Potrošačke usluge javnih preduzeća

Snabrevanje građana električnom i toplotnom energijom, vodom za piće i drugi poslovi javnih komunalnih preduzeća imaju status usluga od opšteg ekonomskog interesa, što je uređeno zakonom i drugim propisima o zaštiti potrošača.

Posebnost ovih u odnosu na druge vrste usluga je u tome što njihovo obezbeđenje zahteva znatna infrastrukturna ulaganja društvene zajednice, što su u priličnoj meri ograničeni prirodni resursi za njihovu realizaciju i što postojanje ili ne postojanje tih usluga bitno utiče na kvalitet života građana.

Pitanje kvaliteta života naročito je izraženo kod potrošača koji zbog svog ekonomskog ili društvenog položaja, uslova života, posebnih potreba ili drugih teških ličnih prilika koriste ove usluge pod naročito otežanim uslovima ili su u tome onemogućeni – ugroženi potrošači.

Iz navedenih razloga zakonom je propisana obaveza organa lokalne vlasti koji odlučuju o pravima i obavezama potrošača usluga komunalnih preduzeća da osnuju savetodavna tela za zaštitu potrošača ove vrste usluga, u kojima je obavezno učešće predstavnika udruženja potrošača.

Komunalna preduzeća imaju zakonsku obavezu da obrazuju komisije za rešavanje reklamacija potrošača, a dužna su i da obezbede posebne besplatne telefonske linije za nesmetano kontaktiranje službi u vezi sa korišćenjem usluga.

Postupajući u skladu sa navedenim zakonskim obavezama Skupština grada Valjeva je krajem 2019. godine osnovala Savet za zaštitu potrošača usluga od opšteg ekonomskog interesa, a Gradsko veće je u maju ove godine utvrdilo da sva javna preduzeća čiji je osnivač Grad  imaju komisije za rešavanje reklamacija potrošača, kao i besplatne telefonske linije.

Radi unapređenja aktivnosti svih aktera u oblasti zaštite potrošača usluga od opšteg ekonomskog interesa i radi veće transparentnosti njihovog rada bilo bi dobro obavezati  lokalna javna preduzeća da u svoje redovne izveštaje o radu unesu i podatke o reklamacijama potrošača i druge podatke značajne za budući razvoj partnerskih odnosa pružalaca i korisnika usluga, na dobrobit svih nas.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

 

1 comment on “Potrošačke usluge javnih preduzeća

  1. Dusanka

    Mlacenje prazne slame. Mi u Grabovici 4 meseca nismo imali vodu i niko nije mrdnuo prstom. I sad ovaj vapot izbacuje neki tekst. Gospodja zena direktora vodovoda namirisana ide ulicom na stiklicama, a mi smrdljivi ni kap vode nemamo.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.