Savet za čist vazduh I dalje čeka odgovor Gradske uprave

Savet za čist vazduh  predao je u novembru mesecu Gradskoj upravi predlog za sprovodjenje seta mera   koje bi doprinele informisanju građana o zagađenju, ali i uticale na zaštitu zdravlja i smanjenje štetnih emisija u vazduh. Odgovor na ovaj predlog nikada nije stigao. Poslednjeg dana javne rasprave o budžetu grada za 2022.godinu ovaj Savet održao je konferenciju za novinare.

Kako se moglo čuti, članovi Saveta za čist vazduh nakon predaje predloga I čekanja na odgovor u medjuvremenu su učestvovali na prezentaciji nacrta Odluke o budžetu za 2022. godinu koja je održana 7. decembra u prostorijama Gradske uprave. “Na tom skupu istaknut je zahtev da lokalne vlasti odgovore na inicijativu  neformalne grupe građana koja je podneta pre više od mesec dana. To se do današnjeg dana nije desilo, rekao je Vladimir Radosavljević, koordinator projekta “Zelena komuna 22” I  član Saveta za čist vazduh u Valjevu .

Zorica Vuković, članica Saveta za čist vazduh u Valjevu kaže da je stanje sa aerozagadjenjem alarmantno. “ U dostavljenom predlogu napravljen je I finansijski predlog koliko bi te mere koštale . Nadamo se da će biti uvrštne u budžet. To je nege oko 68 miliona dinara, ali moram da napomenem da je najveći deo tih sredstava namenjen individualnim ložištima , promeni energenta, zapravo tehničkoj I finansijskoj podršci kako bi gradjani prešli na neke zdravije energente. Takav predlog nalazi se I u državnom programu za vazduh , ali oni predvidjaju da se tek 2024. godine počne sa tim, a da se 2030. godine program završi. Za ovako alarmantno stanje u Valjevu to je jako daleko”, rekla je Vuković.

Ona je navela I da je njihova organizacija spreman da participira u izradi Plana kvaliteta vazduha , ali takav predlog takodje za sada nije naišao na odgovor. Radosavljević je podsetio da je obaveza grada da obezbedi učešće gradjana u toj izradi , a koga će grad angažovati, kako kaže,  nije poznato. “Gradonačelnik nam je rekao da ćemo dobiti odgovor , ali odgovora ni danas nema”, rekao je Radosavljević.

Savet za čist vazduh će ponovo uputiti građanski predlog mera lokalnim vlastima sa procenom finansijskih troškova.Između ostalog predložene su mere u cilju obaveštavanja javnosti, posebno osetljivih grupa, kao što su deca i mladi, ali i mere za zaštitu njihovog zdravlja, kao što je nabavka zaštitinih nano maski i uređaja za prečišćavanje vazduha za vrtiće, škole i zdravstvene ustanove. Savet za čist vazduh je lokalnim vlastima predložio i pokretanje snažnije podrške građanima i domaćinstvima za promenu energenta za grejanje i priključenje na sistem daljinskog grejanja. U građanski predlog je uvrštena i inicijativa da se poboljša primena propisa koji se tiču zaštite životne sredine i uspostavi dosledna kontrola zagađivača.

Konferenciji je prisustvovala i izvršna direktorka Kreni Promeni organizacije Marina Pavlic, povodom kampanje “Pluća u Srbiji” koju ova organizacija sprovodi sa mrežom partnera širom Srbije, u Valjevu sa organizacijom iRevolucija.

Naime, radi se o kampanji koja je prošle godine izazvala snažnu reakciju publike kada je organizacija Kreni Promeni postavila bilbord ispred Doma Omladine u Beogradu na kom se nalazi instalacija pluća, sa belom tkaninom i ventilatorom, koja sakuplja zagađujuće čestice u Vazduhu. Obzirom da su “pluća” nestala tokom noći u Beogradu, ove godine akcija će biti osnažena u velikom broju gradova u kojima je problem aerozagađenja prisutan.

“Kampanjom želimo da skrenemo pažnju ljudi na problem zagadjenja vazduha kojim se bavimo više od godinu dana. Kampanja Istina o zagadjenju nastala je kao rezultat kampanje Rešenje za zagadjenje koja je pokrenuta prošle godine I kojom smo zapravo hteli vrlo konkretno da preusmerimo sredstva iz budžeta države na subvencionisanje malih kućnih ložišta. Za tu kampanju smo skupili preko 50 000 potpisa gradjana. Kao posledica svega došli smo do toga da se dosta toga pomerilo po pitanju tih subvencija. Medjutim problem je što se o tom problemu jako malo priča I mi sada ovom kampanjom želimo da izvršimo apel ka RTS-u konkretno da se više govori o problemu aerozagadjenja I da se gradjani u trenutku prekomernog zagadjenja o tome I informišu”, rekla je Pavlic.

 

 

 

3 comments on “Savet za čist vazduh I dalje čeka odgovor Gradske uprave

 1. Anti Bot

  Čiji ste Vi savet, koga Vi možete da savetujete koje su Vam stručnosti i kvalifikacije i najvažnije ko Vas plaća ? Valjevo je prljav zagadjen zatrovan Grad pun kupljenih diploma sa ovakvim pozerima bez struke i znanja koji se reklamiranju.

  Reply
 2. Profesor

  Dobro dosli u Srbiju,zemlju raznoraznog priucenog kadra,I samozvanih strucnjaka. Savet?? Kakav Crni savet,I koga vi to savetujete,copy – paste kvazi strucnjaci !

  Reply
 3. Jankovic B.

  U ovaj savet nedostaju samo Lule retnar i Klomber pa da bude stručna celina.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.