Tužilaštvo na potezu , sve žrtve u slučaju IS Petnica dale izjave

Tužilaštvo u Valjevu, naredne nedelje doneće odluku o eventualnom pokretanju krivičnog posstupka u slučaju IS Petnica. Sve potencijalne žrtve su dale svoje izjave.

Tri poslednje žrtve seksualnog uznemiravanja u IS Petnica dale su svoje izjave I u ovom trenutku po saznanjima Vamedie , policija priprema izveštaj koji će proslediti tužilaštvu na kome je konačna odluka o pokretanju krivičnog postupka.

Za sada nema prijavljenih novih žrtava za davanje iskaza I samaim tim zaokružen je predistražni postupak koji je Tužilaštvo pokrenulo.  

“Sledeće sedmice policija će dostaviti kompletan izveštaj o svim prikupljenim obaveštenjima tokom predistražnog postupka, nakon čega će valjevsko tužilaštvo doneti odluku da li će pokrenuti krivični postupak. Iskazi i identiteti svih saslušanih bivših polaznica se čuvaju u strogoj tajnosti. Ipak, ono što je izvesno, svedočenja prvih pet devojaka odnose sa na njihova uznemirujuća iskustva pre 2013. godine, kada je na snagu stupio “Marijin zakon” po kome krivična dela protiv polnih sloboda učinjena na štetu maloletnih osoba, ne zastarevaju. Na taj način, eventualno učinjena krivična dela na njihovu štetu ne podpadaju pod ovaj zakonski akt” navode izvori bliski istrazi.

Za dogadjaje u IS Petnica javnost je saznala nakon što je više devojaka dalo izjavu za nedeljnik Vreme opisujući u svojim iskazima šta su doživele. Napasnik, koga su žrtve tada oslovljavale sa S., terao je devojčice, u periodu od 2003. do 2014. godine da se skidaju i fotografisao ih gole, uz pretnje i ucene, prisilu na ispijanje alkohola i fizičku agresiju.

Iako se isprva identitet potencijalnog zlostavljača krio , vrlo brzo nacionalni mediji objavili su da je reč o  B.S. (65), bivšem radniku Istraživačke stanice Petnica, u čijem su iznajmljenom stanu tokom pretresa pronađene kutije filmova sa fotografijama nagih žena, nastale u periodu od 90-tih godina prošlog veka, ali bez pornografskog sadržaja. On je prilikom davanja izjave u svojstvu građanina tvrdio je da su te slike zapravo „umetničke fotografije“.

I sama Uprava IS Petnica ubrzo potom priznala je javnosti da je imala saznanja o pomenutim dogadjajima, a direktor ustanove Nikola Božić podneo je ostavku.

Nakon što su sve žrtve dale svoje iskaze očekuje se da Tužilaštvo vrlo brzo donase odluku o daljem postupanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.