Jocić: Svi prate situaciju u školama i reagovaće se brzo

Učenici srednjih škola u Valjevu jutros su krenuli na nastavu po kombinovanom modelu dok su osnovne škole od jutros u redovnom modelu nastave. Procena o promeni modela po kom će deca pohadjati nastavu je najpre na lokalnom Kriznom štabu .

Najveći broj dece jutros je krenuo po redovnom modelu nastave u škole. Načelnica ŠU Zorica Jocić je podsetila da se Valjevo nalazi u grupi gradova gde je kombinovani model primenjiv u srednjim školama. „Odeljenja preko 16 učenika su podeljena u dve grupe i prva grupa ove nedelje ide u školu ponedeljak , sreda i petak , druga grupa utorak i četvrtak da bi se sledeće nedelje rotirali. Ovakva odluka je doneta za srednje škole sada  jer je iskustvo pokazalo da je za učenike previše duga pauza ukoliko jednu nedelju idu, a potom ne idu sedam dana u školu.  Kada bi osnovne škole prešle na kombinovani model tu bi učenici do 6 razreda išli na neposrednu nastavu, a učenici 7 i 8 razreda bi išli po modelu po kom sada idu učenici srednjih škola“, kaže Jocić.

Po njenim rečima ukoliko bi se grad našao u crvenoj zoni po broju zaraženih tada bi onlajn nastava bila organizovana i za učenike do 7 razreda. „Nadamo se da do toga neće doći. Školama je preporučen klizni raspored zvonjenja kako bi se izbegle gužve na hodnicima. Učenici će nositi maske od ulaska u školu pa sve do sedanja na svoje mesto, a takodje masku će nositi i ukoliko odgovaraju. Školama je takodje preporučeno pojačano dežurstvo nastavnika da roditelji dolaze po dogovoru sa nastavnicima kako ne bi bilo gužve. Znamo da će škole to ispoštovati“, objašnjava Jocić.

Ona kaže da u slučaju prelaska na onlajn nastavu škole moraju izabrati platformu za učenje kao što je to bio slučaj i do sada , a ministarstvo preporučuje platforme gde je moguća interaktivna komunikacija.

Model nastave je podložan promeni i zaavisi od epidemiološke situacije i procene Kriznog štaba. Počev od nastavnika preko direktora škola, Kriznog štaba i ŠU svi će pomno pratiti situaciju vezanu za epidemiju u školama.  

„Procenu situacije donosi Krizni štab na lokalu svakog utorka“, objašnjava načelnica ,“Oni ŠU dostavljaju potom procenu, mi sredom Timu za škole u ministartsvu dostavljamo tu procenu, a oni četvrtkom odlučuju o zahtevima da bi petkom do 10 sati nadležnim ŠU dostavili procene. Mi bez odglaganja prosledjujemo odluku školama i Kriznim štabovima.“

Sve valjevske škole ispunile su mesta prema planu upisa koji je bio predložen i usvojen. Kako se moglo čuti svakog prvaka na klupi ovog jutra dočekala je bojanka koja poklon ministarstva.

2 comments on “Jocić: Svi prate situaciju u školama i reagovaće se brzo

  1. Mile

    Uvek je prvi septembar poseban i zaista se uvek posebno taj dan pamtio. Nova skolska godina, nove knjige, pribor, sve nekako kao kad kupis novo odelo. Rado se secam tih dana i srecno svima.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.