“Visokogorci Valjeva” na najvišim vrhovima Balkana – Musali i Vihrenu

Tri člana  novoosnovanog planinarsko sportskog kluba „Visokogoraca Valjevo“ Srećko Avramović, Aleksandar Obradović i Vladimir Nikolić u periodu od 23.07 do 27.07.2021. boravili su u Bugarskoj, na masivima planina Rile i Pirina i tom prilikom ispenjali najvisi vrh Balkanskog poluostrva Musalu,visoku 2.925m, i Vihren treći vrh Balkanskog poluostrva, visok 2.914m.

Visokogorci Valjeva

“Savladavajući Musalemski greben od istoka ka zapadu, najtežu planinarsku i visokogorsku rutu na grebenu Musale, prelazeći oko 15 km sa ukupnom visinskom razlikom od oko 1100m, ekipa  je 23.07. ispenjala vrhove Groba 2526m, Deno 2790m, Irichek 2852, Malu Musalu 2902m i Musalu 2925m. Krajem jula naš tim se obreo na Pirinu, drugom najvišem planinskom vencu u Bugarskoj, sa noćenjem u planinskom bivaku na oko 2800m u zaslonu Končeto, gde smo u dva dana prešli najtežu visokogorsku stazu od Hiže Banderice do grebena Kutela i Banskog suhodola, gde smo ispenjali Kutelo I 2908m, Kutelo II 2907m,čuveni prelaz „Končeto“ 2840, Banski suhodol 2886m, kao i najviši vrh Pirina,Vihren 2914m”, naveo je predsednik društva Vladimir Nikolić.

Ekipa „Visokogoraca Valjevo“ izvela je uspešno svoju prvu visokogorsku akciju po osnivanju,boraveći u nepreglednim i prelepim predelima Nacionalnih parkova Rile i Pirina, prelazeći preko 40km uspona i preko 3500m visinske razlike, spavajući u šatorima u prelepim predelima Nacionalnih parkova, boraveći u poznatim zimskim centrima Bugarske Borovetca i Banskog, družeći se sa brojnim prijateljima i timovima visokogoraca iz brojnih zemalja Evrope.

„Visokogorci Valjeva“ ovim putem pozivaju sve ljubitelje planinarenja, orijentiringa, visokogorstva u zemlji i inostranstvu, adrenalinskih tura po planinskim vencima širom Evrope,da im se pridruže u zdravom i sportskom okruženju, putujući i upoznavajući druge zemlje, kulture, kao jednom zdravom sportskom načinu života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.