Zimnica zbog cena mnogima ljuta

Uobičajena jesenja priprema zimnice ove godine skuplja nego inače. Tezge na pijacama prepune, a kupci probirljivi, novčanici poluprazni.

Valjevska zelena pijaca obiluje svim potrebnim vrstama povrća i voća za primpremu zimnice. Cene nisu niske . Tako je ove godine za kilogram crvenih paprika potrebno 100 pa i više dinara u zavisnosti koja količina se kupuje. Paradajiz se kreće od 80 pa do 120 dinara, plavi patličan od 60 do 80 dinara, krastavčići kornišoni i do 120 dinara za kilogram. Sve ostale vrste povrća kreću se u sličnim okvirima, a recimo boranija je ovog vikenda na ceni od 200 dinara za kilogram.

Na sve ovo treba dodati i cenu ulja koja nije baš sitnica jer se litar kreće i do 179 dinara . Za one koji ne bi da ulažu poseban trud , na valjevskoj pijaci mogu pronaći i gotovu zimnicu pa se recimo tegla ajvara kreće od 700 do 900 dinara u zavisnosti od načina pripreme.

Zanimljivo je da pojedine veletrgovine u Valjevu imaju značajno niže cene povrća pa se mnogi odlučuju za kupovinu u marketima umesto na pijaci. Činjenica je takodje da valjevska zelena pijaca nije više mesto velikih gužvi i velikih kupovina . Prodavci se žale da kupaca nema dovoljno pa i da su izbirljivi po pitanju kvaliteta.

Čak ni u ovim mesecima kada je uobičajeno da pijaca bude prepuna , daleko je do toga da se može reći da su tezge zauzete. Tek trećina ponudjenih tezgi je zakupljena , a prodavci su uglavnom preprodavci ili već rade za neke piljarnice. Da li se na pijaci zaista može naći paradjiz i paprika kao nekad diskutabilno je pitanje jer većina prodavaca sa kojima smo razgovarali nisu i proizvodjači.

„Bila je ovo sušna godina , mnogo je propalo što se zasadilo, posušilo se pa je zato skuplje . Evo kakav je kupus , žale se ljudi , ali tako je kako je“, kaže jedan od prodavaca koji dodaje da je zlatno vreme zimnice iza nas.

Za razliku od nekadašnjih godina zimnicu je sada moguće poručiti i onlajn, na društvenim mrežama vidljivi su bronji oglasi i povoljne cene . Sve zavisi i od količine koja se kupuje . Vremena su se promenila , a jedna starija gospodja nam pojašnjava: „Nije to kao nekad . Moja svekrva i moja majka su pravile po sto kila zimnice to se stvarno radilo ne veliko. Sad to slabo ko hoće i da radi. Moja deca nisu tu , ja nemam za koga da spremam, za mene i dedu dosta dve tegle ajvara , a to mogu i da kupim. Jedne godine spremim za decu , oni im na madjarskoj granici sve povade i pobacaju, ama da su im jednu teglu ostavili. Imaju i oglasi, kupiš malo pa šta ćeš“.

Na pijaci ima svega , ali kupovna moć očito ne prati ponudu pa će se ove godine svako snaći kako zna i ume . A kao što neki rekoše, ni vremena više nisu ista.

2 comments on “Zimnica zbog cena mnogima ljuta

  1. Milosav

    Valjevo je u svemu papreno skuplje od drugih gradova, bila je i objava na portalu B92 pre koji dan na tu temu. Valjda zlatno doba, otkud znam

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.