Danas odluka o onlajn nastavi- Sindikat obrazovanja dan počinje štrajkom

Ministarstvo prosvete danas bi trebalo da saopšti odluku vezanu za prelazak dece u školama ponovo na onlajn nastavu. S druge strane članovi Sindikata obrazovanja Srbije jutros štrajkuju prvi čas.

Nakon sednice Kriznog štaba na kojoj je doneta odluka o kovid propusnicama na osnovu izjava medicinskog dela Kriznog štaba jasno je da oni nisu zadovoljni odlukom jer su bili mišljenja da su potrebne rigoroznije mere poput potpunog zatvaranja na deset dana.

„Mi smo tražili da se sve praktično što radi zatvori u 17.00 – prevenstveno prodavnice, tržni centri, kafići i da bude otvoreno samo ono što je za namirnice, lekove i gorivo. Takodje I zabranu javnog okupljanja iznad pet lica“, rekao je Kon o zahtevima  medicinskog dela Kriznog štaba za TV Prva.

On je naglasio da su „motor“ svake respratorne epidemije kolektivi – školski, radni, sportski, slavlja, svadbe, noćni klubovi. Po njegovom mišljenju deca su se prvenstveno do sada zaražavala u kući , a potom virus donosila u škole.

Na Timu za škole je sada odluka na osnovu prikupljenih podataka da li će se ponovo uvesti sistem onlajn nastave. Kako prenose pojedini nacionalni  mediji ukoliko bi Tim doneo takvu odluku njena bi primena počela najverovatnije u ponedeljak.

Istovremeno radnu nedelju štrajkom završavaju članovi Sindikata obrazovanja koji su se najpre obratili ministarstvu tražeći povišicu za narednu godinu u visini od 15%. Vlada  je ranije najavila da bi povišica mogla biti u visini od 9%.

Na spisku zahteva SOS-a su i izjednačavanje cene rada za sve delatnosti u obrazovanju, izmena pravilnika o formiranju odeljenja u cilju smanjenja broja učenika u odeljenjima osnovnih i srednjih škola, kao i izmena pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koje obavljaju delatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja kojima bi se stručni saradnici i nenastavno osoblje finansirali srazmerno broju odeljenja, odnosno kvadraturi ustanove.

Sve navedeno su razlozi zbog koga članovi ovog sinidkata neće održati prvi čas u prepodnevnoj I poslepodnevnoj smeni.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.