Šta Nemci pišu o dolasku Hansgrohea u Valjevo

Nemačka štampa objavila je vest o dolasku kompanije Hangrohe u Valjevo. U tekstovima navode da se ova kompanija odlučila za Valjevo u konkurenciji 21 lokacije u Evropi.

Nemački list Frankfurter algemajne cajtung piše :”„Srbija privlači industriju niskim platama i neophodnom stručnom radnom snagom“ I dodaje da će ova kompanija otvoriti fabriku u Valjevu najkasnije krajem 2023.godine ,a da će u njoj raditi blizu 1000 ljudi.

Nemački mediji prenose da je ukupna investicija u Srbiji vredna 85 miliona evra , a da se Hansgrohe medju 21 lokacijom u Evropi odlučila za Valjevo u Srbiji.

Badiše cajtung navodi da otvaranje fabrike u Valjevu neće naškoditi postojećim proizvodnim pogonima fabrike u Nemačkoj , tačnije u Šiltahu, Ofenburgu i Vilštetu.

„Valjevo nam nudi najbolji paket. To podrazumeva dostupnost stručne radne snage i dobavljača“, rekao je šef proizvodnje Frank Zemling za Alemajne ,a  list prenosi I izjavu portparola kompanije :” Kako će se u Srbiji proizvoditi armature, traženi su radnici na području prerade metala, a tu Srbija ima da ponudi „dugu istoriju metaloprerađivačke industrije“.

Nemačka štampa navodi I da su očiti razlozi izbora ovdašnje lokacije najpre niske plate, a stručni radnici, ali I da je politička situacija u zemlji stabilna što je jedan ključnih razloga što se nemačke kompanije odlučuju za investiranje u Srbiji.foto:Hansgrohe

Namačka štampa interesovala se I za subvencije , ali kako navode, predstavnici ove kompanije nisu govorili o tome.

Pojedini biznis portali prenose izjavu  Hans Juergen Kalmbacha, predsednik izvršnog odbora Hansgrohea. „Stvaramo dodatne kapacitete, posebno ciljajući na evropsko tržište, što će nam omogućiti da budemo još bliži našim kupcima. I fokusiramo se na dalji rast“. (“We are creating additional capacity, especially targeting the European market, which will allow us to be even closer to our customers. And we are focusing on further growth,” Hans Juergen Kalmbach, chairman of the Hansgrohe executive board, said.)

Istovremeno moguće je pronaći I desetine tekstova o uspešnom poslovanju kompanije, ali I osvrt na donatorski rad gde se izmedju ostalog navodi da se kompanija Hansgrohe uključila u obnovu poplavljenih područja 2014. godine na teritoriji Srbije, Bosne I Hercegovine I Hrvatske.

Nemačka štampa na kraju, prenosi I informaciju da je Hansgrohe  prošle godine imao prihode od nešto preko milijardu evra, a da će ove godine zabeležiti povećanje prihoda .

*Zanimjivo je da su predstavnici  ove kompanije u Valjevo,  prilikom donošenja odluke o lokaciji buduće fabrike, dolazili desetine puta i svaki svoj dolazak u Valjevo samostalno organizovali želeći da upoznaju atmosferu u gradu  I sami procene proizvodnu klimu.

 

18 comments on “Šta Nemci pišu o dolasku Hansgrohea u Valjevo

  1. Pjerili

   Poštovani g-din Slobodane, a kako će to Valjevo da procveta?Malo nas edukujte da se građani malo više informišu. HVALA

   Reply
 1. Pitam samo

  Jeste provalili da firme poslednjih 40 godina dolaze u Valjevo samo kad socijalisti nisu na vlasti?

  Reply
 2. Pripada ti zivot dostojan čoveka

  Prednost- Jeftina radna snaga, a stručni radnici.
  Fino. Za poziciju poslodavaca. Za radnike koga briga. Kako smo mi postali neko koga ovakva ‘prednost’ zadovoljava. Ne cenimo sebe i ne trazimo ono sto nam pripada- da vlast radi za nas, a ne obrnuto. Robovi smo postali, to je jedina istina, a najtuznije je sto nam vlast servira stav da je ovo sasvim ok, pa i vise od toga. A nije…

  Reply
  1. Veka

   U odnosu na nemačko, naše tržište rada možda ima “jeftiniju” radnu snagu, ali to ne znači da plate neće biti u redu. Za sada je najvažnije to što Hansgrohe, od svih mesta, dolazi baš u Valjevo. Radi se o uspešnoj kompaniji, tako da stoji nada da će i ovde dobro poslovati, te da će i standard zaposlenih biti dobar i imati tendenciju napretka.

   Reply
 3. Doček

  Kamo lepe sreće da su ostali Nemci u Valjevu,sada bi imali plate u proseku 1500 evra,zato kafa dodju pošaljite im ove iz SUBNOR-a na čelu da Rajkom durexom da im malomudoroca laži o borbi partizana kako su držali u okruženju 10 partizana celu nemačku diviziju. 41g

  Reply
 4. Nušić

  Jeftina radna snaga, poklonjeno infrastrukturno opremljeno zemljište za izgradnju fabrike i dodatne subvencije po radnom mestu. To je sve što treba da znate o tome zašto se ova kompanija odlučila baš za Srbiju. Očigledno je da niko drugi nije hteo da im pokloni više.

  Reply
  1. Анонимни

   Pa to je trenutno realnost u Srbiji. Nismo u stanju da napravimo bilo šta, čak je i knfrastrukturno opremljeno zemljište problem. Pitajte Bobu Gvozdenovića zašto i pored odrešenih ruku i para “na izvol’te” nije uspeo ni livadu da ogradi, a kamo li da je pripremi za investitora. Inače, to je uobičajeno da se infrastruktura pripremi, pa i pokloni zemlja (koja je inače jedtina i neiskorišćena) investitoru. A jeftina radna snaga je naša realnost, s tom da sam siguran da će zaposleni u ovoj fabrici kmati veće plate nego što je valjevski prosek, uz poštovanje svih zakinskih normi (doprinosi, odmor, plaćanje prekovremenog i noćnog rada…), što baš i nike slučaj kod drugih poslodavaca u Valjevu.

   Reply
 5. Miloje Milojevic

  Sta kazu Nemci, ima li mesta u fabrici za gosp. Radojicu Rastica? Bez njega to nece moci da funkcionise…

  Reply
 6. Baki

  Tendencija da plata bude minimalac +10% što je jad i beda.
  Zašto u Krušiku nije ,,tolika” plata?

  Reply
 7. Sasa

  Zasto ne pise koliko je Srbija dala subvencija svabi?Sigurno kao i ostali ce imati 5 god dzabe radnu snagu + dzabe plac.Srbija vec godinama nista ne proizvodi vec samo motamo kablove

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.