Bar dečije pozorište

Priča o valjevskom pozorištu odavno je postala sasvim jasna. Sva obećanja koja su godinama davana jednostavno su ostajala neispunjena. Grad Valjevo ima nameru da pokrene ponovo Pozorišni četvrtak što bi omogućilo permanentan pozorišni repertoar,  a posebno mesto zauzeće predstave za decu, saznajemo u Gradskoj upravi.

Na pitanje da li Valjevu treba profesionano pozorište odgovor je dat pre mnogo godina. Svako na ovo pitanje odgovara lako – Naravno da treba. Sledeći takav odgovor u gradu je do sada vidjeno više pokušaja da se to i ostvari . Ipak sve je ostajalo samo na tome. Ključni odgovor grada po ovom pitanju možda je dat još 2017. godine kada su upravo glumci, reditelji i drugi zaposleni u pozorištima u Srbiji, a poreklom iz Valjeva rekli da za profesionalno pozorište treba mnogo novca. Na dalje priča se uglavnom gurala pod tepih.

Nenad Patijarević , član Gradskog veća zadužen za kulturu kaže da grad u ovom trenutku nema novca za finansiranje profesionalnog pozorišta.

„Ako smo za neke stvari imali vremena u godini korone, prošle zime ,  to je da razgovaramo i sagledamo mogućnosti vezane za pozorište. Profesionalno pozorište je definitivno „krupan zalogaj“ za nas . To je za Valjevo trenutno preskupo. Ipak nije nemoguća opcija poluprofesionalnog dečijeg pozorišta pa i pozorišta za odrasle. Odnosno, projektnog finansiranja predstava“, kaže Patijarević.

Bašta Doma vojske ove godine u najvećoj meri za vreme Tešnjarskih večeri bila je korišćena za programe za decu. Svake večeri tribine su bile ispunjene do poslednjeg mesta.

„Namera je da se krene sa obaveznim pozorišnim četvrtkom i ako govorimo uopšteno o pozorištu deca moraju imati svoje mesto u tome . Više pažnje biće posvećeno upravo deci. Na ovaj način stvaramo i pozorišnu publiku . Predstave na Tešnjarskim večerima za decu su pokazale da kao grad imamo opravdanu potrebu da omogućimo predstave za njih. Od sledeće godine imaćemo i Kulturno leto, svakoga dana imaćemo konkretna dešavanja i dogadjaje , u sklopu njih i Tešnjarske večeri. Videćemo da li će situacija sa korona virusom dozvoliti da već od ove zime krenemo sa Pozorišnim četvrtkom“, navodi član Veća.

On kaže i da su upravo pozorišne predstave za decu u okviru Tešnjarskih večeri pokazale realnu potrebu da kao grad moramo posebno za najmladju publiku da omogućimo više takvih sadržaja.

„To ne moraju biti velike predstave koje mnogo koštaju u smislu scenografije, ali je bitno da budu kvalitetne. Na taj način pripremamo ozbiljnu pozorišnu publiku .  Konkretna odluka nije doneta u smislu načina finansiranja, ali da, jedno od realnih rešenja jeste projektno finansiranje predstava koje bi nastale u našem gradu , naravno gostovanje drugih treba sagledati kroz program Centra za kulturu. Iz razgovora sa ljudima iz te oblasti shvatio sam da Valjevo ima kapacitet za to , a finansiranje će biti projektno najverovatnije”, zaključuje Nenad Patijarević.

Valjevski Centar za kulturu nije radio gotovo godinu dana u proteklom periodu , a uslove rada diktirala je epidemiološka situacija. Trenutno se pouzdano  ne zna ni kako bi mogla da izgleda školska godina pa ostaje da se vidi koji od najavljenih programa mogu biti realizovani do kraja godine u domenu kulture. Ako se već svi slažu da profesionalno pozorište košta mnogo , možda za početak projektno finansiranje predstava za decu bar, može biti korak u dobrom pravcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.