Reciklaža povezala Valjevo I Sarajevo

JKP Vidrak privelo je kraju projekat prekogranične saradnje Srbije I BiH, SWM UPGRADING koji se odnosio na upravljanje čvrstim otpadom. Upravo ovim projektom predvidjeno je započinjanje recikliranja u Valjevu I u toku je podela kanti za domaćinstva u Novom naselju.

Projekat prekogranične saradnje Srbije I BiH konkretno su realizovala dva preduzeća JKP Vidrak Valjevo I JKP Rad iz Sarajeva.

“JKP Vidrak je kroz ovaj projekat dobilo cisternu, jedno vozilo za izdjubravanje, 2 000 kanti koje se dele u 1000 domaćinstava jer se dele po dve kante , za suvu I vlažnu frakciju.Deo ovog projekta je I linija za reciklažu koju smo najpre instalirali u reciklažnom centru. Još uvek traje podela kanti za domaćinstva”, rekla je Ksenija Badem na završnoj konferenciji projekta koja je oranizovana u Valjevu uz prisustvo predstavnika partnera JKP Rad Sarajevo.

Ksenija Badem

Podela kanti gradjanima u Novom naseelju trebalo bi da bude završena tokom ove nedelje I tek tada praktično će prvi put u Valjevu započeti proces reciklaže otpada.

“Tek kada podelimo kante počećemo I samu realizaciju , a samim tim I praćenje kako su gradjani prihvatili ovaj pilot projekat.Svemu je prethodila izrada elaborate kako bi se izabralo naselje u kom će projekat biti realizovan. Elaborat je pokazao da to treba da bude Novo naselje , a kako u tom delu imamo dosta dužnika za izdjubravanje odluka je bila da se kante podele domaćinstvima koja imaju do tri neplaćena računa. Bilo je I onih koji nisu bili zainteresovani pa smo zbog toga malo prolongirali period za zaključenje podele kanti”, objašnjava Badem koja ističe da je recikliranje otpada nešto na šta se svi gradjani moraju navići jer je to I preduslov za odvoženje smeća na deponiju Kalenić.

U toku same prezetacije projekta moglo se čuti da valjevska deponija već 30 godna nema upotrebnu dozvolu I da je kao takva oduvek bila , počev od 1990 godine privremeno rešenje. Ipak ona postoji do danas, a njeni kapaciteti su odavno istrošeni. Procena je da bi ukoliko bi sada započeli odvoženje otpada na postojeće stanje bez reciklaže, u deponiju Kalenić , dva puta dnevno bi put Kalenića odlazili kamioni sa prikolicama zapremine od 33 kubika . Takav način izdjubravanja neminovno bi uticao I na samu cenu za gradjane.

“Ovo je sada uvod bez obaveze , ali bićemo u situaciji da jednog dana recikliramo otpad. Cilj je da što više otpada možemo da recikliramo kako bismo smanjili troškove. Naš reciklažni centar sada radi sa 10% kapaciteta I to su uglavnom pravna lica. U slučaju realizacije Kalenića taj procenat mora biti značajno veći”, objasnila je direktorka JKP Vidrak.

Reciklaža je nešto što nas sve očekuje , ali je sa druge strane činjenica da jedan deo gradjana još uvek nije shvatio da se otpad ne može odlagati pored puta ili u priobalju reka. U takvoj situaciji jasnije je zašto odredjeni broj gradjana koji je I obuhvaćen projektom nije prihvatio ponudjene kante.

Ni u Sarajevu nije sjajna situacija po pitanju recikliranja otpada , ali je bar procenat zainteresovanih gradjana veći I kreće se oko 30%.

Maida Čukojević rukovodilac službe tehničke pripreme u KJKP Rad , inače projekt menadžer kaže da su oni još 2016 godine preko NVO Dunavski centar za kompetencije iz Beograda stupili u kontakt sa Vidrakom pa je I ostvarena sardnja kako bi zajednički aplicirali za sredstva iz projekta. Ukupna vrednost projekta je million evra.

“Projekat je odobren 2019 godine I mi smo sa svoje strane dobili dve cisterne , jedan kamion za prikupljanje reciklažnog otpada I mi smo od EU tražili 12 zelenih otoka sa zvonastim posudama jer smo mi prešli na ovu vrstu posuda. Takodje deo projekta je I razmena iskustava izmedju dva preduzeća. Mogu da izrazim veliko zadovoljstvo što smo saradjivali I nadam se I budućoj saradnji”, rekla je Maida Čukojević.

Maida Čukojević

Ona kaže da Sarajlije slabo recikliraju otpad, ali da su njihova istraživanja pokazala da je oko 30% gradjana kantona Sarajevo zainteresovano za reciklažu.

Zelena ostrva o kojima je Maida govorila bliže su predstavljena na samoj prezentaciji gde se moglo videti da se radi o posebnim prostorima u gradu gde su postavljeni kontejneri raznih boja u koje gradjani mogu reciklirati otpad. Praktična iskustva Sarajeva pokazala su da ukoliko se Valjevo odluči za podzemne kontejnere izvesno moraće najpre da bude dobro opremljeno kamionima koji imaju opremu za takvu namenu. U Sarajevu kako se moglo videti radi reciklažno dvorište u kom gradjani mogu predati svoje smeće bez plaćanja korišćenja dvorišta . Ipak I pored toga reciklažno dvorište može da prihvati samo odredjene vrste otpada. “Problem imamo sa gumama, I još nekim vrstama otpada. Za sada smo dogovorili preuzimanje guma I predaju jednom preduzeću bez plaćanja , besplatno im dajemo , ali postoje najave da bi se mogla uspostaviti saradnja direktno sa preradjivačima što bi nam pomoglo”, objasnila je projekt menadžer  sa sarajevske  strane.

linija za reciklažu

Iste probleme ima I JKP Vidrak jer nedostaje prostor za gradjevinski otpad, a gume koje se pojavljuju na deponiji takodje stvaraju probleme. “Ovo je bila zaista dobra prilika da razmenimo iskustva I naučimo nešto jedni od drugih iako se po pitanju same organizacije ova dva preduzeća razlikuju jer oni pored izdjubravanja imaju jedinice gradnje gde poseduju mašine za gradnju , asfaltnu bazu u kojoj su nedavno počeli I proizvodnju asfalta u boji, a imaju I upravljanje garažama. Kod nas je to sve drugačije mi radimo više stvari , ali upravljanje otpadom nam je zajedničko. Moramo naći načine da edukujemo gradjane o značaju reciklaže. Time mi jedino možemo da sačuvamo prirodu koju imamo. Ne treba zaboraviti da generacije I generacije ljudi jedna plastična kesa u zemlji može da nadživi”, rekla je Badem.  

valjevska deponija

U ime grada Valjeva na ovoj završnoj konferenciji govorio je Viktor Mićić zamenik predsednika Skupštine grada Valjeva koji je istakao najpre značaj recikliranja I njegove dobre strane po očuvanje prirode samog grada , ali I nameru grada da sa svoje strane podrži realizaciju tekućeg projekta, ali I svih narednih.

“Upravljanje otpadom je jako značajno za nas kao grad I siguran sa da je ovaj projekat samo početak svega onoga što nas u tom pravcu očekuje, zato je Grad spreman da podrži dalji rad Vidraka po ovom pitanju”, rekao je izmedju ostalog Mićić.  

16 comments on “Reciklaža povezala Valjevo I Sarajevo

  1. Mile Seljak

   Nemojte tako. Nije veliki srpski Knjaz Milos bio doktor nauka, pa je vodio mudro Srbiju i nemojte tako klasifikovati ljide, a Viktor je svakako neko ko je i skolovan covek, pored svega.

   Reply
 1. Milos

  Ne mogu smeće iz centra grada da odvezu, a pričaju o reciklaži. Jesu doktori, nema šta.

  Reply
 2. Glumac

  Viktore nemoj mnogo da glumiš,pogledaj prvu sliku.Na prvoj slici vežbao si kući ispred ogledala,zatosi okrenuo jedino ti dabi slikali
  tvoj profil.Dabi izgledao fukcionerski ko Nikola Pašić.

  Reply
 3. Marko

  O kakvoj reciklaži ovi pričaju kad su mini deponije na svakom ćošku, dozovite se pameti!

  Reply
 4. Samo pitam

  Jel znao Vica da procita sta su mu napisali?
  Drugo pitanje, kada cete grad pocistiti?

  Reply
 5. Miki

  Šta vi naprednjaci primate u partiju pa to je neverovatno, sada više nije ni smešno već postaje jako tužno i dokaz da vas je konfuzija uništila. Pa taj Željko je do juče najbrutalnije ismejavao sns i njene članove vređao kada ih vidi u gradu a sada je vaš direktor. Nije ni čudo što su vas osnivači napustili…

  Reply
 6. Miloš Marjanović

  ček malo. kaže jedan kamion za izđubravanje a po dve kante. je li opet ona priča kao pre X godina, 3 ili 4 kontejnera za raznu vrstu otpada a jedan kamion istresa u sebe sve kontejenre zajedno… nedostaju detalji oko ovoga. pominje se koliko ima dužnika ali sam proces odvoženja ni reči.

  Reply
 7. Milan

  Grad zapusten,korov I zmije u svakom gradskom parku,djubre na svakom cosku,neadekne Kante,rizla po ulicama,oko bandera zbunje po 2m visine….treba li da nastavim? Radnici minimalnu zaradu,direktorka sama sebe nagradjuje povecanjem plate,ispade da je sve u najboljem redu,Valjevo nikada lepse,cvece na sve strane,nasmejani sugradjani,Vukoviceve silne rupe po gradskim ulicama,Off roud Vuka Karadzica ulica…Jadno li si moje Valjevo?!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.