Aero Alarm: Vazduh prethodne nedelje opasan po zdravlje

Valjevo dočekalo sv. Nikolu u zagađenom vazduhu, opasnom po zdravlje i život. U ponedeljak, utorak, četvrtak, subotu i nedelju vazduh u Valjevu imao ljubičast indeks “veoma loš”. U sredu izuzetno zagađenje sa indeksom kvaliteta vazduha “izuzetno loš”. Petak crveno, vazduh “loš”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 15.12.2021. kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 79,19 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 76,51 µg/m3. Istog dana u 19 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 162,89 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i maksimalna satna vrednost od  149,95 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe; članovi osetljivih grupa su mogli doživeti ozbiljnije zdravstvene posledice. Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva.

Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu).

Na dan 20.12.2021. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2021. godine zabeleženo ukupno 141 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Građani nisu dobrodošli da odlučuju o raspolaganju javnim budžetom, smatra Savet za čist vazduh u Valjevu. Lokalna vlast postiže slabe rezultate u primeni mera za smanjenje zagađenja vadzuha u Valjevu, rekli su učesnici Ankete o čistom vazduhu.

Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već drugu godinu sprovodi organizacija „Lokalni odgovor“ iz Valjeva

1 comment on “Aero Alarm: Vazduh prethodne nedelje opasan po zdravlje

  1. Nebitan lik

    Na zalost, svest nasih sugradjana o ovoj izuzetnoj opasnosti po zdravlje gradjana nije na dovoljno visokom nivou.Opsta , dugogodisnja beda , nemastina I borba za prezivljavanje I tradicionalno polupismeni politikanti na vlasti , skrecu interesovanje ljudi na samo elementarna zanimanje golog opstanka I prezivljavanja. Pokazala se kao istina cinjenica da ako nas narod ima samo hleba I naj osnovnija sredstva za prezivljavanje svaka vlast ce Jake dugo sedeti na vodecim pozicijama I baviti se sama sobom, Jako dobro su naucili matricu vladavine komunista.( a oni kao nisu njihovi naslednici, ali koriste istu semu )

    MI vec decenijama imamo iste ljude ( sada vec I citave porodice ) na vodecim pozicijma koje su tu bez ikakvih vidljivih rezultata.
    Dragi moji sugradjani , zivot prolazi , cak I ako vi ne ucestvujete u njemu. Morate uciniti nesto za sebe I svoju decu. Ovi na vlasti u Boga ne veruju, a UDBE vise nema.Svojoj porodici ostali ste samo Vi.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.