Rešenje za valjevsku deponiju- potpisan ugovor o izgradnji deponije „Kalenić“

U Beogradu je  potpisan ugovor o izgradnji Regionalne sanitarne deponije „Kalenić“ između Evropske banke za obnovu i razvoj (EVRD), Ministarstva zaštite životne sredine i Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“. To je odlučujući korak u rešavanju odlaganja otpada na teritoriji Kolubarskog okruga i konačnog rešavanja problema valjevske deponije.

Ugovore o realizaciji projekta, ministarka je potpisala sa regionalnim direktorom za zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateom Kolanđelijem  i direktorom „Eko-Tamnave“ Zoranom Petrovićem. Potpisivanju je u ime Grada Valjeva, prisustvovao pomoćnik gradonačelnika Miloš Milutinović.

Za izgradnju regionalne sanitarne deponije za Kolubarski okrug je predviđeno 31,5 miliona evra, od 75 miliona evra koliko iznosi projekat za izgradnju četiri regionalna centra u Srbiji.

Raspisivanje tendera će biti krajem februara, a početak radova se očekuje na proleće iduće godine.

Srbija će dobiti osam modernih regionalnih reciklažnih centara ka kojima će gravitirati više od 50 gradova i opština, izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon potpisivanja ugovora za realizaciju prve faze projekta. Prva faza podrazumeva izgradnju četiri regionalna centra za upravljanje otpadom i to u Valjevu, Užicu, Novoj Varoši i Somboru.

„Srbija je posvećena rešavanju pitanja upravljanja otpadom i ciljevima Zelene agende, a otvaranje Poglavlja 27 je dodatni podsticaj da još brže radimo, jer su benefiti ovakvih projekata višestruki“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da su zelene investicije važne za budućnost Srbije, a ovakvim projektima će se poboljšati ekološka slika naše zemlje.

1 comment on “Rešenje za valjevsku deponiju- potpisan ugovor o izgradnji deponije „Kalenić“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.