Danas odluka o protestu i blokadi u Valjevu

Da li će u Valjevu biti održan protest i na kojoj lokaciji trebalo bi da bude poznato u toku dana. Ekološki ustanak izdao je saopštenje da se protesti nastavljaju i na spisku gradova u kojima bi protesti trebalo da budu održani nalazi se i Valjevo. Za sada o lokaciji razgovaraju dve grupe organizatora.

„Naš ultimativni zahtev koji smo proklamovali i javno ponovili na septembarskom protestu jeste da: se briše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije. Svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast, moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku. Veliku podršku dajemo zvaničnoj inicijativi građana Loznice koju je potpisalo više od 5400 građana Loznice, čime se traži brisanje rudnika iz prostornog plana Loznice, tačnije Gornjih Nedeljica“, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Za sada, u blokadi će učestvovati, kako su naveli u saopštenju: Beograd, Niš, Novi Sad, Užice, Požarevac, Topola, Kragujevac, Smederevo, Šabac, Zemun, Pančevo, Lazarevac, Aranđelovac, Čačak, Šid, Prokuplje, Boljevac, Priboj, Nova varoš, Subotica, Gornji Milanovac, Kladovo, Kragujevac, Bačka palanka, Valjevo, Sombor, Veliko gradište, Vlasotince, Vršac, Požarevac, Stara Pazova, Aleksinac, Sremska Mitrovica… Protest će, dodaju, podržati i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Njujorku i ispred sedišta Rio Tinta u Londonu.

Kako Vamedia saznaje organizatori protesta u Valjevu danas bi trebalo da donesu odluku o lokaciji na kojoj protest treba da bude održan, a u opticaju su dve lokacije pa I dve grupe organizatora.

Narodni pokret Marš s Kolubare prošle subote organizovao je Narodni zbor u Popučkama koji praktično nije ni održan jer je u 14 h u vreme kada je trebao da počne protesni skup počela blokada puta. Organizatori su se namah ogradili od blokade ,a u objavi okupljenim gradjanima ukazali da blokadu organizuju lobisti Rio Tinta kako bi sabotirali skup I onemogućili gradjane da čuju nove informacije o pravoj borbi ovog pokreta .

Pojedine objave ljudi iz pomenutog pokreta govore protiv prisustva političkih partija na skupu koji je održan tvrdeći da su to upravo oni koji su svojevremeno dozvolili Rio Tintu da vrši istraživanja u valjevskom kraju te I da nije u pitanju politički zbor već okupljanje naroda nezadovoljnog “pokušajem uništenja Valjeva I valjevskog kraja”.

S druge strane opozicioni lideri u Valjevu potvrdjuju da nisu organizatori protesta , a dok jedni kažu da su protestu prisustvovali kako bi iskazali podršku gradjanima koji su se okupili, drugi tvrde da su protest prisustvovali kao gradjani na šta imaju pravo.

U medjuvremenu na zahtev Vlade Srbije povučen je iz skupštinske procedure Zakon o eksproprijaciji , a kada je u pitanju Zakon o referendumu predsednik Skupštine Ivica Dačić je u obraćanju medijima rekao da je Zakon o referendumu predsednik Srbije već potpisao te I da se on nalazi u redovnoj proceduri I po njemu će biti održan referendum 16. januara, a novi zahtev Vlade vezano za ovaj zakon odnosi se na izmene I dopune sada već važećeg zakona koji je već potpisan I Skupština će započeti I te procedure vezane za izmenu. ““Ukoliko  Vlada Srbije predloži Zakon o eksproprijaciji  u narednim mesecima, naći će se na dnevnom redu Skupštine“ rekao je Dačić novinarima.

“Ekološki ustanak će danas u podne u Beogradu održati konferenciju za medije na kojoj će saopštiti više detalja o protestu I blokadama koje se najavljuju za subotu. Čekamo da oni koji su na sebe preuzeli organizaciju blokade u Valjevu donesu odluku o lokaciji. Ukoliko oni odustanu , mi ćemo preuzeti”, kaže za Vamediu jedan od predstavnika druge grupe organizatora.

 

5 comments on “Danas odluka o protestu i blokadi u Valjevu

 1. Istina

  Kada će konačno protest za dostojanstveni život građana? To vam je najmanja zarada u visini potrošačke korpe. To više niko ne spominje.
  Naravno da je važan vazduh, voda, priroda, ali bez novca nema života. Narod u Srbiji, bar velika većina, preživljava već 30 godina, dok se na drugoj strani manjina bogati sve više. Naravno ta manjina pokušava još više da se obogati reko rudnika.
  Kada će protesti za najmanju platu od 1000 evra, ne prosečnu nego najmanju?
  Ko može da živi sa penzijom od 15.000 i platom od 35.000 dinara, da školuje decu, da ide u bioskop, naručak, na planinu, na more u banju? Sram da bude Vučića i njegove bratije što pričaju o ekonomskom tigru kada narod ne može da skrpi kraj sa krajem.
  Probudite se malo, ili bežimo svi iz ove proklete avlije…

  Reply
 2. sin anarhije

  ISTINO,, zboris pravu istinu o bednoj i siromasnoj Srbiji , a najgore je u BG , mada se sa druge strane na rodnu grudu ne vraca niko …

  Reply
 3. Pirlo

  Au kakav debakl blokada u Valjevu. Prvo botovi SSP-a objave da je protest kod Eurocentra a danas objave da je kod Kasarne. U prvi mah sam mislio gde ce protest kod Eurocentra kad ih nema toliko da bi blokirali sve pravce, na kraju su ipak ispali pametni i promenilo lokacije. Pretpostavljam da će naredne subote biti blokada u Nušićevoj ili nekoj drugoj jednosmernoj ulici.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.