pozitivan jer vas organizam ima antitela i nosi rNK virusa) to detektuje antigenski, poslodavci vas vrate da uradite Seroloski test. Posto ste na njemu pozitivni nazad na posao, nema izlezavanja vise!
  Na Antigenskom mozete danas da ste pozitivni, sutra ne, ali merodavan je Seroloski i PRC!

  Reply
 2. sin anarhije

  Licno znam 5 kuca , a u nekima i sad ima bolesnih , a ostatak porodice zivi po svom … .onda zamislite kako je u dvomilionskom Beogradu , virus nece nikada potpuno proci , kao sto vecina gradjana nece postovati i ne postuje propise , pocev od velikog vodje , koji jedini sme unutra bez maske a svita mora da slusa vladara , za to i sluzi ….

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.