Protiv sezonskog gripa imunizovano 1.100 Valjevaca

Do 21. oktobra u holu Centra za kulturu Valjevo protiv sezonskog gripa je imunizovano 1.105 građana. Od toga je za sedam dana četvorovalentnu Vaxigrip Tetra vakcinu, koju je dozvoljena i za starije od 65 godina, primio 871 sugrađanin, dok se za trovalentnu Torvax Flu (Torlak) za 15 dana opredelilo 234 ljudi. I dalje se deo sugrađana mlađih od 65 godina svakodnevno opredeljuje za trovalentnu vakcinu, koja će ih sasvim dovoljno zaštititi od jače infekcije organizma sezonskim gripom.

Dom zdravlja Valjevo je u prvoj isporuci dobio 1.350 trovalentnih i 2.575 četvorovalentnih vakcina, tako da ih ima dovoljno za sve zainteresovane građane. Imunizacija protiv gripa se sprovodi na vakcinalnom punktu  u holu Centra za kulturu, radno vreme od 8 do 20, vikendom od 8 do 18 časova. Postoji vidno obeleženi ulaz za prijem vakcina protiv gripa, s obzirom da postoji zaseban ulaz za davanje vakcina protiv KOVID-19. Prethodna prijava nije potrebna.

Zainteresovani sugrađani će na vakcinalnom punktu imati konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li su trenutno u zdravstvenom stanju da prime vakcinu protiv gripa. Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12  meseci.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.