Posečenje ponovo aktuelno jer je isplativo

Novembar je nekada u Srbiji bio mesec koji se vezivao za svinjokolj. Proteklih godina ovaj način obezbedjivanja mesa za zimu polako je nestajao. Ipak nove visoke cene mesa I mesnih preradjevina u mesarama I trgovinama stari običaj polako vraćaju.

Negde oko 29. novembra u Srbiji je bilo uobičajeno da se u selima , ali I gradskim dvorištima uveliko poseči. Podlagale su se vatre, pripremala mast I čvarci , a sam dogadjaj bio je povod za okupljanje suseda I prijatelja.

S obzirom da sada trgovine pa i mesare rade i nedeljom ne postoji problem snabdevanja. Sada su većini gradjana problem cene.

Cene tovljenika, u zavisnosti od njihove mase, kreću se od 180 do 250 dinara kilogram žive vage. Međutim, stočari tvrde da zaradu nemaju s obzirom na visoke cene hrane .

U Valjevu se mou kupiti I sredjene polutke , a njihova cena kreće se od 250 do 270 dinara .

S druge strane paprenu zardu imaju mesare I trgovine.

Kada je reč o trenutnim cenama svinjskog mesa i svinjskih prerađevina u najvećim trgovinama, uključujući i one akcijske, one potvrđuju isplativost kupovine poseka. Svinjski but bez kostiju košta od 580 do 680, svinjski kare bez kostiju 650 do 770, pečenica od 650 do 1.200, a pršuta od 2.500 do 3.700 dinara kilogram. Slaninu je moguće pazariti od 1.800 do 2.300 a čvarke od 900 do 1.700, dok je cena kilograma svinjske masti od 200 do 240 dinara.

Kada bi se kupio samo po jedan kilogram svih ovih proizvoda po najnižim cenama, trebalo bi izdvojiti nešto više od 7.000 dinara, što je trećina cene tovljenika težeg od 120 kilograma po najnižoj ceni žive vage.

Isplativost postoji samo je neophodan veći zamrzivač I mesar koji će se pobrinuti da od mesa dobijete željeno.

1 comment on “Posečenje ponovo aktuelno jer je isplativo

  1. sin anarhije

    Ne postoji nikakva isplativost , jer ta svinja dvaput pojede samu sebe , posetite poljoprivredne apoteke pa onda pricajte … meni su licno smesni svi koji to rade , imam gomilu odlicnih poznanika, ali to je njihova stvar i prosto tradicija je tradicija ….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.