U Mionici proglašena vanredna situacija u šest sela, obezbeđeno 20 cisterni s pijaćom vodom

Radi obezbeđivanja redovnog vodosnabdevanja u Mionici u delu opštine proglašena je vanredna situacija. Po nalogu predsednika opštine i predsednika opštinskog štaba za vanredne situacije Bobana Jankovića biće nabavljeno 20 cisterni od 1000 litara kako bi se obezbedilo da pijaća voda bude dostupna svim građanima. Vanredna situacija je proglašena u šest gornjih sela, Mratišić, Osečenica, Bukovac, Golubac, Rajković i Robaje.

Izvod za punjenje cisterni će biti postavljen u Vrujcima i tako će se rasteretiti rezervoar „Razbojište“. Time ćemo dobiti dodatne količine vode u vodovodu što će pokriti korisnike koji se nalaze na višim kotažama. Takođe će biti upućen apel Vojsci Srbije da u Mionicu pošalje jedan broj mobilnih cisterni kapaciteta 8000 litara koje bi bile upotrebljene za vodosnabdevanje domaćinstva u selima.

Na sednici je doneta odluka o strogoj zabrani upotrebe pijaće vode za zalivanje i druge namene, za vreme trajanja vanredne situacije, a inspekcija je dobila nalog da vrši pojačan nadzor na terenu.

– Usled dugotrajnih suša i drastično povećane potrošnje vode opao je pritisak u gradskom vodovodu i on više nije u mogućnosti da isporuči vodu do svih korisnika.

Vanredna situacija je privremeno rešenje koje nam omogućava da obezbedimo dovoljne količine vode stanovnicima Mionice koji žive u udaljenim selima. Paralelno s tim radimo na pojačavanju kapaciteta opštinskog vodovoda. Već smo priključili dodatni bunar u Vrujcima, a ispituje se kvalitet nove bušotina u Golupcu. A nastavljamo sa bušenjem i ispitivanjem novih bunara. Vanredna situacija će trajati sve dok ne omogućimo dovoljne količine vode za redovno vodosnabdevanje – rekao je Boban Janković nakon sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Na sednici Štaba konstatovano je da izvorišta vode imaju smanjenu snagu usled snažnih i dugotrajnih vrućina bez ozbiljnih padavina. Konstatovano je čak i to da je reka Ribnica gotovo presušila, što je pokazatelj, zaključeno je na sednici štaba, o snazi sušnog perioda koji je doveo do prekomerne potrošnje vode koja je u odnosu na 2018. godinu veća čak 2 puta.

U opštini Mionica očekuju da će do kraja godine biti završene sve neophodne pripremne radnje za uključivanje dodatnih izvorišta, čime će u potpunosti biti stabilizovano i dugoročno rešeno vodosnabdevanje svih korisnika.  Mionica

3 comments on “U Mionici proglašena vanredna situacija u šest sela, obezbeđeno 20 cisterni s pijaćom vodom

  1. Gulanfer bre

    Mante se vise te mionice sta je sa Valjevskim selima,tu bi vanredno trebalo da bude 365 dana bre ,odakle malom elektricaru tolike cisterne, sto sposoban,radan ,kvalifikovan neee nesto drugo je u pitanju rođaci .Dakle gulanferi iz Valjeva godina je prosla a vi se pomerili niste sa nule da li ima srama,obraza kod vas ne ta kategorija kod vas ne biva ..

    Reply
  2. Miloje Milojevic

    Vidim da u Mionici kubure sa vodosnabdevanjem stanovnistva…Znaci nema dovoljno vode za redovnu upotrebu, ali je zato opstina Mionica dobila od Republike milijardu dinara za izgradnju kanalizacije i postojenja za preciscavanje otpadnih voda…Sve je to u redu, ali se pitam sta ce da tece tom kanalizacijom, kada nema dovoljno vode i sta ce ta postrojenja da preciscavaju….Odmah se vidi da su „polupani loncici“ i da se sve radi preko reda, znaci prvo obezbediti redovno vodosnabdevanje pa onda trositi pare na kanalizaciju…Ovako mi se cini da se nekome zuri da se „ugradi“ preko reda….Napredno…

    Reply
  3. svedeok

    Predsednik koji voli da se slika. Daje obećanja, koja ne ispunjava. Šta je sa stanovnicima koji nemaju godinam vodu,Šušeoka,Đurđevac? Urađena infrastruktura, postoji voda ali ne i volja da oni dobiju vodu. Vućiću, uradio si branu,Stubo – Rovni, imaš vodu, ali imaš i nesposobno rukovodstvo grada Valjeva,Kolubarskog okruga, direktora preduzeća Kolubara. Mi tvoji glasači, građani, nemamo vodu. Dođi Vućiću, pošalji ih na „odmor“ da ne bude kasno, uradi neđto da i nama svane. Verni tebi i nikome više.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.