Budžet za 2022 kao iskorak

Skupština grada Valjeva usvojila je gotovo jednoglasno predloženi budžet zaa 2022. godinu. Skupština nije prihvatila amandmane odbornika Nebojše Tadića. Izuzev odbornika Lokalnog fronta Željka Trifunovića , odbornici uglavnom govorili u korist predloženog budžeta ističući pojedina izdvajanja.

Skupština grada usvojila je budžet grada Valjeva za 2022. godinu u iznosu od  3.967.648.810,00 dinara i 64.983.810 dinara prihoda iz ostalih izvora, što ukupno iznosi 4.031.983.810 dinara ukupnih javnih sredstava. Najveći deo prihoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 2.047.010.000 dinara.

Predsednica Skupštine Snežana Rakić posebno je istakla visok stepen realizacije transfernih sredstava od strane ministarstava u ovoj godini i navela da će novoopredeljena sredstva izvesno biti realizovana u istim procentima , ako ne i više.

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović posebne zamerke imao je na programe koji se odnose na zaštitu životne sredine , indikatore koji pokazuju očekivani obuhvat realizacije . „Hvalićete se podrškom Republike , možda pominjati gasovod itd , ali ostaju činjenice koje govore suprotno. Činjenice tu govore da su izdvajanja u odnosu na potrebe naročito kad je aerozagadjenje u pitanju, u suprotnosti, nedovoljno je . Koliko će ova predvidjena izdvajanja smanjiti procentualno zagadjenje?“, upitao je Trifunović.

Odbornik Marko Jovanović posebno se osvrnuo na izdvajanja za sport , koja su uvećana u odnosu na prošlu godinu. „Ali ja koji sam u toj oblasti znam da postoje klubovi za koje se izdvaja novac, a nemaju ni takmičare niti su učestvovali na nekom takmičenju. Ja takve klubove nazivam „fantomskim klubovima“. Zato Komisije koje se bave dodelom sredstava moraju posebnu pažnju obratiti na to kome se opredeljuju sredstva i  kako se odobreni novac realizuje“, rekao je Jovanović.

Odbornik Ivan Ilić je konstatovao da je gradonačelnik sa svojom ekipom ponovo vratio jedan takmičarski duh u grad . „Mi smo godinama slušali kako drugi gradovi imaju velike budžete, ali evo sada tu je 4 milijarde i jasno je da je ostvaren napredak. Ali baš zato gradonačelniče , sve one koji ne mogu da vas prate ili vaas spotiču, menjajte ih. Tu mislim na svakog ko ne adi u interesu gradjana , a u pravcu razvoja koje predlažete“, rekao je Ilić.

Odbornica Petarić posebno se osvrnula na izdvajanja za saobraćaj i bezbdnost dece u saobraćaju , dok je veći broj odbornika pozitivno govorio o izdvajanju za decu, škole i Predškolsku ustanovu  ali i brojna socijalna davanja. Radojica Rstić šef odborničke grupe SNS-a je konstatovao da je budžet za sledeću godinu za 70% veći u odnosu na pre devet godina. „Šta nnam to govori? To je jasan pokazatelj da je rad SNS u proteklih devet godina bio dobar, da je išao u dobrom pravcu. Tu moram da primetim da 50% prihoda dolazi po osnovu poreza na prihode , dohodak, a to upravo znači da su za devet godina standard gradjana i njihove zarade višestruko uvećani“.

Gradonačelnik Lazar Gojković je u obrazloženju budžeta posebno istakao veliki broj invsticionih projekata koji grad oečkuju u nardoj godini. „Zato možemo reći da je budžet razvojni , ali je i socijalni jer smo u narednoj godini opredelili 31 milion više na poziciji socijalnih izdvajanja koja sada iznose 249 miliona. Pri kraju je tejnička dokumentacija i došli smo do izdavanja gradjevinske dozvole za rekonstrukciju stare VI škole . Nadao se da će nam ministarstvo pomoći i da ćemo rešiti problem neupisane dece u obdanište. Opredelili smo 100 miliona za industrijsku zonu. To neće biti dovoljno za sve što je u njoj potrebno uraditi , ali u saradnji sa državom i taj posao će biti zatvoren . Za neke stvari nam nedostaje novac i tu očekujemo saradnju sa državom koja je i do sada bila na zavidnom nivou. Za nešto nedostaje novac ,a  za neke stvari potrebno je vreme, ali nastojaćemo da sve planirano i realizujemo“, rekao je izmedju ostalog gradonačenik ističući i da se u narednoj godini očekuje da investitori sa kojima je potpisan ugovor počnu realizaciju izgradnje svojih fabrika. „Bizerba je već počela , na proleće izgradnju počinjei Hans grohe , a Gorenje najavljuje takodje izgradju novih pogona . Mislim da Valjevo polako menja već sada svoj izgled i tek će ga promeniti , a na nama je da ne odustanemo ni od jednog predvidjenog projekta ma u kojoj oblasti bio“, rekao ej Gojković.

Skupština nije prihvatila amanadmane odbornika Nebojše Tadića , a gradonačelnik je za svako odbijaje pročitao i obrazloženje . Generalno gledano od Tadića je zatraženo da bude ispoštovna neophodna procedura koja se odnosi na projekat ukoliko nešto želi da se finansira , a u slučaju novca koji je Tadić zatražio za obeležavanje stratišta žrtava nakon drugog svetskog rata da je neophodno d abud edostavljen izveštaj o radu Anketnog odbora.

 

7 comments on “Budžet za 2022 kao iskorak

  1. Ha ha

   Pavlovicu ko ti je kriv sto te tvoji nisu pustili danas da dodjes i sto si dobio packe.😀

   Reply
   1. Ipak drzavni fakultet i prava diploma

    Mora da ti je mnogo tesko sto si opterecen Pavlovicem? Tek ce vas razguziti, ne sumnjamo u obrazovanog coveka.

    Reply
 1. Igor

  Budžet je razvojni, stavlja se akcenat na infrastrukturu, na dve nemačke fabrike koje počinju izgradnju svojih postrojenja. 100 miliona je opredeljeno za industrijsku zonu što je za svaku pohvalu.

  Reply
 2. Taki

  Republika je ranije više pažnje posvećivala drugim delovima zemlje, i sada je red došao na Valjevo. Ovo rukovodstvo je postavilo ozbiljne ciljeve ispred sebe, rade na njihovoj realizaciji i lepo je videti da nailazi razumevanje i podršku za to na republičkom nivou. Najveći deo posla ipak ostaje na samom Valjevu.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.