Stigli prvi rezervoari s pijaćom vodom u mionička sela

Prvi kontejneri od 1.000 litara i cisterne s pijaćom koje je obezbedila opština Mionica od jutros su počeli da stižu u mionička sela, Robaje, Mratišić, Osečenicu, Bukovac, Golubac, Rajković, ugrožena sušom. A u akciji vanrednog vodosnabdevanja seoskih domaćinstava učestvuje i Vojska Srbije, čije dve cisterne od po 3.000 litara, idu od kuće do kuće i obezbeđuju neophodne količine vode mioničkim domaćinstvima. A najveću pomoć u stabilizaciji vodosnabdevanja obezbediće cisterna od 33 kubika, koja će puniti rezervoar u Ćajincu iz koga se snabdevaju ugrožena sela. 

– Suša je, izvori presušuju, ali suša ne može zaustaviti život. Mi, kao lokalna samouprava smo u obavezi da svojim građanima obezbedimo vodu. Zato su nas birali. Zato su nam ukazali poverenje. Ne vredi da se žalimo na prirodu i vremenske uslove, moramo da radimo i da svakoj kući obezbedimo dovoljno vode za život. I to radimo danas zajedno sa opštinskim javnim preduzećem i pripadnicima Vojske Srbije. To radimo svakog drugog dana tražeći nove izvore vode, koji će dugoročno obezbediti stabilno vodosnabdevanje svake kuće u Mionici bez obzira na vremenske uslove i sušne periode – rekao je predsednik opštine Mionica Boban Janković. 

Opštinski štab za vanredne situacije uveo je strogu zabranu korišćenja vode za zalivanje, a inspekcija će vršiti pojačan nadzor na terenu. 

Na vodovodni sistem koji snabdeva Banju Vrujci i okolna sela priključen je novi bunar, čime će biti stabilizovano vodosnabdevanje i u varoši, a očekuje se da će uskoro stići rezultati ispitivanja za još jedan bunar u Golupcu koji bi obezbedio dodatne količine vode za gornja sela. 

Akcija dopremanja 40.000 litara vode domaćinstvima biće nastavljena i narednih dana. 

Mionica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.