Strategija o razvoju sporta zarad zakona

Strategija sporta 2014-2016 godina je istekla i Grad se sprema za izradu nove. S obzirom na to kako je najavljena i kako je naglašeno kakve promene u sportskim dešavanjima u Valjevu treba da donese brojni sportski poslenici tvrde da je realizovana  sa možda 1%. Prethodna Strategija predvijala da je da u prvom planu budu mladi i deca , a finansirano je nešto sasvim drugo.

Kada je promenjen Zakon vezan za sport te 2016. godine uradjena je i Strategija za razvoj sporta u gradu. Kako se tada moglo čuti Startegija je težište stavila na decu, rekreativce, sport na selu i ženski sport. . Na konferenciji za novinare kada je Strategija predstavljena moglo se čuti i sledeće: „ Niko bez programa neće moći da računa na sredstva . Nema sredstava na lepe oči .Nikakva tradicija i davna prošla vremena i prošli rezultati neće doneti sredstva već programi“, rekao je tada Vojislav Andrić koji je I pojasnio da kada je finansiranje u pitanju po zakonu klubovi neće moći da dobiju više od 20% opredeljenih sredstava. Tada smo takodje čuli da Valjevo po kategorizaciji nema profesionalne sportiste.

Već tada izgledalo je previše dobro da bi bilo lako I realno ostvarivo. Predvidjanja I očekivanja da će u gradu nastati prosperitet brzo su počela da se tope već sa prvom raspodelom novca. Iako je Startegija predvidela da težište svega budu deca I mladi , novac je opredeljivan po političkoj podobnosti klubovima koji su plaćali igrače iz drugih gradova. Tradicija za koje je rečeno da će joj biti zalupljena vrata , ne samo da je ostala dominantna nego je u prethodne 4 godine prelazila granice bezobrazluka.

Ne treba biti preterano dobro upućen da bi se znalo da najviše novca iz budžeta tradicionalno opet odlazi klubovima KK Metalac I FK Budućnost Krušik. Samo FK Budućnost od grada Valjeva za proteklih pet godina dobio je 63,5 miliona dinara bez dodatnih sreedstava koja su stizala preko tekuće budžetske rezerve. Približno novca dato je I KK Metalac.

Ova dva kluba kao I ostali koji dobijaju novac , novac generalno dobijaju za mladje kategorije , a od njega plaćaju I trenere, lekara, fizioterapeuta I administartivne radnike. Kako saznajemo plaćaju se I hranarine za igrače.

S obzirom da je hranarina zakonska mogućnost koju klubovi pa I ova dva pomenuta koriste , pravo je pitanje ko se hrani na račun kluba? Da li to deca koja treniraju u tim klubovima dobijaju po jedan obrok, napitke ili se pak radi o celodnevnoj ishrani za igrače koji su sa strane dovedeni u klub? Sagovornici Vamedie listom tvrde da je  ovo drugo.

Istovremeno kad već dobijaju sredstva od grada za mladje kategorije jasno je da članarine nema . To znači da je bilo za očekivati da nastane pomama medju roditeljima I decom da se upišu baš u ove klubove jer bavljenje sportom nije jeftino.

Za očekivati  je bilo da shodno sredstvima ti klubovi sada imaju po 300 dece minimum.

Ali nije tako.

Ozbiljno finansiranje pobudjuje I ozbiljno očekivanje . Tako na primeru ova dva navedena kluba možemo videti da je KK Metalac spasen u poslednjem trenutku uključivanjem dvojice valjevskih privrednika koji su dali novac da se ogromni dugovi saniraju , a klub nastavi takmičenje.

FK Budućnost Krušik jednom spasen ujedinjenjem Budućnosti I Krušika, a potom  uz ulaganja grada došao je do toga da igra u četvrtom rangu takmičenja. U ovom klubu trenutno su previranja po pitanju rukovodjenja klubom , ali I politikom koju buduće rukovodstvo treba da primeni. Jedna od ideja , a koju je čak predvidela I istekla Strategija bila je ujedinjenje sa jednom od valjevskih škola fudbala. Dobro upućeni izvori navode da od toga sve izvesnije, nema ništa.

Nekada prepune tribine zamenile su vesti o neuspesima, finansiranju , a godišnji  izveštaji uglavnom počinju: “Zbog nedostatka sredstava…”

S obzirom na rezultate I broj dece u klubovima pravo je pitanje koliko je novca dovoljno da u izveštaju ne bi stajao “nedostatak”?

Prethodna Strategija možda nije bila loše zamišljena, ali je izvesno izostala realizacija. Najave da će kroz ovakav pristup sportu Valjevo imati bar još jednog Teodosića, pale su u vodu. Strategija se istopila , a trag joj se zameo u novcu. Priča da će kriterijumi biti ključni , a ne lobiranje pretvorila se u stabilnu činjenicu da su oni koji su odlučivali o sredstvima bili u nesumljivom sukobu interesa jer su dolazili iz klubova ili na neki nnačin bili vezani za pojedine klubove koji su aplicirali za sredstva.

Sport traži ulaganja I kao grad nedvosmisleno moramo sportske aktivnosti I podržavati. Grad ima I dodatnu obavezu ulaganja u sportsku infrastrukturu , a u protekle 4 godine taj odnos bio je uvek 70% pa I 80% za klubove , a 30% odnosno 20% ulaganja u infrastrukturu.

Ako su već odnosi ulaganja takvi , zar nije I logično da se vide rezultati? Kako smo onda došli do toga da roditelji radje daju novac za članarine nego da decu upišu tamo gde se članarina ne plaća? Zar ne bi trebalo da uspesi najviše finansiranih klubova privuku mlade?

Možda igranje u četvrtoj ligi nije nešto čemu treba težiti?

Iz ranije Strategije zaživeo je sport na selu I to u domenu Seoskih sportskih igara , s druge strane  ulaganja u koševe, golove , mreže, ravnanje terena npr,  nije bilo.

Jedan od sagovornika Vamedie kaže da je “Novac pojeo sport” I objašnjava da dok god novac bude prioritet I dok god se ciljevi u smislu rezultata budu postizali dovodjenjem igrača sa strane , Valjevo neće imati stabilne klubove niti mogućnost da stvori nove igrače.

Drugi sagovornik pak navodi primer grada Subotice: “Pogledajte šta je Subotica uradila. Njihovi klubovi su u prvim ligama , nivo finansiranja isti, ali kontrola mnogo veća. Broj dece I mladjih kategorija sve diktira . Oni su sport učinili dostupnim svima. Zašto to nije tako kod nas?”

Nova Strategija može biti brzo uradjena  I možda može biti I kvalitetnija od prethodne, ali ako sve ostane po starom onda zalud trud I sve će se svesti na namirivanje zakonske obaveze da grad mora da ima Strategiju .

Da li je onda jasnije da nije bitna Strategija kao napisani dokument već je bitniji odnos I stav onih koji odlučuju prema sportu u gradu?

Ili da nastavimo ovako pa da za 20 godina razmislimo da možda nešto promenimo? Možda se tada nikom ne zamerimo , možda tada sportska disciplina bude neka igra na računaru pa sve bude mnogo lakše?

“Vruć krompir”, “težak zalogaj”, “Čardaci na nebu ni na zemlji” sve su to sinonimi koje koriste zaljubljenici u sport u Valjevu da opišu I novu Strategiju I definišu staru. A novac kaplje…kaplje….

7 comments on “Strategija o razvoju sporta zarad zakona

 1. Lazić

  Imali odgovornih za potrošene pare!!!Toliko novca iz budžeta dase nekim klubovima a rezultat nula i niko ne odgovara.

  Reply
 2. Sportista

  Kakav crni sport u Valjevu,to je odavno umrlo,Valjevo je jedini grad koje nema ni jedan uslovan sportski objekat

  Reply
 3. PRIVATIZACIJA

  JEDINI IZLAZ – Privatizacija klubova. Sve ostalo je gubljenje vremena i bacanje novca. Oni koji blokiraju privatizaciju klubova to najviše čine iz ličnih interesa.

  Reply
 4. sin anarhije

  Ovde je sport odavno umro . a infrastruktura sportska najgora u Evropi ….

  Reply
 5. Milan

  Imenujte Milinovica da vodi sve sportske klubove
  Pokazao je svoje rezultate u Buducnost Krušiku

  Reply
 6. Petar

  Imaju dva kosarkaska kluba, i jedan i drugi vlasnik kluba je u komisiji za dodelu novca klubovima. Jedan onako drsko sebi dodeli 800,000 a nema pojma da to treba i pravdati, a drugi onako standardno 1,600,00 dinara za kupovinu stanova deci u Beogradu. Pored toga imaju smelosti da naplate roditeljima clanarinu!!!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.