GO DSS: Gubici I partijsko zapošljavanje ostavljaju gradjane u mraku

GO DSS izdao je saopštenje za javnost u kom se osvrće na trenutnu situaciju u EPS-u. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Građani Valjeva,katastrofalno stanje u EPSu ne treba da čudi kada se zna da je vlast SNS – SPS na čelo svih državnih preduzeća i institucija postavila svoje stranačke kadrove koji su često bez ikakvih kvalifikacija za složene poslove koje bi trebalo da obavljaju. Takvi kadrovi su EPS razvalili stranačkim zapošljavanjem, nestručnim rukovođenjem i sumnjivim nabavkama. Uprava EPSa je debelo kasnila sa remontom u Termoelektrani Nikola Tesla i pre sadašnjeg kolapsa elektroenergetskog sistema. EPS je nekih mesec dana nedostajuće količine energije proizvodio sagorevanjem zemnog gasa pohranjenog u podzemnom skladištu Banatski Dvor i ispraznio ga. Taj gas je spaljen u termoelektranama-toplanama u Novo Sadu i Pančevu. Zato se sada dodatne nedostajuće količine gasa nabavljaju po tekućim, astronomskim cenama na berzi. Velikim dnevnim gubicima EPSa stoga treba dodati i velike dnevne gubitke Srbijagasa, koji zajedno prelaze 10 miliona evra dnevno.

Preko 120.000 građana Srbije ostalo je ovih hladnih dana bez struje, a neki i bez vode i grejanja. To je direktna posledica lošeg, partijskog upravljanja kopovima uglja u Kolubari, nestručno sprovedenih remonta i učestalih havarija u Elektroprivredi Srbije. EPS u Kolubari nije pravovremeno uradio nove otkrivke zemljišta zbog čega nema novopronađenih blokova kvalitetnijeg lignita koji bi se kopao, već veliki bageri sada kopaju ono što se nekada preskakalo, ugalj pomešan sa velikim količinama gline i blata. Mesecima i godinama unazad EPS zasipa ovaj ugalj mazutom da bi uopšte mogao da sagoreva u termocentralama. To pored poskupljenja tako dobijene struje pravi dodatno zagađenje vazduha, najviše sumporom i teškim metalima. Sagorevanje uglja u termoelektranama EPSa i inače igra ključnu ulogu u zagađenju vazduha u Srbiji, što stvara negativne efekte na kardiovaskularani i respiratorni sistem, potencijalno ozbiljno oštećuje mozak i razvoj nervnog sistema kod dece, ometa razvoj beba u majkama, i izaziva rak. Oko pola miliona ljudi u Srbiji ima neku hroničnu bolest pluća. Zagađen vazduh je glavni krivac za to. Oslabljena pluća su pritom mnogo podložnija drugim bolestima i virusima koji ih napadaju, uključujući i korona-virus.

U EPSu nema akumulacije kapitala i zato nema ni investicija u nove, obnovljive izvore energije. Ovo javno preduzeće je i finansijski očerupano, skrivenim dopingovanjem stranih investitora strujom koju im EPS poklanja po cenama koje su daleko ispod tržišnih, berzanskih cena. Znaju li građani Srbije po kojim cenama struju troši FIAT ili kineski vlasnici železare u Smederevu ili rudarskog basena u Boru? Zašto tu cenu struje ne mogu da dobiju i druga preduzeća, ona koja su u domaćem vlasništvu? Ovako uzrokovani godišnji gubici EPSa koji je javno preduzeće, pa samim tim, posredno, vlasništvo svih građana Srbije, mere se stotinama miliona evra. Sa ovogodišnjim povećanjem berzanskih cena struje, gubici EPSa su mnogo veći. Povrh svega, rasuta socijalna politika Vlade Srbije, koja nije usmerena na porodice kojima je socijalna pomoc zaista potrebna, niskom cenom struje i za najbogatije i za najsiromašnije građane, dodatno uništava EPS. Umesto da bude lider regiona, da širi aktivnosti van Srbije i podiže nove obnovljive proizvodne kapacitete, da širi uticaj i uvećava dobitke, EPS je potpuna suprotnost.

DSS je pokazao kako se se ovako velikim sistemima rukovodi, kako se uvećava njihova vrednost i širi poslovanje na primeru Telekoma Srbija. Za vreme vlasti DSS ovo preduzeće je bilo lider regiona, kupovinom Telekoma Republike Srpske i širenjem poslovanja i na Crnu Goru. Nažalost, sadašnja vlast je opljačkala Telekom Srbije kupovinom privatnih kablovskih operatera „Kopernikus Technology“ i „Radijus Vektor“, plaćajući za njih neverovatnih 303 miliona evra. To je bilo višestruko više novca u odnosu na realnu tržišnu vrednost ovih firmi. Deo novca koji je ukraden u ovim transkacijama iskorišćen je za

preuzimanje privatnih televizija sa nacionalnim frkevencijama (B92 i Prva TV) i njihovo stavljanje pod kontrolu vlasti.

GO DSS-Srpska koalicija NADA (koju čine DSS, POKS i 23 udruženja građana iz cele Srbije) zahteva od Vlade Srbije da odgovornost za ovakvo stanje u EPS ne snose samo rukovodioci ovog javnog preduzeća, već i vrh vlasti koji je postavio takve partijske kadrove. Vlada Srbije treba da podnese punu političku odgovornost za stanje u energetici, a odgovorni članovi Vlade da podnesu ostavke. NADA zahteva da se prekine partijsko zapošljavanje rukovodilaca u EPS, da se prestane sa skrivenim subvencionisanjem stranih investitora preko niske cene struje, da EPS počne da stvara akumulaciju kapitala i investicije u obnovljive, zelene, izvore energije, kao i da sve te projekte izvode obrazovana, stručna lica umesto stranačkih nameštenika sa lažnim diplomama.

GO DSS Valjevo”

 

3 comments on “GO DSS: Gubici I partijsko zapošljavanje ostavljaju gradjane u mraku

 1. Mare

  Ono što država čini na zaštiti životne sredine je u pravom smeru,kroz obezbeđivanje obnovljivih izvora energije koji ne zagađuju životnu sredinu.

  Reply
  1. Istina

   О чему ти причаш, колико те плаћају?
   Неће још дуго!

   Reply
 2. Kabi

  Ovi prodali Naftnu industriju Srbije sa svim pumpama za cenu šoping mola i još pričaju o stručnosti u energetici…….stvarno crni humor

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.