Zašto gradjani plaćaju karte za pojedine gradske manifestacije?

Da bi gradjani prisustvovali manifestacijama poput Abro festa I Džez festa koje inače grad finansira milionskim iznosima , gradjani moraju da plate  kartu. Ma koliko izgledala simbolična suma koju gradjani izdvajaju , ostaje neodgovoreno na pitanje zašto uopšte plaćaju , ako su iz budžeta već jednom istu platili.

Gotovo uvek u Valjevu se polemiše o iznosima koji se izdvajaju za Tešnjarske večeri ili Čvarkijadu. Polemiše se o tome da li je nešto preskupo ili nije , da li su realne cene izvodjača I postavlja pitanje da li je nešto moglo jeftinije ?  Ipak obema manifestacijama gradjani mogu da prisustvuju bez ikakve naknade. Za Tešnjarske večeri u gradu se organizuju pozorišne predstave , izložbe , koncerti . Ove godine grad je za konkretno Tešnjarske večeri izdvojio 5,1 miliona dinara.  Ulaz je svuda bio potpuno besplatan u smislu da se karte nikada ni za šta ne prodaju. Slično je I sa Čvarkijadom.

Ipak ukoliko neko želi da odgleda predstavu na Abro festu ili prisustvuje koncertu u okviru Džez festa moraće da uredno kupi kartu .

Sada kada i vrapci na grani znaju, da bi grad bilo šta platio neophodno je da gradjani izmire svoje obaveze prema gradu, odnosno da plaćaju poreze I takse , jasno je kako se puni budžet , odnosno odakle gradu pare. Grad ima novac jer ga gradjani uplaćuju. Dakle , već su platili manifestaaciju. Ipak u stvarnosti to nije tako.

Da li je realno zamisliti situaciju u kojoj bi se za bilo koji koncert na Tešnjarskim večerima plaćala karta? Ukoliko bi se to dogodilo za očekivati je da u gradu imamo pravu revoluciju I ozbiljno protivljenje. Ukoliko neko misli da se karte ne plaćaju jer se koncerti održavaju na otvorenom , demantovaće ih činjenica da je u vreme velikih kiša I lošeg vremena program Tešnjarskih u više navrata održavan u Centru za kulturu. Naročito kada su predstave u pitanju.

Ako obe pomenute manifestaacije za koje plaćamo kartu traju desetinama godina jasno je da postoji tradicija održvanja , ali gotovo uvek I jedna I druga manifestacija ima za cilj da bilo pozorište bilo džez približi I populariše medju gradjanima.

Valjevo nema profesionalno pozorište I ta se priča odavno istopila, ne postoje ni džez klubovi niti stalna dešavanja vezana za ovu vrstu muzike. Da li je onda realno pitanje, ako već nemamo predstave u više večeri tokom nedelje I nemamo priliku da slušamo džez , ako nam se sluša , zašto onda kada je situacija već takva gradjani u dva navrata plaćaju isto?

Nigde u svetu , baš nigde, pa ni u Srbiji , kad je zakon u pitanju nije moguće dva puta platiti porez po istom osnovu. Ali ako najpre gradjani daju pare da se ove dve manifesatcije održe , a potom ponovo daju novac da bi istom prisustvovali , šta smo to kao grad zapravo uradili?

Da li je nešto simbolično plaćeno, zavisi od osobe koja to kaže. Simbolično za nekog ko zaradjuje minimalac ili je nezaposlen naspram zarade od 70 000, 80 000 pa I više nije isto. Nikada neće biti isto.

Zašto onda kao grad nemamo iste standard prema svim gradjanima. Zašto ako su gradjani napunili budžet ne mogućimo onima kojima simbolično nije simbolično da I oni mogu prisustvovati ovim manifestacijama? Zašto ako želimo da negujemo pozorišnu ili džez publiku nikada nijedno dete  u Valjevu nije dobilo mogućnost da pogleda predstavu besplatno za vreme Abro festa, jer svi se slažu tako stvaramo pozorišnu publiku , ili pak prisustvuje nekom džez koncertu. Da li su ikad organizovano za vreme trajanja ovih manifestacija makar dva glumca posetila neku školu? Dva džez muzičara ? Nikada.

Pa onda , kako smo to popularisali nešto I kako smo to stvarali publiku?

U pripremi ovog teksta Vamedia je razgovarala sa svim članovima Gradskog veća. “To je situacija koju smo nasledili, ali bi trebalo razmisliti o tome , na koji način vraćamo gradjanima uloženo? Prvenstveno deca, to je realno pitanje. Sada je to nasledjena situacija”, tvrde svi do jednog.

Nasledjena situacija?

Ne zvuči loše , ali mi smo u prošlosti imali desetine neaasfaltiranih ulica pa stanje nismo ostavili istim, imali smo započet Gerontološki centar pa ga sada radimo, imali smo katasrofalnu Ulicu Vuka Karadžića pa je sada rekonstruišemo. To su samo neke od nasledjenih stvari, ali ih menjamo. Da li treba da govorimo o tome da smo nekada imali samodoprinose pa ih više nemamo? Imali smo kape I marame, pa su sada deo prošlosti. Mnogo se toga nasledilo ,ali je promenjeno, zašto ne bi I situacija sa kartama za pomenute manifestacije?

 

9 comments on “Zašto gradjani plaćaju karte za pojedine gradske manifestacije?

 1. dedagaga

  И овим текстом мења се „наслеђено“ – коректно и аргументовано. Браво.

  Reply
 2. Тоша

  Postavili ste pravo pitanje ! U opštini se dele karte za zaposlene u toj ustanovi. Mnogi ulaze i na poznanstvo, dok za obične gradjane nema ništa.

  Reply
 3. Miloš Marjanović

  Ovo me podseća na situaciju da mora da se plati sudska odluka iako su plate i kancelarijski materijal plaćeni kroz porez

  Reply
 4. Nušić

  Pravo pitanje je da li ono što Grad izdvaja za te manifestacije pokriva sve troškove, pa je naplata ulaznica neophodna.

  Nije bilo previše teško na Googlu pronaći da je u okviru 35. Jazz festa u Valjevu u maju 2019. godine u Muzičkoj školi „Živorad Grbić“ održana radionica “Naučimo kako se sluša Jazz” namenjena pre svega deci na kojoj su sa publikom o džezu pričali Vasil Hadžimanov i Ivan Ilić. Za decu je pravljena i džez parada ulicama našeg grada, kao i Jazz Party. Tih dana su takođe u Bioskopu 85 organizovane besplatne projekcije filmova “Miles ahead” i “Django melodies”. Dakle, bilo je dosta dodatnih, edulativnih i besplatnih sadržaja u okviru Jazz festa. Doduše, bilo ih je u vreme kada su festival organizovali ljudi koje je zaista zanimala popularizacija džeza u Valjevu. Onda je gradska vlast te ljude oterala.

  Reply
 5. sin anarhije

  Obzirom da je Valjevo najsiromasniji veci grad u zemlji , a medju zadnjima inace , pravi je podvig za te manifestacije napraviti finansijsku konstrukciju i pritom odrzati kvalitet i uvek ce kostati vise nego sto je planirano …. sa druge strane za vasare kao cvarkijada koja je na otvorenom ne treba nista i opet im se daju pare , da bi tzv gradjani glumili gradjane umesto da cvarkijade odrzavaju u svojim napustenim i zaboravljenim selima ….

  Reply
  1. Jadno

   Samo se intelektualna bizuterija stidi svojih manifestacija. Svaki grad ima manifestacije posvecene nekoj hrani, kobasicama, pitama, bundevama…. I niko ne kuka, uzivaju ljudi. Ali kao sto rekoh kvazi intelektualci..

   Reply
   1. sin anarhije

    Kao prvo , to nisu manifestacije , vec preneseni vasari iz zavicaja , kao drugo nisam to sto kazes vec RODJENI Tesnjarac koji je zapamtio vasar za Ilindan u parku kod danasnjeg tzv jugopetrola , izlaske kod Narcisa i prve nezaboravljene ljubavi na Studentu, morske zurke i sve ono sto je bilo dok je Bog hodao Srbijom, a onda ste vi kvazi gradjanini preplavili grad u zelji da gulite kod privatnika za 40-45 hiljada, a u javnom sektoru jos i gore … ti nista od toga ne pamtis , ali si se nasao pogodjen , jer istina boli ….

    Reply
 6. posetiladc

  Mislim da samo Valjevci očekuju da sve treba da dobiju besplatno. Ako grad sufinansira neki program onda je logično da se ostatak sredstava prikupi naplatom karata. Takođe i da pokriva ceo trošak zbog čega se ne bi prikupljenim sredstvima kroz naplatu karata realizovao neki drugi kulturni program.

  Reply
 7. Profesor

  Novac od prodatih Karata,a delom I sponzora,podele clanovi Saveta te manifestacije kao honorar za pretrpljeni strah u organizaciji iste.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.