Počela imunizacija protiv gripa i četvorovalentim vakcinama (i za starije od 65 godina)

U holu Centra za kulturu Valjevo počela je  imunizacija protiv sezonskog gripa četvorovalentnom vakcinom, koju mogu primiti i građani stariji od 65 i mlađi od 18 godina. Dom zdravlja Valjevo je u prvoj isporuci dobio 2.575 vakcina, koje obuhvataju dva tipa virusa A i dva tipa virusa B.

Zainteresovani građani treba da dođu na vidno obeleženi ulaz za prijem vakcina protiv gripa, s obzirom da postoji zaseban ulaz za davanje vakcina protiv KOVID-19.

Podsećamo da je građanima već sedam dana na raspolaganju vakcina domaćeg instituta „Torlak“, namenjena uzrastu od 18 do 65 godina, za koju će i dalje moći da se opredele na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu. Do sada je ovu vakcinu primilo 125 sugrađana.

 Zainteresovani sugrađani će na vakcinalnom punktu imati konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li su trenutno u zdravstvenom stanju da prime vakcinu protiv gripa. Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima, kao i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12  meseci.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.