Grad će konačno dobiti termine u hali Partizan-Šta je do sada bio problem?

Radovi na objektu hale Partizan se polako privode kraju . U ovaj objekat grad je uložio 18, a država 12 miliona dinara. Kako saznajemo u Gradskoj upravi grad Valjevo konačno će imati termine u ovoj hali .

Objekat hale Partizan od devedestih godina na ovamo praktično je zatvorio vrata gradu. Dok se grad borio da svoje pravo korišćenja izbori na sudu , Društvo za fizičku kulturu Partizan objekat je koristilo po sopstvenom nahodjenju izdajući i naplaćujući termine gradjanima.

Više garnitura vlasti u Valjevu od 2000-te godine na ovamo pokušalo je da ostvari svoja prava nad ovom halom upravo sudskim postupcima. Ipak bez obzira na sudske presude termini koji su na koncu predlagani gradu nisu odgovarali nikome , ni školarcima , a ni klubovima . Za Vamediu su još 2014. godine pojedini rukovodioci klubova u gradu govorili da je objekat u lošem stanju i da ukoliko bi grad nekad i izborio pravo neke termine , sam objekat treba najpre sanirati.

Ministarstvo rudarstva i energetike je 2019. godine za energetsku sanaciju ovog objekta opredelilo 12 miliona dinara, a grad Valjevo je iz budžeta na ovu sumu dodao još 18. „Radovi su sada pri kraju, skoro je gotovo, ostalo je da se testira grejanje jer smo zamenili i kotao pa je tu sada grejanje na pelet. Uskoro ćemo na sednici Skupštine odbornicima predložiti i odluku da ovim objektom upravlja Ustanova za fizičku kulturu Valis koja će ujedno i odrediti termine za valjevske sportiste. Pravo na termine imaće i Asocijacija „Sport za sve“, što je zapravo nekadašnje društvo Partizan“, kaže Vladimir Mišković, član Veća zadužen za sport.

U toku radova održano je i nekoliko sastanaka sa predstavnicima  sada Asocijacije, a kako Mišković kaže pravo grada i prava Asocijacije uredjena su sudskim odlukama . Ipak presudan momenat jeste dogovor koji je za sada očito načelno postignut.

Ipak istorijat samog slučaja hale Partizan pokazuje i da je sud presude donosio i ranije . 

Sudski sporovi

Navedeni objekat Opština Valjevo je pribavila po osnovu ugovora 27.05.1976. godine od Društva “Partizan”, ali je od 1990. godine bilo onemogućeno njegovo korišćenje. Odredbom čl. IX ugovora o prenosu ugovorena je obaveza korišćenja Doma za izvršenje programa Društva “Partizan”, s tim da će se u preostalom vremenu koristiti od strane drugih korisnika.
Na zahtev Opštine Valjevo, Zajedničko javno pravobranilaštvo grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina je 2002. godine podnelo tužbu Opštinskom sudu u Valjevu, protiv Društva za fizičko vaspitanje i rekreaciju “Partizan”, radi predaje u državinu ovog objekta.
Presudom Opštinskog suda u Valjevu 12.03.2004. godine odbijen je tužbeni zahtev tužioca Opštine Valjevo za predaju ovog objekta. Postupajući po izjavljenoj žalbi Okružni sud u Valjevu je presudom 27.08.2004. godine preinačio navedenu presudu Opštinskog suda tako što je delimično usvojio tužbeni zahtev Opštine Valjevo i obavezao Društvo za fizičko vaspitanje i rekreaciju “Partizan” iz Valjeva da Opštini Valjevo preda u sudržavinu objekat Doma DIV “Partizan”, dok je tužbeni zahtev u preostalom delu za predaju ovog objekta u isključivu državinu, ispražnjenog od lica i stvari, odbijen kao neosnovan.
Protiv presude Okružnog suda, od 27.08.2004. godine Pravobranilaštvo je dana 18.10.2004. god. izjavilo reviziju Vrhovnom sudu Srbije, smatrajući da objekat treba predati Opštini Valjevo u isključivu državinu, a potom tuženiku obezbediti korišćenje istog za potrebe fizičke kulture i rekreacije u skladu sa njegovom namenom i funkcijom, a prema ugovoru od 27.05.1976. godine, ali je Vrhovni sud Srbije istu odbio kao neosnovanu, presudom 16.02.2005. godine.
Iz tih razloga je potrebno da se shodno čl. 9 Ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti, od 27.05.1976. godine, uredi način korišćenja Doma DIV “Partizan” s obzirom da Grad Valjevo, kao vlasnik ne može tražiti predaju u isključivu državinu predmetnog objekta, već samo u sudržavinu, saglasno navedenim presudama.

Politika I partija krojili kapu ?

Kako saznajemo u pravobranilaštvu cela zavrzlama nastala je tako što je pomenuto društvo svojevremeno dalo gradu zemlju da na njoj izgradi objekat uz klauzulu da ima pravo korišćenja Grad je upravo to I učinio.

Ipak vreme kada se ceo slučaj dogodio bilo je vreme jednopartijskog sistema, komunizma I društvene svojine pa se takav potez smatrao normalnim I tadašnji zakoni su  ga podržavali.

Stariji Valjevci pamte da su halu Partizan koristili najmladji Vljevci jer je njena namena na samom početku I bila takva. U nju su dolazila deca predškolskog I mladjeg školskog uzrasta.

Ipak vreme komunizma je polako prošlo. Naslednici državnog uredjenja bili su socijalisti. Više sagovornika Vamedie svedoči da su problem sa halom upravo tada I počeli jer je jedna grupa socijalista gotovo uzurpirala halu.

“Druga grupa pod pritiskom javnosti , a zarad transparentnosti vodila je sporove. Pravobranilaštvu je to I posao , da štiti imovinu. Za sve to vreme tamo su neki socijalisti u večernjim terminima, najboljim terminima, igrali mali fudbal.Zna se ko su , da ne navodim. Prijateljske veze te grupe održale su celu priču toliko dugo zapravo. Sud je donosio presude koje su se stavljale u fioku. Vodjen je I dobijen postupak u jednom trenutku u korist grada , ali nikada nije postao pravosnažan. Od njega se odustalo, naprasno. Zašto? Nikad nismo dobili odgovor na to pitanje , a sve je vešto skrivano od javnosti. Mnogi od tih ljudi danas nisu živi , a dugo su držali ključ od fioke u svom džepu”, navodi izvor Vamedie koji je nekada  bio jedan od istaknutijih članova SPS-a.

Od 2000-te na ovamo pitanje hale Partizan u više navrata je aktuelizovano u javnosti I garniturama vlasti.Tako se dogodilo I da je jedan deo garniture SPS-a u periodu od 2012 do 2016. odine pokušao da izbori pravo na termine u hali. Posle nekoliko izjava I novinskih objava , priča o Partizanu najednom je utihnula.

SPS je 2019 . godine preko svog ministra uspeo da donese Valjevu sredstva u iznosu od 12 miliona upravo za ovu halu.

Šta sada?

U javnom pravobranilaštvu nam potvrdjuju da je objekat javna svojina grada, a da Asocijacija ima pravo korišćenja pa I da način uredjenja korišćenja može biti postignut dvojako, najpre dogovorom dve strane ,a ukoliko dogovor ne bi dao rezultat I sudskim putem u vanparničnom postupku.

“Održani su razgovori I grad ima stav da ono što bude Asocijacija navela u svom sportskom programu biće im  I omogućeno, ali će halom gazdovati Valis”, kaže Mišković koji dodaje I da će hala promeniti ime.

14 comments on “Grad će konačno dobiti termine u hali Partizan-Šta je do sada bio problem?

 1. Bobiska

  Pa gde god je kakav problem tu je neki socijalista da ga napravi, nisam ni sumnjao u to.

  Reply
 2. Kojekude

  Socijalisti su se ponasali, dok su vladali, kao da im je to deda ostavio u amanet. Ej, cuj, drzao kljuceve od hale u dzepu? Pa bar da su za to vreme nesto uradili na hali, nego gledali kako propada.

  Reply
 3. Da se zna

  Molim redakciju da napise ko je taj covek, a danas nije ziv, drzao kljuceve od hale u dzepu i za potrebe sopstvene politicke bratije??? To sto je umro, to ga ne sklanja od bilo kakve odgovornosti, a i mi da znamo ko se i kako ponasao od ovih socijalista dok je trulio objekat.

  Reply
  1. Анонимни

   Glavni likovi su bili Mihajlo Mihajlović i Pera Vasić, obojica pokojni sada.

   Reply
 4. Cakana

  Oprali savest socijalisti malo preko ministra, ali ne mogu da ospore cinjenice iz teksta. Koristili su halu kao svoju prciju i za to treba, ako nista drugo, da snose politicku i moralnu odgovornost.

  Reply
 5. Bobili

  Jel to Djordje Milicevic igrao fudbal ili neko drugi? Znam da je on jedini sportista, dok se ostali vise hvataju za casicu i pribor za jelo, umesto loptu. Izgleda im je jedino bilo zajednicko da su i jedna i druga grupa svoje hobije na racun gradjana i poreskih obveznika ostvarivali.

  Reply
 6. Mile Seljak

  Daleko im lepa kuca. Socijalisti su u stanju samo da prodaju, upropaste, daju, uzmu sebi, a narod ih ne zanima i dobro je da smo ih se otarasili u Valjevu. Ne povratilo se to sa socijalistima, a sad grad da se razvija.

  Reply
 7. Samo tako

  Ko ovo pise komentare svakog minuta? Sinhronizovano, nemam reci…Minut i komentar! Jadan smo mi narod…

  Reply
 8. NapreDNO

  Jao botici cakani. Partizan kao Skadar. Greda napravio zgradu za par meseci, ovi jedva mrdnuli. Kako cete lizati vasa pljuvanja, niste svesni.🤣🤣

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.