Naša Valjevka na „King Vilijem koležu“ sa punom stipendijom

Valjevka Marija Vasić jedina je srpkinja van Beograda koja je od čuvenog „King Vilijem“ koledža, Velika Britanija, dobila punu stipendiju za nastavak školovanja. Na ovom prestižnom koledžu znanje je sticalo nekoliko Nobelovaca.

Marija Vasić , valjevska srednjoškolka školovanje će u naredne dve godine nastaviti na britanskom koledžu na ostrvu Men . Britanci su prepoznali Marijin dosadašnji trud i rad.

„ Nedugo nakon prijave za američki program „Fleks“, saznala sam i za britanski program koji za razliku od američkog podrazumeva dvogodišnje školovanje i život u internatu. On mi je svakako bio daleko privlačniji, jer bi uz specifičan oblik nastave i učenja, značio da srednju školu završim tamo i onda sa mnogo većim šansama pokušam da upišem fakultet. Iskreno, za oba programa sam se prijavila ne očekujući ništa, čak u toj meri da ni roditeljima to nisam rekla. Paralelno sam slala mejlove i intervjue, a da ozbiljno nameravam da školovanje nastavim u SAD ili Velikoj Britaniji roditeljima sam morala da prijavim kada je na red trebao da dođe roditeljski sastanak između njih i organizatora ovih programa“, priča Marija.

U Valjevsku gimnaziju došla je kao učenik sedmog razreda i za vreme provedeno u ovoj školi bila je odlićan djak , briljantan matematičar koji engleski jezik govori kao maternji.

Nakon što se prijavila za oba programa Britanci su, bili brži od Amerikanaca i još u aprilu, želeći da Mariju „regrutuju“ za svoj program, ponudili su joj punu stipedniju za dvogodišnje školovanje. Reč je o iznosu od 90.000 funti za u potpunosti plaćeni život u intenatu „King Vilijem koledža“, od čega je školarina 30.000 funti, što Vasići sami finansijski ne bi mogli da podrže. Ponuda, dakle, koja se ne odbija.

„Kako su mi rekli, najviše ih je zainteresovalo moje znanje iz matematike, ali i ono što sam navela u jednom od intervjua, a to je da mi je želja da po ugledu na svog oca budem psihijatar, taj spoj matematike i medicinske nauke. U proceduri prijave upoznala sam još dvoje srednjoškolaca iz Beograda i Novog Sada, kojima je odobrena delimična stipendija i koji takođe počinju školovanje, tako da će se u ovom internacionalnom koledžu na ostrvu Men gde četvrtina đaka nisu Britanci, bar sledeće dve godine čuti i srpski jezik“, sponosom ističe mlada Valjevka.

Program nastave na koledžu drugačiji je od većvidjenog u Srbiji pa je očekuje samo šest predmeta, uz teoriju znanja i projektni rad, a odeljenja u „King Vilijem koledžu“ imaju maksimalno 15 učenika, od kojih na svakih pet dolazi po jedan predavač, uz mentora koji ima ulogu razrednog starešine ali za neposrednu svakovrsnu pomoć „svom“ đaku i stalni kontakt sa njegovom porodicom.

Zanimljivo je da na ovom koledžu ocena nema.  Umesto njih, tu je sistem stalnih inicijalnih testova koji učeniku treba da pokaže šta da popravi ili unapredi, a na kraju slede godišnji ispiti iz svakog predmeta, koji su ujedno i najbolja moguća priprema za prijemni ispit za fakultet. Za stalne predmete ona je odabrala ekonomiju, engleski i nemački jezik, a za predmete višeg nivoa matematiku, biologiju i hemiju.

„Ceo ovaj sistem školovanja mi se izuzetno sviđa. To je sistem gde profesori ne „jure“ ono što ne znamo. Mali broj predmeta, a više predavača na malu grupu đaka, znači daleko sadržajniji i posvećeniji rad svakom učeniku. Iskustva onih koji su bili u ovoj školi jesu da su predavači uvek zainteresovani da čuju mišljenje i želje učenika, tako da očekujem da sve bude bolje nego što mogu da zamislim“, navela je Marija Vasić.

I pored izabranih predmeta ona za sada ne odustaje od medicine i kako kaže ukoliko dobije stipendiju za dalje školovanje i fakultet će upisati u Velikoj Britaniji.

12 comments on “Naša Valjevka na „King Vilijem koležu“ sa punom stipendijom

 1. Kosmovac

  Tvoji roditelji i sugradjani su ponosni siguran sam. Zelim ti iz dana u dan novo i nedostizno..

  Reply
 2. Nikola

  Svaka čast, kakvo osveženje je čitati o ovako divnom mladom biću! Samo napred, Valjevo je ponosno na tebe!

  Reply
 3. Micika

  Bravo, na ovo dete treba da se ugledaju mlade devojčice i da im bude uzor i zadati cilj

  Reply
 4. Masa

  Svaka cast! Vidi se da si jedno mudro i dobro dete i steta je sto Valjevo gubi jedan takav potencijal! Al dobro.. vratices se ti nama

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.