Za otpremnine u Apoteci grad izdvaja 13,6 miliona dinara-Još niko nije odgovarao za slučaj Apoteke

Grad Valjevo izdvojiće 13,6 miliona dinara za otpremnine zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi. Za napuštanje Apoteke prijavilo se 22 zaposlenih.

Slučaj Apotekarske ustanove još uvek nije rešen , a čak 114 miliona duga Apoteke palo je na teret gradjana Valjeva. Grad je tokom prošle godine oformio Radnu grupu koja je zadužena da pronadje rešenje. Koliko je za sada poznato grad razmišlja u pravcu koncesije i u pravcu davanja u zakup objekata Apoteke.

Kakose moglo čuti na ranijim sednicama Gradskog veća, ali i Skupštine problem koji se pojavio na samom početku bili su imovinsko pravni odnosi , odnosno bilo je neophodno utvrditi koje objekte Apoteka poseduje . Gradsko veće na poslednjjoj sednici donelo je odluku o prihvatanju izveštaja izvršenoj analizi modela za rešavanje statusa Zdravstvene ustanove Apoteke „Valjevo“ sa aspekta uticaja na poslovanje i o utvrđivanju modela za rešavanje situacije u kojoj se nalazi ZU Apoteka „Valjevo“, kao i predlog zaključka o načinu izmirenja neizmirenih obaveza Zdravstvene ustanove Apoteka „Valjevo“. Nakon analize predloženih modela u skladu sa zadacima utvrđenim Odlukom o načinu i modelima rešavanja statusa ZU Apoteke „Valjevo“, Radna grupa je zaključila da je model javno – privatnog partnerstva sa elementima koncesije efikasniji metod i prihvatljiviji model u odnosu na finanijsku poziciju ZU Apoteke „Valjevo“. “Ovaj model može dovesti do dugoročne stabilnosti, na način koji obezbeđuje profitabilnost i zadovoljenje javnog interesa u pogledu društvene brige za zdravlje, kao osnovnog prioriteta”, rečeno je na pomenutij sednici Veća.

.Prethodnog meseca grad je  pozvao zainteresovane da podnesu neobavezujuće pismene ponude za obavljanje apotekarske delatnosti objektima u javnoj svojini koje je nekada koristila Apotekarska ustanova.

Svaka tri meseca na sednici Veća donosi se I odluka o izmirenju dugova Apoteke pa se tako izdvajaju sredstva u visini od oko 3 miliona dinara čime se praktično pokrivaju troškovi tekućeg rada, u najvećoj meri zarade zaposlenih.

Pre samo sedam dana Apotekarska ustanova dostavila je gradu zahtev za obezbedjenje sredstava za izmirenje neizmirenih obaaveza za rashode  za zaposlene Apoteke na dan 30.9.2021.god.  u iznosu od 13,6 miliona dinara za izmirenje neisplaćenih otpremnina za zaposlene.

Niko nije odgovarao za slučaj Apoteke

Grad Valjevo je 2019. Godine  bio u obavezi da kao jedinica lokalne samouprave sprovede postupak kontrole nad radom i poslovanjem zdravstvene ustanove, čiji je osnivač na dan stupanja na snagu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, i utvrdi da li je kod zdravstvene ustanove nastupila trajnija nesposobnost plaćanja, odnosno preteća nesposobnost plaćanja, odnosno prezaduženost pod uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje stečaj, kao i da o utvrđenim činjenicama podnese izveštaj Ministarstvu zdravlja, odnosno nadležnom organu autonomne pokrajine, u roku od pet radnih dana od dana sačinjavanja tog izveštaja.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti obavezuje lokalne samouprave da nakon ustanovljenja duga isti lokalna samouprava izmiri prema poveriocima.

Grad Valjevo propustio je sve rokove za podnošenje izveštaja , ali I važnije od toga da izmiri dugove I obezebedi rešenje za nastavak poslovanja. Grad ne samo da svoju obezu nije izmirio već je od javnosti sakrivena informacija o utvrdjenom stanju u Apoteci. Izuzetak je bila situacija na sednici Skupštine u toj godini kada je podnoseći izveštaj direktor Apoteke Vojkan Stepanović rekao da ustanova ima dug od 100 miliona I da nije poznato kako će se problem rešiti s obzirom da ovako veliki dug otežava poslovanje .

Značajno kasnije , tek 2020. Godine saznalo se da najveće dugove Apoteka ima prema dobavljačima Feniks I Vega. S druge strane Ustanovi povremeno duguje RFZO koji kako je navodeno uobičajeno kasni do dva meseca sa plaćanjem.

Ni te 2019. Godine , ali ni u prvoj polovini 2020-te grad nije napravio ozbiljan korak u rešavanju ovog problema , a javnost je u Valjevu za slučaj saznala tako što su zaposleni u ustanovi progovorili. U prvoj polovini 2020 moglo se čuti da je grad oformio Radnu grupu koja slučaj razmatra , a tadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović je u jednoj od izjava na Skupštini rekao: „Apotekarska ustanova ne ide u likvidaciju niti prodaju ni koncesiju. Slobodni kapaciteti koji budu verifikovani od strane nadležnih oragana , će biti stavljeni na raspolaganje budućem zakupcu. Apotekarska ustanova je u tom slučaju zakupodavac . Ne prestaje da postoji. Uslovi konkursa za izdavanje slobodnih kapaciteta su stvar odluke Komisije , Gradskog veća i nadležnih u Valjevu u dogovoru sa Ustanovom i način otplate duga koji moramo veriikovati jer znate da RFZO kasni po dva meseca . Moramo videti koliki je dug . Moram da vam kažem da je najveći dug prema Feniksu , dva puta sam razgovarao sa menadžerom Feniksa , nemačka veledrogerija i oni su stekli utisak da je grad spreman da udje u rešavanje problema apotekarske“. Apoteku su dakle trebali da preuzmu neki Nemci.

Iako su valjevski pravnici pa I sam direktor Ustanove ukazivali da je neophodno da grad  donese niz odluka u vezi samog slučaja da budu uredjeni imovinsko pravni odnosi s obzirom da je Apoteka poslovala I u objektima u kojima je bila zakupac prostora, praktično nijedna konkretna odluka nije doneta. Šta je bilo sa Nemcima, nije poznato.

Grad je nakon formiranja nove garniture vlasti oformio Radnu grupu ponovo I započeo donošenje odluka , a u skladu sa zakonom kako bi se slučaj Apoteke konačno razrešio.

Zakon kaže da grad mora da otplati dugove Apoteke, ali isto tako I nalaže gradu obavezu kontrole poslovanja. Kontrola je očigledno izostala, a gradjanima je ostala obaveza plaćanja za nešto u čemu nisu ni učestvovali.

Nikada niko nije odgovarao za obaveze koje nisu ispunjene niti za enormne dugove Apotekarske ustanove.

7 comments on “Za otpremnine u Apoteci grad izdvaja 13,6 miliona dinara-Još niko nije odgovarao za slučaj Apoteke

 1. Nista novo

  A novo rukovodstvo grada, tj, radna grupa oformljena od istog, resavanje duga Apoteke stavila pod ” sluzbena tajna”! Toliko o tome. Platice narod, ima se- moze se!

  Reply
 2. insajder

  I treba da plati narod, jer je on i odgovoran što su na vlasti bili i sad su oni koji su odgovorni za stanje u ustanovi.
  Samo se sad nigde ne spominje , SPS koji je ovu ustanovu sa, dr Gvozdenovićem i satelitima DS doveo, po zadatku, do uništenja.
  Gde su vam, silni ,članovi upravnoga odbora Ustanove koji primaše lepe apanaže ?
  Čestitam .

  Reply
  1. Toma

   O čemu ti botino pričaš? Koje demokrate, pa DS nije u vlasti 9 godina, a direktor Apotekarske ustanove nije bio iz manjinskog partnera SPS-a, nego iz SNS-a! Ograđujete se od Bobe, pa evo nema Bobe više od godinu dana i opet niste u stanju da rešite nego svakog meseca pravite dodatne dugove!

   Reply
  2. NapreDNO

   Sps tu nije imao nista, botino sa 3 grama mozga. Sns ih je odstranio da bi mogao da krade nesmetano.

   Reply
 3. Zivojin

  Najlepse je raditi u propaloj drzavnoj firmi. Nista se ne radi, a pare su ti sigurne. Blago radnicima apoteke

  Reply
 4. Goran Markovic

  ,,Toma,, pa ko je kriv jel ovi sadasnji ili kako ti kazes nema bobe, pa taj covek je svojim odlukama doveo u 99% do katastrofe u Apotekarskoj Ustanovi , e zato sto nije odgovarao sa njegovim bakamundama i svim onim njegovim postavljenicima u komisiji sa Mihailom Milutinovicem Klonferom ode jedna od najstarijih Apotekraskih Ustanova u Srbiji vi nebi trebalo da podsecate na vasg bobu nas vec Tuzilastvo i Policiju .Sto se tice ucesca DS nesto ili ne znate ili ste ,,slucajno ,,zaboravili ko je bio predsednik Nadzornog organa ako se dobro secam a secam se da je to bio jedan doktor i z vasih redova i da li je tada mozda dolazilo polako0 do posrnuca Apotekarskew Ustanove a nadogradio ovja propali bivsi gradonacelnik gvozdenovic i ko je odredio velike plate u toj Ustanovi i koliko je njih bilo primljeno u radni odnos i sada direktor Vojkan Stefanovic ako sme da otvori srce zbog bivsih zaposlenih koji su se ,,otkinuli ,, od Apotekarske Ustanove i bukvalno se nasli na ulici koje vrsio pritiske i na koji nacin oko svih pitanja za ovu Ustanovu , naravno ne zeleci da branim ni ovog cutologa koji kaze da su podaci tajni !

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.