Danas referendum-Biračka mesta otvorena od 7h

U Srbiji se danas održava referendum po pitanju izmene Ustava u oblasti pravosudja. Pravo učešća na referendumu imaju svi punoletni gradjani upisani u birački spisak bez obzira da li su dobili poziv za glasanje.

printscreen/RTS

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević saopštio je da je ova komisija utvrdila da u Srbiji trenutno ima 6.510.323 glasača, za sve jedinice lokalne samouprave i na svim mestima.

Diitrijević je izjavio jutros za RTS da je otvoreno 8.179 biračkih metsa, od čega 29 u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 10 u inostranstvu.

Pravo glasa na današnjem referendumu ima ukupno 6.510.323 glasača.

Dimitrijević navodi da glasačko bravo može da ostvari i onaj ko nije dobio obaveštenje i poziv za glasanje. Potrebno je da ode na biračko mesto na koje je građanin upisan u birački spisak.

Referendumsko pitanje glasi: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, a građani se izjašnjavaju zaokruživanjem odgovora „da“ ili „ne“.

Referendum je punovažan ako je na njemu glasala većina građana koji su upisani u birački spisak. Odluka o pitanju koje je bilo predmet izjašnjavanja na referendumu smatra se donetom ukoliko je za nju glasala većina građana koji su upisani u birački spisak, ako Ustavom ili zakonom nije za to predviđen veći broj.

Odluka doneta na referendumu je obavezujuća.

Kad su se građani referendumom prethodno izjasnili o određenom pitanju, Narodna skupština je dužna da ga donese u skladu s voljom građana izraženom na referendumu, u roku određenom aktom o raspisivanju referenduma, a najkasnije u roku od 60 dana od dana održavanja referenduma. Ako su se građani referendumom izjasnili za potvrđivanje nekog akta, taj akt se smatra usvojenim danom održavanja referenduma, odnosno danom proglašavanja tog akta.

Ako građani referendumom nisu potvrdili akt, smatra se da taj akt nije ni donet.

Ako građani referendumom nisu potvrdili akt, odnosno nisu se izjasnili za pitanje koje je bilo predmet izjašnjavanja, o tom aktu, odnosno pitanju ne može se ponovo odlučivati na referendumu u roku kraćem od šest meseci od dana glasanja na referendumu.

Poslednji republički referendum održan je 28. i 29. oktobra 2006. godine, radi potvrđivanja novog Ustava Republike Srbije.

 

 

1 comment on “Danas referendum-Biračka mesta otvorena od 7h

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.