Ministar Momirović obišao radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac, koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki. Sa ministrom Momirovićem u obilasku radova bili su predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predstavnici kineske kompanije China Shandong International.

Ministar Momirović je naglasio da je ovo veoma važan projekat za Valjevo i Lajkovac jer stvara uslove za dolazak stranih investitora.

– Planiramo ove godine da otvorimo hiljade novih radnih mesta, od toga će samo jedna fabrika „Hansgroe“ otvoriti oko petsto mesta do kraja godine i svega toga ne bi bilo da ne postoji perspektiva izgradnje ovog puta. Moram da se zahvalim kineskim partnerima, kompaniji „Šangdong“, koja je praktično predfinansirala radove u prethodnih godinu i po dana. To je jako velika pomoć i jako velika podrška i ovaj projekat je nešto što će dati Valjevu primat u ovom delu Zapadne Srbije. Takođe će i Lajkovcu dati jedan novi kvalitet u smislu saobraćajnog čvorišta ovog dela auto-puta Miloš Veliki i to je ono o čemu pričamo kada govorimo da ponovo gradimo i izgrađujemo našu državu – rekao je ministar Momirović.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potvrdio je da je najveća vrednost ovog projekta to što je Valjevo postalo interesantno novim investitorima.

– Dokaz su dva ugovora koji smo potpisali sa dva nova nemačka investitora, od kojih je jedan već započeo izgradnju svoje fabrike, a drugi će to početi u martu. To znači nova radna mesta, ne samo za Valjevo, već za čitav kolubarski okrug. Moram da najavim, što je i potvrđeno, da ćemo krenuti u izgradnju prve faze bajpas saobraćajnice koja će povezati brzu saobraćajnicu Iverak – Lajkovac sa privrednom zonom, a nakon toga, u drugoj fazi plan je da se ona poveže sa južnom obilaznicom. Dužina prve faze je 2,2 km i trenutno smo u fazi izbora strateškog partnera.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković ukazao je na značaj brze saobraćajnice za Kolubarski okrug i za Lajkovac, koji je saobraćajno čvorište što otvara i velike privredne mogućnosti.

– Izgradnjom brze saobraćajnice ostvarujemo višedecenijski san povezivanja centra Kolubarskog okruga sa ostatkom Srbije. Sada to činimo povezivanjem Valjeva sa auto-putem „Miloš Veliki“, a to je od velikog značaja za sve opštine Kolubarskog okruga. Imajući u vidu skoro otvaranje dve fabrike u Valjevu, i novih radnih mesta, jasno je koliko je ova saobraćajnica bitna i za Lajkovac.

Deonica Iverak – Lajkovac dužine 18,3 km sa po dve trake u oba smera, projektovana za brzinu do 100 kilometara na sat, povezaće Valjevo sa autoputem „Miloš Veliki“ (E-763), kao i delove Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine sa autoputem „Miloš Veliki“ i dalje preko  Koridora 10, sa Bugarskom i Grčkom.

Foto: www.mgsi.gov.rs/

 

14 comments on “Ministar Momirović obišao radove na izgradnji brze saobraćajnice Iverak – Lajkovac

 1. Predrag Savić

  Mladi Gojković je morao pročitati ugovor sa „Hansgrohe“ (što ministar nije učinio). U tom papiru veoma jasno piše da veliki nemački investitor do kraja ove godine mora zaposliti 5 (pet) radnika.
  Očevidno, vade se fleke od referenduma, a u funkcionerskoj kampanji je dopušteno lagati na veliko (pod uslovom da imate dozvolu u obliku članske karte SNS)…

  Reply
  1. Bobili

   Ne skrecite paznju sa sustine. Ovo su sve dobre vesti i ne morate biti zlonamerni.

   Reply
 2. Milutin

  Ovo ce za Vaojevo biti jako velika odskocna daska za dolazak investitora i razvijanje grada, a svakako ce doprineti i gradjanima, kada krenu negde da brze i bezbednije odu i vrate se.

  Reply
  1. RzaVa

   Sa njegove desne strane je drzavni sekretar Vuksanovicka, a sa leve ne znam. Ako nije problem podelite da cujemo.

   Reply
  2. Nušić

   Jelena Kojić, nekada bila zaposlena kod Dinkića u kabinetu, a sada kod Vučića. G17 Plus i dalje vlada Srbijom.
   Inače, zanimljivo je da 18km puta košta 158 miliona evra. Sa kineskim kreditima i kineskim firmama koje moramo da angažujemo bez ikakvog tendera imamo najskuplje puteve u Evropi.

   Reply
 3. Dragan

  Fala bogu da ce put da se uradi da mogu svog crnog dzipa da proteram do beograda za sat vremena i ja i moja braca

  Reply
 4. Istina

  Сви путеви су добра ствар за једно друштво, али је јадно што већина становника наших села не може да дође до новоурађених путева. Јадно је то што се путеви не граде до сваке куће у селима, то је гарант да би људи остајали и живели на својој земљи. Овако добијамо све већи број напуштених села, запарложену земљу и сутра кад нема стада, ливада може постати и туђа. Наиме изумиремо као нација и држава. То је слоган „напредно за нашу децу“…
  Какав бре напредак и развој, каква радна места за плате од 35.000 динара. Па то су све социјални случајеви, а поготово сутра у пензији…
  Знате ли колико је наших грађана на казанима, нека народна кухиња… Па прилози за народну кухињу…
  О каквом развоју причате када је распон плата у Србији 1:30, а Бајатовиће и да не спомињемо. Па овде се све више богати шачица људи док већина представља модерно ропство.
  Бежите децо док је још време…

  Reply
 5. Тоша

  Путеви су интерес ЕУ како би се љихова роба кретала брже кроз нашу банана државу.

  Reply
 6. NapreDNO

  Toma Mona i Laki 🤣🤣. Pa Tomi tata nije dao da vodi Monu, ali ga je lepo uvalio da vude ministar i upropasti nekog drugog.

  Reply
 7. Коста

  Пишче горњег текста, не постоји Иверак међу катастарским картама, већ само Попучке, што Вам се види и на карти лево, везано, за литијум. Да знате, да се не брукате, Иверак је железничко стајалиште и налази се у просторном плану железнице Србије.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.