Pregovori pomereni sa “mrtve tačke”

Nakon više razgovora u Vladi Srbije Udruženje boraca smatra da su pregovori pomereni sa “mrtve tačke”. O dogovorenom za sada ovo Udruženje izdalo je sledeće saopštenje za javnost:

“Posle više razgovora u predsedništvu Srbije sa vrhom države,  Vlade Srbije, ministrima i direktorima prvi put smo dobar deo zahteva dobro pomerili sa ,,mrtve tačke“

U skladu sa Zakonom smo overili 5 zdravstvenih knjižica od kojih tri borca moraju na hitnu operaciju koja je već zakazana.

Uspeli smo da zakažemo preglede na Vma borcu koji ima više oboljenja opasnih po život.

Spomen obeležje se radi kod Nemanjine ulice u strogom centru grada u parku a memorijalni centar u Busijama na 3,5 hektara

Na Spomen obeležju će pisati: 

,,Poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima u ratovima od 1990 god do 1999 god Zahvalna Srbija i isti će imati grb Srbije ( predlog Bradić/Milošević i šef kabineta Kojić) 

Spomen obeležje će imati i postolje, uređen travnjak, klupe i česmu.

Spomen obeležje je radio akademski vajar i ono ima simboliku i to: ,,koncept šake pomera se od spolja ka unutra, i šaka nosi smisao praznine koja je ostala posle svega, ona se nalazi unutar kamenog monolita koja simbolizuje pojam večnosti, a u apsolutnom vremenskom toku konceptualizuje život i smrt“ i biće od kamena granita sive ili crne boje.

U roku od 1,5 godine se radi Memorijalni centar gde se mora sprovesti otkup dela parcela, tendera, konkursa za izgled itd.

Imenuje se od strane Vlade Srbije radna grupa za pronalaženje rešenja oko isplate ratnih dnevnica koju će voditi predsednica Vlade Srbije, važna ministarstva i ministri i dva predstavnika boraca.

Kreće se u izradu i podelu boračkih legitimacija za one koji su stekli status borca, ratnog vojnog invalida i porodice poginulog borca.

Menja se zakon o borcu u mnogim tačkama a posebno gde su prava boraca.

Prihvaćen je zahtev i predlog za isplatu neisplaćene razlike invalidnine za ratne vojne invalide, cir, mrvi i porodice poginulih boraca za2018/2019 godinu.

Ispunjen je zahtev i predlog za izlazak konkursa za projekte i isti je izašao za poboljšanje položaja boraca, ratnih vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica poginulih boracau oblasti jačanje uloge udruženja boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica

poginulih boraca u društvu i unapređenje učešća boraca vojnih invalida, civilnih invalida rata i porodica
poginulih boraca u životu šire društvene zajednice.

Na zahtev i predlog i dogovor i izašao je konkurs Javni poziv za podnošenje zahteva radi upućivanja na banjsko-klimatski oporavak u oblasti boračko-invalidske zaštite u 2021. godini za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca i to pun pansion sa švedskim stolom, doktorima, terapijom u trajanju od 15 dana. Iz Valjeva je otišlo oko 15 ljudi koji imaju to pravo i koji su konkurisali.

Tražili smo da se odobri otkup stanova za porodice poginulih boraca, ratne vojne invalide i borce po uzoru na već objavljeni konkurs ministarstva za podnošenje prijava za kupovinu stana pod povoljnijim uslovima u Kragujevcu,
Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Vranju i to za borce po prvi put i članove porodice palog borca, ratnog vojnog invalida i mirnodopskog vojnog invalidi, koji ispunjavaju uslove iz Zakona i Odluke, koja nemaju rešenu stambenu potrebu ili imaju neodgovarajući stan.

17.08.2021. godine slede razgovori u ministarstvima a posebno ove nedelje u ministarstvu pravde i ponovo predsedništvu Srbije.

Za sada smo prvi put zadovoljni dogovorenim i dinamikom ispunjenja zahteva i istaknutih problema a pratićemo njihovu realizaciju.


Gvozdeni puk Srbije, Gvozdeni puk Valjevo i Udruženje Boraca Valjevo.
Predsednik,
Dejan Milošević Kuna i
Generalni Sekretar
Bradić Ljubomir”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.