Odluka o eventualnom protestu u Valjevu biće doneta večeras

Odluka o tome da li će biti novog protesta u subotu biće kad je Valjevo u pitanju doneta večeras, saznaje Vamedia. Ekološki ustanak za sada ne najvaljuje blokade puteva već samo proteste, ali ostavlja otvorenim mogućnost šetnje do nekog puta I blokade.

Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka, umesto blokada puteva u subotu, kaže da je plan  organizacija protesta ispred lokalnih samouprava. Zahtevaće se poništavanje svih memoranduma i tajnih ugovora koje je neko potpisao i raspuštanje radne grupe za Rio Tinto, kao i kontrola i proterivanje lokalnih zagađivača. Prema Miketićevim rečima, građani koji budu protestovali ispred lokalnih samouprava ukazaće na svoje ekološke probleme i zagađivače i tražiće od lokalnih vlasti da se ti problemi reše.

U Valjevu je prošle subote organizovana blokada puta prema Loznici , a kako organizatori blokade u Valjevu kažu , sama blokada bila je organizovana najviše kao znak podrške ljudima iz Jadra . Neki od njih smatraju I da ako Skupština Loznice danas stavi van snage prostorni plan kako je najavljeno svrha blokade postaje bespredmetna.

Ipak konačna odluka o protestu uopšte pa I o blokadi biće poznata večeras kad je Valjevo u pitanju.

Prvi protest u Valjevu organizovao je Narodni pokret “Marš s Kolubare” kada su jasno izneti zahtevi ove grupe protiv istražnih bušotina I daljih radnji Euro lithiuma. Naredni protest isti pokret trebalo je da održi u Popučkama, ali su ga otkazali pre samog početka jer su prisutni gradjani u tom trenutku blokirali put.

Prošle subote protest je organizovan na raskrsnici Ulica Radničke I Majora Ilića , ali govora nije bilo već je praktično organizovana samo blokada puteva. U razgovoru sa okupljenim gradjanima najmanje se pominjao Rio Tinto, a ni malo Euro Lithium. Njihove izjave govorile su da su tu zbog,  kako je rečeno, vlasti koja radi protiv naroda. U ovoj blokadi nisu učestvovali ljudi iz pokreta „Marš s Kolubare“.

Pokret Kreni –promeni koji je inicirao blokade puteva tražeći ukidanje zakona o eksproprijaciji I referendumu nakon odluke Vlade da se zakoni povuku ,  prethodne subote nije učestvovao u blokadama već je organizaciju preuzeo Ekološki ustanak.

 

 

1 comment on “Odluka o eventualnom protestu u Valjevu biće doneta večeras

  1. Radnik

    E moji Srbi,pa zar o takvim izuzetno važnim stvarima po opstanak Srba su podele i nema zajedničkog i jedinstvenog stava i dogovora.Na žalost,svaki dan protesti i šetnje,policija je u Grci lome se kao što su se i režim lomi,ovo je poslednji trenutaklp pukne više nikada,ostadoše ove barabe još dugo

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.