Održan 5. Međunarodni matematički turnir ,,Integral kup“

U organizaciji Podružnice matematičara Valjevo i Valjevske gimnazije održan je 5. Međunarodni matematički turnir ,,Integral kup“, koji je ove godine realizovan kombinovanim pristupom – uživo i korišćenjem informacionokomunikacijskih tehnologija, na internetu.

Na turniru je učestvovalo 170 takmičara iz pet država: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije i s ponosom ističemo da valjevski matematičari nastavljaju da pored promocije nauke, negovanja matematičkog podmlatka rade i na stvaranja novih mostova saradnje i prijateljstava u obrazovnoj zajednici na prostoru bivše Jugoslavije.

Na turniru su se takmičili učenici od šestog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole, a veoma zapaženu ulogu su imali i mladi matematičari iz Valjeva. Svi takmičari su pokazali izuzetno visok stepen odgovornosti, kreativnosti u rešavanju problema i poštovanja protivnika, jer su na najbolji mogući način poštovali propozicije turnira i dali pun doprinos da pobede takmičarski duh i nova prijateljstva.

U ekipnoj konkurenciji nagrade su dodeljene u dve kategorije. U konkurenciji gimnazija iz Srbije koje rade po programu matematičke gimnazije, najuspešnija je bila ekipa Matematičke gimnazije iz Beograda, druga je bila ekipa gimnazije ,,Svetozar Marković“ iz Niša, a treća ekipa gimnazije ,,Jovan Jovanović-Zmaj“ iz Novog Sada. Ekipa Valjevske gimnazije je osvojila 4. mesto.

U konkurenciji ostalih gimnazija najuspešnija je bila ekipa Šabačke gimnazije, drugo mesto je osvojila ekipa gimnazije ,,Bežigrad“ iz Ljubljane, a treće ,,Druga gimnazija“ iz Maribora. Najuspešniji takmičar iz Valjeva bio je Mihailo Lekić, učenik drugog razreda Valjevske gimnazije, koji je sa maksimalnim brojem poena osvojio prvu nagradi i zlatnu medalju. Realizaciju turnira pomogao je Grad Valjevo.

Predsednik Podružnica matematičara Valjeva

Veljko Ćirović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.