SPS-JS: Nepoznanice oko rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića

Koalicija SPS-JS na konferenciji za novinare iznela je stav da je nepoznato ko je doneo odluku da se plaćeni projekat rekonstrukcije ulice Vuka Karadžića baci i iznela podatak da je grad ograničio broj učesnika na tenderu za izvodjače klauzulom o asfaltnoj bazi. Tek novinarska pitanja razjasnila su šta piše u tenderu.

„Kao što znate prethodna vlast je završila javnu nabavku i platila iz budžeta 20 miliona dinara za projektovanje Ulice Vuka Karadžića. Ono što je ostalo bilo je da se raspiše nabavka za izvodjenje radova na ulici . Projekat je bio doveden do izvodjačkog nivoa. Medjutim nova vlast je bez odluke i obrazloženja bacila u djubre taj projekat vrednosti blizu 20 000 evra. Dakle neko je doneo odluku da se radi novi projekat. Koliko nam je poznato na gradskim organima nije odlučivano o tome. A koliko mi znamo jedina osoba koja može da donese odluku da se projekat baci u djubre je glavna urbanistkinja grada Jasna Mićić , to je njena nadležnost i jedina koja to može“, rekao je Pavlović.

On navodi da za sada nije poznato da li je to sama radila glavna urbanistkinja ili je neko naložio da se to uradi, ali kaže i da se zemešiteljstvo nije tu završilo.

„Ne lezi vraže, uradjen je novi projekat , plaćen je projekat i raspisana javna nabavka i odjednput se donosi odluka da se menjaju rokovi . U prvobitnoj nabavci mogli su da učestvuju svi izvodjači nisko gradnje , s obzirom da u tom smislu najveći problem je bio očito asfaltna baza. Izmenom prvobitne javne nabavke ograničavaju da u postupku mogu učestvovati samo izvodjači koji imaju asfaltnu bazu u krugu od 70 km od mesta izvodjenja radova. Vi i sami možete lako saznati koliko asfaltnih baza ima u krugu od 70 km od Ulice Vuka Karadžića. Mi možemo da razumemo da je neko iz raznih razloga odustao od prvog projekta ali zabrinjava zašto je u postupku nabavke, dokumentacija menjana. Iz samo jednog razloga je to moguće.  A to je da suzite broj izvodjača radova koji mogu konkurisati i dobiti poslove na rekonstrukciji ulice“, rekao je Pavlović.

Šef odborničke grupe tvrdi da sve ovo pokazuje neozbiljnost, neodgovornost i bahatost, ali očigledno i budi ozbiljnu sumnju da je grad na strani odredjenih zloupotreba. Ova odbornička grupa pozvala je grad da odgovori na pitanja : Kako i zašto je došlo do tih izmena , ali i kako je i zašto krug potencijalnih izvodjača sužen?

Iako je Pavlović najpre rekao da ne zna koliko ima asfaltnih baza u krugu od 70 km , predsednik GO Jedinstvene Srbije Dragan Popović pokazao je da zna podatak i  izneo je informaciju da postoji 1 asfaltna baza: „Poznato je da u okolini Valjeva postoji jedna asfaltna baza samo i to u Beloševcu, prva sledeća je u Duvaništu. Dakle samo iz asfaltne baze u Beloševcu može ići asfalt za Ulicu Vuka Karadžića.“

Na pitanje Vamedie ko je vlasnik baze Popović je rekao da ne zna , ali da je to nekad bilo vlasništvo Preduzeća za puteve. „Ne znam sada ko je novi vlasnik“, rekao je Popović. Na pitanje,da li to znači da sve gradjevinske firme kupuju asfalt u samo toj asfaltnoj bazi Popović je objasnio : „Ta baza proizvodi asfalt i ona je u nečijem vlasništvu i verovatno drugi mogu da kupuju , toliko sam ja upoznat. Ako neko gradjevinsko preduzeće ima ugovor sa nekim drugim za ovaj tender to mora priložiti jer se traži odakle se snabdeva asfaltom za ovu ulicu.“

Na pitanje vlasništva baze odgovorio je nešto kasnije Pavlović rekavši da se radi o Preduzeću za puteve kao vlasniku pomenute baze.

Konkretno, Pavlović ne zna koliko ima asfaltnih baza, ali zna ko je vlasnik baze u Beloševcu, a Popović ne zna ko je vlasnik , a zna da ima samo jedna.

Na ovoj konferenciji usledila su još neka objašnjenja koja nisu sasvim bila u saglasnosti sa Pavlovićevim prvobitnim navodima. Popović je pojasnio da preduzeće ne mora imati svoju asfaltnu bazu , ali mora imati ugovor sa vlasnikom asfaltne baze da se tu asfalt može nabaviti. „Baza  ne sme biti dalje od 70 km, odakle se snabdeva asfaltom. Tu mora biti ugovor , ne može ta baza da postigne sve da opsluži“, rekao je Popović.

Šef odbornike grupe SPS-a, Pavlović, potom je rekao da nije baš tako kako je Popović opisao i rekao nešto sasvim novo. „Naravno da ne može svako preduzeće da se koristi jednom asfaltnom bazom , one nisu česte . To nije stvar koju može svako da sagradi, svako preduzeće. U tenderskoj dokumentaciji piše da to može biti preduzeće koje u svom vlasništvu ima asfaltnu bazu ili ima ugovor o zakupu asfaltne baze. Ugovor  zakupu nije isto što i kupovina . Dakle mi možemo pretpostaviti da ugovor o zakupu ne mogu više od jedne ili dve firme ispuniti. Manje firme kupuju asfalt ne zakupljuju je , ovo je nešto drugo. Ovde da možete dobiti posao morate dokazati ili da ste vlasnik ili da ste uzeli pod zakup, što znači da ograničavate vlasnika u poslu“.

S obzirom da je Pavlović u više navrata rekao da je stari projekat bačen , a gradjani su ga platili oko 20 000 evra , a u daljim odgovorima na pitanja novinara izmedju ostalog rekao da se mora znati ko je doneo odluku o preprojektovanju, Vamedia je zatražila odgovor na pitanje koliko je sada pošto je, kako kažu 20 miliona novca bačeno, plaćeno novo projektovanje ?

„Preprojektovanje iskreno da kažem ne znam, morao bih da proverim , ali možemo i do te cifre bar približno doći , ako je izvodjačka vrednost oko 120 miliona dinara to znači da je to ne manje od 12 000 evra koštalo preprojektovanje,  odnosno  1 440 000 dinara.“

Jedino pitanje koje je ostalo otvoreno na kraju jeste ako je projekat bačen, po čemu se onda i na osnovu kog projekta radilo preprojektovanje?

24 comments on “SPS-JS: Nepoznanice oko rekonstrukcije Ulice Vuka Karadžića

 1. Mile Seljak

  Molim redakciju da ispita koliko je u vreme socijalista i njihove vladavine Direkcijom asfaltirano ulica u Valjevu bez papira, projekta, da nisu reseni imovinsko pravni odnosi, sto kaze nas narod „na divlje“ i koliko bi to moglo da kosta grad, ako vlasnici tih parcela koje su asfaltirane odluce da tuze grad?

  Reply
  1. Narod pamti uvek

   E to je pitanja za sve i za nadlezne institucije, a ne samo da se novinari bave tim. To se divljalo i radilo bez resenih dozvola i to ce kad tad da kosta grad i krivci se moraju na vreme reci, a ne posle da se socijalisti prave ludi i kao nemaju veze ni sa cim, posto oni imaju to selektivno pamcenje, pamte samo dobre stvari, a lose koje su radili zaboravljaju odmah.

   Reply
 2. Патриота

  Да су социјалисти на власти то би се радило и без тог првог пројекта, што би додатно донело уштеду. Замислите колико Град штеди кад се ради без пројеката??? 😂

  Reply
 3. Slobodan umetničko ime mi je Boban

  Prošlo je vreme kada ste dovodili iz Zaječara ili Negotina, ne sećam se više, oni što su direkciji radili Pantićevu ili šta već, ko će pobrojati vaše nestašluke? Imamo mi valjda i lokalne firme koje treba da zarade?

  Reply
 4. Sps bot odbor

  Evo opet bot odbora sns-a u Valjevu – socijalista. Botujete za naprednjake kad im zatreba i po potrebi botujete za strane kad neke odnose treba resavati, bas ste se pretvorili u pravi sendvicarski lokalni sps odbor, devojcicu naprednjacku.

  Reply
 5. Tucko The Fucking King

  Konferencija koalicije sps-js je jutros tako „Aj em vrili bjutifol bikoz aj it dis moning tfri stafed pepersa“ hahaha. 😀😀🤗

  Reply
  1. Cekamo kongres i novi plenum

   Bravo za vaseg? A sta je sa nasim Djoletom? Mora da se raskrsti sa unutrasnjim podelama i da se spreci raspadanje sps-a koje je u toku i da se krivci za raspad sankcionisu.

   Reply
 6. Prc Milojka

  Bitno je da se ulica uradi. Dosta smo cekali, nema se vremena za cekanje, mora da se radi, dosta je prica, a vi samo pricate, takvi ste bili i dok ste bili vlast, samo obecavate i nista.

  Reply
 7. Komšija

  Ako će je raditi kao i novu ulicu od Austroterma do obilaznice bolje i da ne rade. Ne znam da li je prošlo godinu dana a već se raspada. Ko je bio nadzor, ko je izvršio prijem, šta je sa garantnim rokom (postoji li uopšte?!). Neverovatan nivo bezobrazluka!

  Reply
  1. ?

   Kakav je osecaj biti tako jadan kao ti? Kad znas da si sitan i jadan u svakom smislu te reci i onda sam sebe tesis i nadas se necemu sto je daleka proslost?

   Reply
 8. Dača

  Radice se samo pola ulice od Lilija do spomenika Vuku jer se nema vise para ove godine.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.