Do zavejanih turista na Maljenu probili se planinari i dopremili im hranu

Do 17 osoba zavejanih na Maljenu koji se duže od 24 sata bez hrane nalaze u jednoj vikendici između vrhova Veliki i Mali Maljen, uspela je da se probije grupa planinara i d aim isporuči hranu i vodu.

Tokom jučerašnjeg dana ni vatrogasci, ni članovi džip kluba iz Požege, kao i meštani tog dela Maljena nisu uspeli da se probiju do 17 ljudi, među kojima su tri žene i dvoje dece od 6 i 9 godina, a koji su se od snežne mećave, nakon što su im vozila ostala zavejana u smetovima, sklonili u jednu vikendicu, na oko 9 kilometara od Tometinog polja.

Jutros je akciju dopremanja hrana organizovala Gorska služba spasavanja (GSS), pa su se dve ekipe, planinari i spasioci na turno skijama, zaputile do lokacije s obzirom na to da se vreme stabilizovalo i nije bilo snežnih padavina i vetra.

“Ekipa planinara je uspela da se probije do vikendice i ovim ljudima dopremi potrebnu hranu i vodu. Svi oni se dobro osećaju, niko nije povređen, a za grejanje prostora su imali ogreva. Tokom dana očekuje se da i put bude pročišćen, tako da će moći da bude organizovan i njihov transport”, kažu u GSS.

Zavejani turisti su članovi nekoliko porodica, ljubitelja “ofroud” vožnje koji su otišli na izlet na Maljen, želeći da stignu do Divčibara. Ali na makadamskom putu iz pravca Ravne Gore, između Velikog i Malog Maljena, jedan od džipova im se pokvario zbog čega ih je sustigla snežna mećava i nisu mogli da se vrate nazad. Uspeli su, međutim, da se peške probiju do jedne vikendice u koju su provalili, prostor zagrejali i vodu obezebdili otapajući sneg, ali hrane nisu imali duže od 24 časa.

Sem smetova, kretanje i prilaz do lokacije gde su se smestili, izuzetno je otežavalo i pod težinom snega oboreno drveće na izuzetno nepristupačnom terenu na kojem je visina snega veća od metar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.