Valjevo : Organizatori apeluju na miran protest bez blokade puta

Narodni pokret „Marš s Kolubare“, pozvao je gradjane da se danas u 14 sati okupe na mirnom protestu u Popučkama na platou kod Europroma. Organizatori najavili skup bez blokade puta.

U Srbiji će danas u više od 50 gradova biti održani protesti zbog Rio Tinta, zakona o eksproprijaciji i referendumu. Dok jedan broj organizatora skupova najavljuje blokade puteva, organizatori protesta u Valjevu pozivaju gradjane na miran protest bez blokade puta.

Sličan protest u Valjevu je održan u novembru u selu Lukavac , a tokom protesta koji je protekao mirno takodje nije bilo blokada. Na protestu pak koji je održan kod parka Pećina šestoro Valjevaca je uhapšeno.

Lista gradova u kojima će biti održani protesti sa prvobitnih 30 proširena je na 50 . Neki od organizatora protesta u Srbiji izdali su uputstvo o ponašanju na protestu, a neki su najavili i blokade. Organizatori skupa u Valjevu apeluju na miran protest, a u obaveštenju koje je proteklih dana deljeno u Valjevu navodi se da blokade neće biti.

Pre par dana ministar policije Aleksandar Vulin je gostujući na Hepi televiziji izjavio da će policija „reagovati u skladu sa svojom snagom i ovlašćenjima“ i „primeniti nasilje“.„Prave se nepotrebne tenzije. Ali, ako to zavisi od policije onda će policija reagovati u skaldu sa svojom snagom i ovlašćenjima, onda ćemo morati da primenimo nasilje“, rekao je Vulin, navodeći kako policija „radi sve da do nasilja ne dođe“.

S druge strane predsednk Srbije Aleksandar Vučić rekao je da policija treba da reaguje mirno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je saopštilo da građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja usled blokade puteva, od danas prijavu MUP-u mogu podneti pozivom na broj 0800104103.

Protest u Valjevu uredno je prijavljen policiji.

7 comments on “Valjevo : Organizatori apeluju na miran protest bez blokade puta

  1. Bogu Gospodu se molimo

    Sve je to ok nece niko nikoga dirati ali ne moze se garantovati kako ce reagovati oni koji zure negde. Molim se Bogu za sve, da prodje dobro.

    Reply
  2. Bobiska

    I ako izadje neki nervozni kamiondzija na kolonu i naprave haos opet ce reci da je to sns? Ne znam zasto se stvara mrznja bespotrebna kad su ovi Djilasovi dok su bili na vlasti i potpisali dozvole za vrsenje ispitivanja.

    Reply
  3. Samo pameti

    Tuzno je da neko zeli da iskoristi ovo za politiku. Od cele borbe za prirodu demokratama su ostali oni podzemni kontejneri, ruglo.

    Reply
  4. Gnjurac

    Kako ih je samo isprzio Djilas da se okupljaju bez razloga, a kad infiltrira problematicne ljude u masu, djavo ce im biti kriv sto su dosli.

    Reply
  5. Aleksa

    To što je skup „uredno prijavljen“ i što se najavljuje da do blokade puta neće doći“ nije nikakva apsolutna garancija, jer se nikad ne zna kad neko iz okupljene grupe može da iskoči i izazove neki problem. Nadam se da će mirno protestvovati, ali nije mi jasno zašto se pot potkom isključivo ekolški orijentisanih protesta provlači neka politička i anti-režimska priča.

    Reply
  6. Zoran

    Glupo je hvatati se za reč koja je izgovorena u kontekstu, a svedoci smo da će demonstranti izlazak policije nazvati „nasiljem“ kako god oni reagovali pa čak i kada su policajci povređeni!

    Reply
  7. Sofija

    Koliko organizatori mogu da garantuju i drže pod kontrolom protest i blokade da se ne pretvore u incident?Nadam se da će sve proći dobro i da se blokade što pre okončaju i da se na ovakav način u 21 veku više ne pokušava rešiti bilo kakav problem.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.