Skupština odlučila:Kupovina parcela za novog investitora

Skupština grada donela je odluku o pribavljanju u javnu svojinu 30 parcela za potrebe izgradnje nove industrijske zone koja će biti ponudjena novom nemačkom investitoru. Odluke su donete većinom glasova , sednica je trajala nepun sat,  a od opozicije za govornicu je izlazio jedino odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović.

U cilju pokazivanja spremnosti da unaprede međusobne odnose kao i da jasno iskažu svoje namere za realizaciju investicije u Srbiji, kompanija iz Savezne Republike Nemačke, Ministarstvo privrede Republike Srbije i Grad Valjevo su potpisali Memorandum o razumevanju.

Kompanija iz Savezne Republike Nemačke posluje u industriji sanitarija i aktivna je već 120 godina na tržištu, poseduje pet pogona u četiri države širom sveta i zainteresovana je za izgradnju i otvaranje novog proizvodnog pogona u Srbiji, odnosno za realizaciju investicionog projekta koji podrazumeva otvaranje novog pogona za proizvodnju na teritoriji Grada Valjeva.

S obzirom na prisutna ograničenja u okviru Privredne zone Valjevo i nemogućnosti formiranja odgovarajuće parcele za smeštaj svih planiranih objekata koje kompanija iz Savezne Republike Nemačke planira da izgradi, Grad Valjevo je pronašao rešenje i lokaciju za realizaciju ovog investicionog projekta za čije formiranje je bilo potrebno izmeniti granicu postojećeg Generalnog urbanističkog plana, kao i granice katastarskih opština Valjevo i Popučke.

Skupština grada danas je donela odluku o pribavljanju zemljišta za ovu namenu. Pribavljanje građevinskog zemljišta, izvršiće se u postupku neposredne pogodbe, ali ne iznad procenjene tržišne vrednosti nepokretnosti od strane nadležnog organa poreske uprave.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković u obraćanju odbornicima je naveo da je donošenje ove odluke razvojna šansa za Valjevo.

„Već smo govorili o prvom investitoru i već je rečeno i koliko radnika zapošljava i vrednost investicije. Oni trenutno rade projektovanje, dobili su sve lokacijske dozvole i uslove i nadam se da će vrlo brzo krenuti sa izgradnom. Ovo se odnosi na drugog investitora sa kojim smo već godinu dana u pregovorima. Donošenje ove odluke od ključnog je značaja za razvoj našeg grada jer i ovaj investitor kao prethodni ne zapošljavaju samo radnike već angažuju i dobavljače sa ovog područja, druge firme, na ovaj način otvaraju radna mesta i u drugim firmama. Najava novih investitora je sjajna vest za Valjevo. Najpre zahvalnost predsedniku Vučiću i celom timu na angažovanju čime su omogućene nove razvojne šanse za naš grad. A to je upravo ono o čemu treba uvek da pričamo , o budućnosti , o investitorima , o tome da ćemo privrednu zonu uposliti i da ćemo našim sugradjanima obezbediti nova radna mesta“, rekao je Gojković.

Odluke su donete većinom glasova , a opozicija o samim odlukama nije posebno diskutovala izuzev odbornika Lokalnog fronta Željka Trifunovića koji je zatražio odgovore na pitanja: Da li će grad kao i u slučaju Bizerbe zemlju nakon otkupa pokloniti? Koliko radnika će fabrika zaposliti?

„Sve ovo moramo da pitamo jer ako se setimo slučaja Bizerbe prethodnoh nemačkog investitora bilo je najavljeno da će zaposliti stotine radnika pa se ispostavilo da će u 2022 godini zaposliti samo tri, o tome svedoči ugovor sa Bizerbom, bilo je rečeno i da će plata biti 1000 evra , a vidimo ugovorom je predvidjeno 20% od osnovne zarade što bi ukoliko računamo 176 radnih sati trebalo da zznači da je zarad predvidjena u iznosu od 332 evra. Pravo je pitanje kolike će biti sada plate kod ovog novog investitora“, rekao je Trifunović koji je u više navrata ponovio da se Lokalni front ne protivi odluci o pribavljanju zemljišta , bilo kog, u svojinu grada .

Odborniku Trifunoviću odgovorio je šef odborničke grupe SNS  Radojica Rstić rekavši da će Bizerba zaposliti ukupno 305 radnika. „To je investicija od 33 miliona evra. Pa zar neko stvarno misli da bi neko uložio 33 miliona evra da bi zaposlio 3 radnika ma kakvom da se delatnošću bavi? Ovde govorimo o komapniji koja postoji 120 godina, posluje u 4 zemlje i izazila je nameru da otvori pogon i u Valjevu. Ovde govorimo o zapošljavanju 800 radnika, 800 naših sugradjana. Usvajanje ove odluke je od izuzetnog značaja za naš grad. Kakvu vi poruku Trifunoviću šaljete investitorima?I ovima sad i nekim budućim. Kakvu poruku šaljete iz Valjeva?“upitao je Rstić.

Odbornici SPS-a najveće opozicione partije u gradskom parlamentu nisu se javljali za reč.

 

4 comments on “Skupština odlučila:Kupovina parcela za novog investitora

 1. Baki

  Radojice,sedi i budi miran,mani se vise demagogije.
  U ovoj kombinaciji je grad u debelom minusu.

  Reply
 2. Zivojin

  Sps prava opozicija, prave se mrtvi.

  Gde li je onaj pop? Jel dogovorio cenu za transfer u sns?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.