Održana tribina „strah nije opcija“: „Ako se budemo povlačili, živećemo u torturi!“

Svaka represija režima izaziva još veći otpor, ali i bojazan da usled sve većeg besa i sve dublje polarizacije društva neće doći do mirne smene vlasti, zaključak je tribine koju je organizovala Mreža za demokratski dijalog, a na kojoj se razgovaralo o sve učestalijim privođenjima koje vlast koristi kao sredstvo za „disciplinovanje“ neistomišljenika.

Tribina pod nazivom „Strah nije opcija“ održana je u Valjevu, a autorka Tamara Tripić razgovarala je sa Željkom Trifunovićem i Adamom Radosavljevićem, aktivistima Lokalnog fronta Valjevo koji su u martu ove godine uhapšeni zbog transparenta „Nisi dobrodošao“ upućenog Aleksandru Vučiću, kao i Milošem Gagićem, aktivistom Otpora tokom 90-ih godina.

Govoreći o hapšenju zbog transparenta, Željko Trifunović je kazao da Aleksandar Vučić nije dobrodošao u Valjevo zato što je Valjevcima život bukvalno ugrožen: “Ugrožen nam je život ne samo zato što nas pljačkaju i kradu, već i zdravstveno – Valjevo ima najveću zagađenost vazduha u Srbiji oko 170 dana godišnje, a nekad smo i svetski rekorderi. Zato Vučić nije dobrodošao u Valjevo, a ne zato što smo mi Valjevci loši domaćini. On je svojevremno obećao da u Krušiku neće biti otpuštanja, a danas imamo masovna otpuštanja, smanjivanje plata… Radnici Krušika ne mogu da se leče zato što im nije uplaćeno zdravstveno!“

On je dodao da Vučić nije dobrodošao u Valjevo i zato što „podržava rudnike litijuma u valjevskom kraju“ zobg kojih će biti zagađena cela Rađevina. „Nemamo mi ništa protiv litijuma, već protiv načina na koji će se vršiti ta eksploatacija. Sada nam je zatrovan vazduh, a biće nam zatrovana i zemlja i voda. Ova vlast to radi sistemski“, ocenio je Trifunović.

Trifunović je poručio i da njega hapšenje nije uplašilo, već da mu je dalo još veći podstrek da se bori za svoje selo, za svoj grad, državu.

“Ako se budemo plašili i povlačili, živećemo u torturi sa zagađenom životnom sredinom“, poručio je Trifunović.

Aktivista nekadašnjeg Otpora tokom 90-ih Miloš Gagić ocenio je da današnja hapšenja po političkoj liniji u velikoj meri liče na ona tokom režima Slobodana Miloševića.

“Svaka akcija Otpora izazivala je hapšenje“, naveo je on i dodao da je razlika u tome što je danas manja informisanost građana. „Ja iz Novog Sada, na primer, nisam čuo za ovo hapšenje u Valjevu, a u ono vreme kada bi neki aktivista bio uhapšen, za to bi se pročulo po celoj Srbiji. Ta mreža informisanja je danas čini mi se slabiija“, kazao je Gagić.

Gagić je dodao i da „svaka represija izaziva još veći otpor“, te da to što je on bio hapšen više puta, čak optužen i za ubistvo funkcionera SPS, samo ga je još više podsticalo da se suprotstavi i bori za svoje ciljeve.

Tamara Tripić je podsetila da hapšenje u Valjevu zbog transparenta nije jedini slučaj, te da su dvema Kragujevčankama prekjuče pripadnici Kobri oduzeli transparente, Zoran Čičak je zbog tvita uhapšen pred svojim sinom, u Vranju se privodilo zbog nalepnica… To, navela je onda, vodi u sve veću polarizaciju društva i eskalaciju besa. „Zbog toga me plaši da se približavamo liniji kada vlast postaje isključivo oboriva, a ne smenjiva, što nikome nije u interesu“, zaključila je ona.

Na pitanje da li su hapšenja zbog izgovorene ili napisane reči koja ne ide u prilog režiimu pokazatelj da je Aleksandar Vučić u panici, Adam Radosavljević je ocenio da je pre svega u panici “ešalon nekompetentnih ljudi“ koji su zauzeli državne i javne funkcije.

„Nisu dovoljno kvalifikovani, a na najboljim su pozicijama u svom životu. U panici su jer dobro znaju šta će da izgube. Tu mislim i na poslanike, i na odbornike, pa i na Vladu Srbije“, kazao je Radosavljević.

Mreža za demokratski dijalog

5 comments on “Održana tribina „strah nije opcija“: „Ako se budemo povlačili, živećemo u torturi!“

 1. Simić

  Nekima bi bolje bilo da nešto i rade u odnosu na to što samo pričaju. Ništa novo, sve se i uvek završava na rečima. A Vučić može da ne bude dobrodošao u privatnoj kući odredjenih ljudi.

  Reply
 2. Mišo

  Pobogu, živimo u 21. veku i imamo toliko različitih kanala komunikacije, naročito preko interneta, na čelu sa društvenim mrežama, i onda dođe jedan čovek koji tvrdi da je mreža informisanja slaba. Krajnje neozbiljno.

  Reply
  1. Pera

   Šta vredi kad više od pola stanovništva je nepismeno, ne kupuje novine, gleda RTS i Pink, ne koristi Internet. !!!
   I kako onda da sazna šta se dešava u državi. ? Puno njih je na raznorazne načine i ucenjeno !!!

   Reply
 3. Mare

  Već 30 godina postoji problem kvaliteta vazduha u Valjevu. To bi barem učesnici tribine trebalo da znaju. Vučić je svakako dobrodošao u Valjevo i učesnici tribine ne mogu govoriti u ime građana i građanki Valjeva.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.