SPS na lokalu u magli-Čeka li se naredba iz Beograda?

Opozicione partije u Valjevu već najavljuju svoje učešće na predstojećim aprilskim izborima . Izuzetak je Socijalistička partija Srbije koja se do sada nije oglasila po ovom pitanju. Još u decembru lider SPS-a Ivica Dačić najavio je podršku predsedniku Aleksandru Vučiću I otvorio pitanje zajedničke liste. Ova situacija očito je SPS u Valjevu dovela u nezavidan položaj.

Dok se nižu konferencije za medije I saopštenja povodom predstojećih izbora zakazanih za 3. April jedino valjevski SPS ćuti.

Iako su u gradskoj Skupštini opozicija vladajućem SNS-u , pominjanje ove partije na konferenciji na kojoj je predstavljena koalicija Udružena valjevska opozicija izazvalo je smeh kod stranačkih prvaka pomenute koalicije . Izmedju ostalog čulo se i uzvratno pitanje govornika :”A oni su opozicija jel?”

Već iz ovakvog nastupa postalo je jasno da ne postoji ni najmanja mogućnost bilo kakvih razgovora I eventualno zajedničkog rada. Ista je situacija I sa ostalim opozicionim partijama poput LOkalnog fronta koji sada izlazi na izbore u okviru grupacije “Moramo”. Ni oni SPS ne doživljavaju kao opoziciju.

Valjevski SNS se realno I očekivano sprema za izbore , ali o SPS-u za sada ni pomena. Svoj stav o saradnji sa ovom partijom dali su nakon izbora 2020. Godine kada ih nisu prihvatili kao koalicione partnere

Ivica Dačić najavljuje podršku na predsedničkim izborima , ali I sam postavlja pitanje kako bi to izgledalo da pre podne agituju za Vučića , a popodne za svoju listu. Iako se još ništa ne zna , analitičari iznose stav da će do zajedničke liste doći.

Kako će onda stvar funkcionisati na lokalu?

SPS koji je opozicija SNS-u u Skupštini u tom slučaju trebalo bi da vodi kampanju za SNS? Na poslednjim izborima 2020 godine SPS je osvojio čak 16 mandata . Na iste izbore izašao je u koaliciji sa Jedinstvenom Srbijom. Ipak prvi su ih napustili odbornici JS.  Potom je usledio odlazak još odbornika ili njihove zamene jer su oni koji su prvbitno ušli u Skupštinu napustili odborničke klupe.

Tako je SPS koji je svoj nastup započeo konspirativno pa potom prešao u ofanzivu počeo da se osipa u skupštiskim klupama što je izazvalo brojne polemike u javnosti. Šef odbornike grupe SPS-a Djordje Pavlović u najvećoj meri jedini je govornik na sednicama dok ostali odbornici većinu sednica ćute . Kako se Pavlović nije pojavio na poslednje dve sednice obe su trajale dosta kraće I bez bilo kakve veće polemike. Za govornicom je opoziciju predstavljao Željko Trifunović iz Loaklnog fronta.

SPS se nije oglasio ni po pitanju referenduma , bar ne zvanično I javno pa se praktično ne zna kakav je bio njihov stav. Ipak pojedini visoko pozicionirani kadrovi na društvenim mrežama preporučili su gradjanima NE na referendumu.

Printscreen/fejsbuk

Jano je dakle šta je rekao Toma Fila pa I kandidat na prošlim izborima za gradačelnika , ali ćutanje SPS-a može da znači samo jedno. Čeka se direktiva iz Beograda, odnosno odluka o eventualnoj zajedničkoj listi. Opredeljenje na referendumu kao preporuka gradjanima jasno u toj situaciji bila bi mač sa dve oštrice.

Ipak , kako je SPS u Valjevu došao u tu poziciju ?

Rezultati lokalnih izbora od 2000. godine:

2020: Ivica Dačić – „Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija“- Dragan Marković Palma – 10.343, 16 mandata

2016: Ivica Dačić- „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS), Srpska narodna partija (SNP)- Naša priča je Valjevo“ 12.676, 18 mandata

2012:Ivica Dačić-Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija-Socijaldemokratska partija Srbije 8095, 19,98%, 11mandata

2008: . Koalicija SPS – PUPS 5 411 11,20% 6 mandata

2004: . Socijalistička partija Srbije 3236 10,14%  6 mandata

2000: SPS-JUL 22972  34,86%   12 mandata

Nakon održanja u Skupštini na izborima 2000. Godine SPS je imao blagi pad u glasovima 2004. Godine, na istoj poziciji od 6 mandata ostao je I 2008. Godine , ali je te godine ušao u vladajuću koaliciju sa Demokratskom strankom. Upravo ta koalicija ponovo je vratila SPS na scenu pa je na izborima 2012. godine čak  udvostručen broj mandata , a kad su procenti u pitanju bili su u legalu sa SNS-om. Samo dve godine kasnije SPS izbacuje SNS iz vladajuće koalicije I pravi novu koaliciju sa manjim starnkama I samim tim preuzima kormilo.  Podrška I rast se nastavila I na izborima 2016. godine . Tada SPS formira koaliciju sa SNS-om. Saradnja je ozbiljno poljuljana hapšenjem funkcionera SPS-a , a sam SPS polako počinje da u Skupštini gubi svoj identitet I svoj rad potpuno podredjuje većinskom SNS-u. U takvoj situaciji teškog raspoznavanja izlaze na izbore 2020. Godine I na opšte iznenadjenje osvajaju zavidan broj glasova , manji nego na izborima 2016 , ali dovoljno da u Skupštinu udje 16 odbornika. Ipak nove koalicije nije bilo.

Djordje Pavlović

Sada, kada se jasno zna pozicija I orijentacija svake partije u gradu ostaje nejasno koja je pozicija SPS? Podrška? Zajednički nastup? Ili pak nešto sasvim  treće ?

 

26 comments on “SPS na lokalu u magli-Čeka li se naredba iz Beograda?

 1. Toje to.

  Socijalisti ako izadji sa Naprednjacima zajedno,svi glasovi Socijalista idu opoziciji.To znaju i sami Socijalisti u Valjevu .Djordje Milićević i Dacic su svesno žrtovali u Valjevu Socijaliste,dabi se šliktali Vučiću.Djordje Pavloviću mozes da osnuješ svoju partiju,svibi te podržali pogotovu Valjevski socijalisti koji znaju koje radio na razijanju SPS u Valjevu dabi Naprednjaci došli do izražaja,pošto im kadar nula tose vidi..

  Reply
  1. Ha ha

   Pa svima je jasno da Pavlovic razbija sps na lokalu. On je razjurio sve one odbornike i ko bi njega podrzao, sta pisete, jel ovo sam Pavlovic pise komentare?

   Reply
 2. Istražitelj

  Kada slete sa vlasti,oni su prvi za zatvor i oni preostli SPSovci iz 90 tih

  Reply
 3. Socijalista

  SPS treba da izadje samostalno ili u koliciji sa opozicijom.Ovako sa Naprednjacima gube glasače.

  Reply
 4. Samostalno

  Socijaliste i Naprednjake u Valjevu,nemaju ništa zajedničko.Zato samostalno,Netreba nam razni,Tuckovi,Kloberovi,Bobišini,Malovići

  Reply
 5. Miki

  A nigde ne pise da je pet odbornika od tih 16 pobeglo od socijalista? Ta partija se raspada.

  Reply
 6. Bobili

  Pavlovic je vec rasturio tu stranku, njom se cak nece ni ovi oko Djilasa da bave i videli ste da im se smeju cim se spomene sps.

  Reply
 7. Dragica

  Valjevske socijaliste na celu sa Djokom Pavlovic ne zanima sta misli Dacic, to je Djoka pokazao Dacicu vise puta. Dacic se izgleda u Valjevu u njegovoj partiji vise nista ne pita.

  Reply
 8. Drug Mrki

  Djordje Milicevic i Djordje Milanovic deluju kao da ne vole kako se Djordje Pavlovic ponasa i kako nam razjuruje ljude iz partije i gasi sve ono za sta smo se decenijama borili. Ne znam sta vise drug Dacic ceka da se umesa i smiri malo mladog Pavlovica?

  Reply
 9. Insajder

  Sps je postala u Valjevu sns devojcica ovde i Pavlovic ocigledno ima zadatak da rastera sps odbornike i clanstvo da ga ne bi teretili za ko zna sta sve.

  Reply
 10. Drug Crni

  Molim druga Dacica sa se umesa i da smiri Pavlovica otera nam narod svi se okrecu od nase partije zao mi sto se raspadamo. Poceo sam i da pijem od muke a nisam pio jos od kako je Dacic postao premijer, tada sam morao malo zaliti za srecu.

  Reply
 11. Leposava

  Rasparcali su nam partiju, a Dacic Ivica cuti. Unutra je puno ubacenih elemenata i vidi se dobro cije delovanje tera clanstvo i odbornike da menjaju smdresove.

  Reply
 12. Kumunjara stari

  E drugovi moji socijalisti sta smo mi docekali. Da nam se smeju ovi Djilasovi? Na sta smo mi spali. Ovo je dno dna i bolje da se razilazimo kad im ne znamo da odgovorimo.

  Reply
 13. Analiticar

  Dok je odlazila Crna Gora cutali ste Milanovicu, sta se femkate sad? Tada ste sa Tadicem i ekipom dogovarali da igrate basket i posle ste vladali sa svima onima koji su nam zemlju rasparcali, a generale isporucili Hagu. Pa i sa onima koji su vam predsednika stranke isporucili Hagu ste igrali basket i vladali zbog fotelja. Kome sad mislite da ce proci taj lazni patriotizam?

  Reply
 14. Istina

  Pavlovic se nije pojavil na poslednje dve sednice, jer su mu zabranili Dacic i Milicevic, jer su ga Radoica i Vitorovac i Tadic rastavili na proste cinioce i vratili na fabricka podesavanja.

  Reply
 15. Demokrata do koske

  Mi iz lokalnih demokratskih stranaka nikada necemo prihvatiti socijaliste u Valjevu, jer su oni upropastili nam mladost i svima zagorcali zivot dok su vladali.

  Reply
 16. antikomunista

  Koja god partija primi socijaliste u koaliciju,moja familija neće glasati za njih a nismo mali i još pride pola Popucaka,socijalisti ako se promeni vlast,neka se pripreme za zatvor a neki i za doživotnu robiju,zna se ko je postavio bombu 9otih novinaru

  Reply
 17. Nidza

  Kako se Milanovicu svideo posao u Beogradu.
  I on je otišao za Beograd i vise ga ne zanima Valjevo.

  Reply
 18. Ipak drzavni fakultet

  Pavlovic je jedan od retkih koji se nije prodao, mislite o tome….

  Reply
 19. Radovan

  Socijalisti ako su pametni da prekinu koaliciju sa popom i da se udruze sa bradicem. Tako bi povratili glasove svih nas koji smo devedesetih ratovali i podrzavali predsednika milosevica a nemamo za koga da glasamo jer nas niko ne predstavlja

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.