Vidrak: Šaljemo opomene I čekamo deset meseci da gradjanin plati kaznu od 1100 din

SSP optužio Vidrak za nemoralan odnos prema gradjanima Valjeva koji ne plate kaznu za parkiranje. U JKP Vidrak pak tvrde da je sve uradjeno po zakonu , a da se troškovi uvećavaju nakon što gradjanin ne plati kaznu za parkiranje nakon  deset meseci I dve opomene u medjuvremenu.

Stranka slobode I pravde na konferenciji za novinare predočila je javnosti ugovor o ustupanju potraživanja čime je praktično kako je navedeno nastao veći trošak za gradjane pa umesto maksimalnih 5000 dinara sada plaćaju 19 000 dinara  za neplaćenu parking kartu.

SSP takodje ne negira da je sve uradjeno po zakonu , ali postavlja pitanje da li je to u redu prema gradjanima koji možda nemaju novac da tako veliki iznos plate.

Kako saznajemo u JKP Vidrak svaki gradjanin kome je izdata tzv kazna za parkiranje dobija dve opomene .” Prva opomena se ostavlja na kolima prilikom izdavanja naloga za plaćanje posebne cene. Nalog za plaćanje posebne cene se izdaje zbog kršenja cl.19 Odluke o javnim parkiralištima. Druga opomena se šalje na kućnu adresu vlasnika vozila po isteku  roka od 8 dana od dana izdavanja naloga za plaćanje posebne cene. Ista se šalje 30 -45 dana nakon izdavanja naloga i provere vlasništva u sistemu MUP-a. Dakle svako ko nije platio parking dobija dve opomene. Razmak u tim opomenama je nekada I dva meseca”, kaže Lazar Lazić šef u pravnoj službi Vidraka.

Kako saznajemo nakon druge opomene po proteku nekih  7 do 8 meseci se ustupa potrazivanje. Prema fizičkim licima je rok zastarelosti godinu dana od dana izdavanja. Pravno lice koje je otkupilo potraživanja ne šalje opomenu već šalje spisak dužnika Komori izvršitelja, a zatim izradjuje predloge za izvršenja na osnovu verodostojne isprave koju se ravnomerno rasporedjuju izvršiteljima koji imaju nadležnost na odredjenoj teritoriji.”, objašnjavaju u Vidraku.

U ovom javnom preduzeću kažu da je svakom gradjaninu ostavljen vremenski period od deset meseci da kaznu plate, a za sam izbor privatne firme navode da je transparentno sproveden postupak po zakonu kome je prethodilo prikupljanje više ponuda.

Kako je SSP poseban akcenat stavio na činjenicu da Vidrak ima svoju pravnu službu te da ista može I sama bez angažovanja posebne firme uraditi I nalog za izvršenje, u Vidraku kažu da je problem u nedostatku novca za predujam .

“Mi nemamo taj novac kojim bismo sve pokrenuli. To nisu mali iznosi jer govorimo o milionima. Program poslovanja usvaja Skupština koja potom razmatra I izveštaje. To znači da svaki rashod mora biti predvidjen I u korist gradjana. Deset meseci je dovoljan rok da neko plati kaznu od 1100 dinara. Nismo odmah posle 8 dana krenuli sa prenosom potraživanja I izvršiteljima, taman posla. Takodje, naš Nadzorni odbor je odobrio angažovanje privatne firme za ustupanje potraživanja. Istovremeno niije tačno da naša pravna služba ne radi na ovim postupcima, naravno da rade pa oni I šalju opomene, sav posao je poveren nama, a to su 2 pravnika, ja i koleginica zaposlena kao referent mi ne radimo samo to već I brojne druge svakodnevne pravne poslove”, kaže šef pravne službe Lazar Lazić.

14 comments on “Vidrak: Šaljemo opomene I čekamo deset meseci da gradjanin plati kaznu od 1100 din

  1. boki

    Pa vi sami potvediste da nemate para. E kukala nam majka. Znaci da je preduzece u totalnom haosu

    Reply
    1. Slobodan

      Treba to preduzece pomoci, a ne samo napadati. Oni rade onoliko koliko mogucnosti imaju.

      Reply
  2. Pedja

    Da ovi zuti nisu dozvolili javne beleznike ne bi sad ni ovo bio problem. Kao savestan gradjanin uvek placam parking, i ne razumem ljude koji u 21. veku to ne rade. Ako vec imas auto koji ti je potreba onda lepo plati 100 dinara kartu.

    Reply
  3. Detektiv

    Jakovljevic i Ivkovic dva Djilasova placenika, privereno. Izlanuo mi se jedan covek vrlo blizak ovom malom 🙂

    Reply
  4. Idu izbori

    Kako se pojavi firma iz Beograda ???.Lazo samo bahato po sirotinji.Zbog čega Vidrak neomogući reprogram duga,ili više voli da omogući pojedinim izvšteljima svojim prijateljima da zarade na običnom čoveku..

    Reply
    1. Andres

      Pa šta ako idu izbori. Opet ćete izgubiti. Izvršitelji su vaš proizvod. Ljudi rade sve po zakonu. Neko nam je kriv što ne platimo parkiranje, pa nam je opet neko kriv što ne platimo kaznu? Pa nam je opet, drugi kriv što to ode kod izvršitelja. I što se Laza bahati po sirotinji? To je njegov posao i mora da ga radi. Ili možda treba da on izvadi pare iz svog džepa, pa da plati tebi ili svim ostalima. Ne platiš parking, dobiješ dve opomene i opet ti drugi kriv. Pamet u glavu i dobro razmisli pre nego što nešto napišeš.

      Reply
  5. Sreten

    Razumljivo je da postoje neki dužnici koji kazne za parkiranje ne mogu da plate zbog finansijske situacije. No, plaćanje parkinga je najnormalnija stvar. Ako neko to ne čini, ili ako se nepropisno parkira i zaradi kaznu, taj rok od 10 meseci koji se pominje je sasvim razumno vreme u kome su mogli da plate kaznu i onda ne bi ni došli u situaciju da se od njih traži da plate iznos nekoliko puta veći od onog prvobitnog.

    Reply
  6. Jole

    Изгледа да Видрак је сву своју активност усмерио на паркинг сервис и да од тога живи. Шта је са одвожењем смећа? Радници који раде на томе су бахати, бацају канте, не испразне их потпуно, изјављују да не возе лишће, не возе пепео, не возе стакло, за њима остане пола смећа испросипано по улици, а да не причамо о томе колико камиони смрде.

    Reply
  7. PERA

    Šefe Lazare, ta tvoja koleginica kad bi manje šetala u toku radnog vremena a više radila i učinak bi bio bolji

    Reply
  8. Bojan

    Nemate pare za predujam izvrsitelju?! A, kome ste ponudili prenos potraživanje osim ovoj firmi iz Beograda? Zašto baš i samo njoj?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.