Aero Alarm:Rekordna zagadjenost u poslednjoj nedelji novembra

Poslednja nedelja novembra 2021. u Valjevu beleži rekordnu zagađenost. Vazduh u Valjevu opasan po život i zdravlje. Sa zebnjom se očekuju hladni dani predstojećeg meseca. U utorak, sredu, četvrtak i subotu zabeleženo da je vazduh „izuzetno loš“, ponedeljak i petak „veoma loš“. U nedelju je vazduh imao indeks „loš“

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u subotu, 27.11.2021. kada su suspendovane čestice prašine višestruko prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 164,01 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 129,31 µg/m3. Istog dana u 19 časova ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 357,33 µg/m3 za PM10 i 305,74 µg/m3 za suspednovane PM2,5 čestice u 20 časova.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 29.11.2021. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 127 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

U Srbiji održani građanski protesti. Građani traže povlačenje Zakona o eksproprijaciji i bezopasan vazduh.

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već drugu godinu sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.