Nema proslave bez troška

      1 коментар на Nema proslave bez troška

Za bilo koji oblik novogodišnje proslave da se odlučite novac je neophodan. Izdvajanja za novogodišnju noć mogla bi da premaše prosečnu zaradu u Valjevu u zavisnosti od načina na koji ćete dočekati 2022. godinu.

Mnogi su  odlučili da odu na zimovanje i Novu godinu dočekaju uz skijanje.

Vamedia je već izveštavala da su cene dočeka Nove godine na nama najbližoj planini Divčibarama daleko iznad prosečne zarade u Valjevu. Za ovakvu ekskluzivu uz novogodišnju toaletu potrebno je više od 700 eura po osobi.

Ipak mnogi su se odlučili za proslave u sopstvenoj režiji , bilo kod prijatelja bilo da su domaćini , što u svojim stambenim objektima što u vikendicama i iznajmljenim kućama i stanovima.

Ipak i jedno i drugo koštaju mnogo manje nego odlazak na organozovani doček. Najpre odluku o kežual ili svečanoj varijanti garderobe donose oni koji organizuju proslavu. U tom slučaju u novčaniku će ostati uštedjeno bar 200 evra koji bi mogli biti potrošeni na haljinu, cipele, šminku, frizuru, torbu ili pak odgovarajuće odelo, sako , pantalone, cipele.

Sve i da se odlučite za doček Nove godine u trenerci , nijedno slavlje u Srbiji se ne može zamisliti bez jela i pića.

Ozbiljno pripremljena večera za 4 ili 6 mogla bi da košta prilično. Nije mnogo jeftinije ni posluženje koje zovemo „na čačkalicu“. Za ovakvo posluženje potrebno je 1000 dinara pa i više za čvarke, 1500 za pršutu, u proseku po  1000 dinara za različite vrste sireva. Cena pića zavisi od onog što gosti piju, ali se u proseku i tu uz bar jednu flašu dobrog vina možemo naći na 1500 dinara. Vrlo brzo nabrojaćemo i do 100 evra ukoliko posluženju i piću odamo još koju stavku poput , torti, kolača.

Ukoliko idete u goste , a domaćini imaju malu decu neizostavno je da se ponesu i poloni zaa najmladje što opet uvećava iznose.  Veći broj ljudi takodje uvećava cifre. Ukoliko je pak proslava organizovana u iznajmljenom stanu ili vikendici , ne treba zaboraviti da su i tu cene iznajmljivanja novogodišnje i višestruko veće nego standardna ponuda.

U ovu novogdišju računicu neizostavno će roditelji morati da dodaju bar 50 evra više za posebne poklone deci mimo onih koje dobijaju na radnom mestu.

Sa prazncima se godinama nita ne menja , jednostavno donose trošak. Ne treba zaboraviti da nas nakon Nove godine očekuje i Božić , a on tek ima svoje cene i visinu koštanja.

Generalno gledano od nas samih zavisi koliko ćemo potrošiti. Tamo gde se novac teško zaradjuje i jedva sastavlja kraj sa krajem sve će biti i jeftinije , tačnije prilagodjeno budžetu.

Bilo u krugu porodice, bilo u krugu prijatelja , na organizovanoj proslavi ili soptvenoj režiji od cipela i pršute važnije je naše raspoloženje , a i po koja novogodišnja želja , možda i neki novi cilj koji ćemo sebi postaviti. Možda baš ta jedna noć učini da drugačije počnete da posmatrate život pa i sebe u njemu. A sve su to naši lični izbori i sve zavisi od nas samih .

Prosečna zarada u Valjevu u oktobru po zvaničnoj statistici iznosila je  59 394 dinara.

1 comment on “Nema proslave bez troška

  1. Grof

    Nema praznicne atmosfere niti osecaja da je praznik bez kucne atmosfere. Kafana, ok, ali svaki put kad izadjem u kafanu, to mi je Nova godina. Tek kad sam poceo da slavim Novu godinu u nekim kucnim varijantama sa bliskim ljudima, poceo sam da osecam car Nove godine. Generalno, tu toplinu, taj osecaj da je poseban dan, zaista jedino se moze osetiti kuci, pa cu i ovu godinu da provedem praznik sa devojkom, voleo bih da odem u selo, recimo, tamo da bude i snega, onako, bas kao iz nekog filma o tim danima. Volim i da gledam tih dana takve filmove. Mislim da je vreme da se zenim ili sam omatorio ili sam sazreo, nesto jeste, ali bilo kako bilo zelim vam svima srecnu Novu godinu, da ste zivi i zdravi, srecni, da imate puno ljubavi u sledecoj godini, jer sve ostalo je precenjeno, ljubav ce pobediti, srecno. 🙂

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.