O kovid propusnicama i strožijim merama Krizni štab odlučuje u 11h

Ovog prepodneva u 11h biće održana sednica Kriznog štaba Srbije , a kako prenose nacionalni mediji na dnevnom redu biće kovid propusnice i predlog medicinskog dela štaba za zatvaranje na 10 dana.foto:Toronto star

Broj zaraženih korona virusom i na žalost broj umrlih u neprestanom je porastu i na nivou Srbije po poslednjim podacima 7.664 lica bila pozitivna na korona virus, a u poslednja 24 sata 57 osoba je umrlo od posledica zaražavanja .

Već gotovo mesec dana u Srbiji se govori o novimmerama koje bi mogle biti uvedene , ali posebnih mera nije bilo izuzev već postojećih sa naglaskom na  njihovo poštovanje. I pored toga evidentirana su masovnija okupljanja na sportskim manifestacijama,a nesmetano su održavane privatne svečanosti poput svadbi I proslava.

Jedan od mogućih modela kako bi se suzbilo širenje epidemije o kome se već dugo govori je uvodjenje kovid propusnica. Odluka o njihovom uvodjenju nije doneta ranije jer se kako se moglo čuti tražio najbolji model kako bi se izbeglo njihovo falsifikovanje s jedne I primena sa druge strane.

Nacionalni mediji iz svojih izvora prenose informaciju da bi ukoliko se uvedu  kovid propusnice one bile korišćene za ulazak u restorane, klubove, kafiće I barove, ali I svečanosti I manifestacije koje podrazumevaju prisustvo većeg broja ljudi dok  za ulazak u prodavnice I apoteke  one ne bi bile potrebne. Pre dva dana ministar zdravlja Zlatibor Lončar odgovarajući na pitanja o kovid propusnicama izjavio je da ne postoji nijedan razlog da sve radi i funkcioniše 24 časa, ali da u sve te objekte mogu da uđu samo vakcinisani ili PCR testirani ne stariji od 72 sata, navodeći da bi tako trebalo raditi i za svadbe, tribine, utakmice.

S obzirom da se na društvenim mrežama mogu pronaći objave o tome kako bi uvodjenje propusnica po ugledu na druge zemlje kod nas bilo kršenje prava I sloboda gradjana , poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović u razgovoru za RTS objasnio je pozitivnu i negativnu vrstu diskriminacije, komentarišući eventualno uvođenje kovid propusnica.

“Neki vid pozitivne diskriminacije ne bi bio kršenje ljudskih prava, kada to kažem mislim na to da vlasnicima kovid propusnica bude dozvoljen ulazak u, recimo, neke veće tržne centre, pozorišta, bioskope, sportske događaje, koncerte.  negativna diskrimacija bila bi kada bi građani bili uslovljeni da za dolazak na posao, u školu, kod lekara, moraju da imaju kovid propusnicu”, rekao je Marinović.

Medicinski deo štaba je stava da mere ipak treba da budu rigoroznije u smilu zatvaranja na deset dana: “Podrazumeva se da budu restriktivne mere u smanjenju kontakata koje bi podrazumevale isključenje radnog vremena. Da bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno i da zatvaranje traje deset dana”, izjavio je epidemiolog Predrag  Kon, ali I dodao da je skeptičan popitanju prihvatanja ovakvog predloga od ostatka članova Kriznog štaba.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.