LF: Zamena odbornika ne znači odstupanje od dosadašnjeg rada

Odbornik Lokalnog fronta Ljubomir Radović podneo je ostavku na mesto odbornika u Skupštini grada, a na današnjoj sednici, novi mandat biće potvrdjen članu Lokalnog fronta, Željku Trifunoviću.

Ljubomir Radović bio je odbornik Lokalnog fronta počev od 2016. godine. Kao opozicioni odbornik na sednici Skupština javno je kritikovao aktuelnu vlast, ali i iznosio predloge koji nis nailazili na odobravanje.

Ostaće zabeleženo da je Radović za vreme mandata 2016-2020. godina bio neprestano na meti tadašnje garniture vlasti, u Skupštini je trpeo neprestane uvrede , bio žrtva brojnih skarednih objava i  fotomontaža zbog kojih je bila ugrožena i njegova i sigurnost njegove porodice. Za sve ovo naredbodavci, ali u velikoj meri ni izvršioci , nisu nikada odgovarali .

Ostaće zabeleženo takodje da je u istom periodu, Radović nakon napuštanja Skupštine od strane odbornika Demokratske stranke, ostao jedini opozicioni odbornik u Skupštini grada.

Novi odbornik Lokalnog fronta biće Željko Trifunović, inženjer elektrotehnike i računarstva.

Ljubomir Radović navodi da je jedini odbornik koji je podnosio izveštaj gradjanima o svom radu. Ovoga puta to ide malo teže kaže Radović  i objašnjava:„Zato što su slatka obećanja o javnosti rada novog gradonačelnika i njegove kamarilebrzo isparila u sukobu sa interesima manje-više skrivenih „savetnika“ koji iz duboke senke istinski upravljaju našim gradom. Ne preterujem kada tvrdim da je Skupština grada, najviše telo lokalne samouprave, pretvorena u protočni bojler za odluke usvojene daleko od očiju javnosti“.

Radović kaže da je krajem aprila predsednici Skupštine dostavio pet petina i da su sva ostala bez odgovora :

-Koliko još meseci građani treba da čekaju odgovor o projektu za eksploataciju litijuma na području Divaca, koliko još godina treba da čekamo predstavnika  koji štiti kapital građana od 825 miliona dinara u „Krušiku“, koliko decenija će lokalni putevi oko Valjeva čekati da budu popravljani od naknade za vanredni prevoz kamionima koji te iste puteve uništavaju?

-Koji su stvarni razlozi za godinu i po dana bežanja Skupštine i svih organa Grada od primene Lokalnog antikorupcijskog plana i, najzad, da li će u Valjevu ikada biti obrazovan Savet za praćenje primene Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave?

„Gorko-smešno je, na primer, nevešto skrivanje saznanja o budućoj eksploataciji litijuma u Divcima. Moje pitanje postavljeno 16. marta je glasilo: Da li su organi Grada upoznati sa projektom firme „Euro Litijum Balkan“ sa sedištem u Divcima i mogućim posledicama po već zagađenu i već degradiranu životnu sredinu Valjeva?Gradska uprava je moje pitanje 14. maja, puna dva meseca kasnije, prosledila nenadležnom Ministarstvu građevinarstva koje je tako i odgovorilo 2. juna, dodajući pritom i neke veoma zanimljive podatke o izmenama Prostornog plana područja posebne namene za potrebe preduzeća „Rio Sava Exploration“ koje će eksploatisati mineral jadarit na području Loznice i Krupnja. Ne znam da li se potom grad obratio nadležnom Ministarstvu rudarstva i energetike, ali biće to jedno od pitanja kojima će se u narednom periodu baviti Željko Trifunović“, rekao je Radović.

On ističe da je za razliku od drugih Lokalni front Valjevo  na lokalnim izborima ponudio listu od 20 kandidata, koji svi do jednog na adekvatan način mogu zastupati interese građana Valjeva u najvišem zakonodavnom telu, za razliku od ostalih kojima su partijski i lični interesi na prvom mestu. Odbornici će se izjasniti o tome da aktuelni predsednik Srbije postane počasni građanin grada Valjeva.“ Željko Trifunović je jedan od aktivista LF VA koji je na svojoj koži osetio nasilje od strane ove nedemokratske, autokratske vlasti, čiji je glavnokomandujući upravo predsednik SNS-a. O tom nasilju svedoči i ovaj megafon koji stoji ispred mene, a koji je uništen prilikom hapšenja o kojem ste i sami imali priliku da izveštavate.Jedan deo mog delovanja biće usmeren i na pripremu Lokalnog fronta za izbore koji se  najavljuju za proleće iduće godine. Poznato je da ćemo na izborima za Skupštinu Srbije ići u Akciju sa Nebojšom Zelenovićem, pa će bitan deo mog posla, mogu slobodno da najavim, biti i to da našim sugrađanima predstavim Zeleni dogovor, programski dokument u čijoj izradi smo učestvovali sa brojnim lokalnim i ekološkim organizacijama u Srbiji“, rekao je Radović .

Budući odbornik Željko Trifunović kaže da neće odustati od traženja odgovora na već postavljena pitanja , ali i na neka nova:Pored insistiranja da se posle godina iščekivanja daju odgovori na neka pitanja, biću prinuđen da u praksu Skupštine uvedem i instituciju traženja autentičnog tumačenja pojedinih gradskih propisa. Prvi razlog za to dao nam je gradonačelnik, u odgovoru na pitanje Ljube Radovića postavljeno 30. oktobra prošle godine, o vraćanju sredstava koje su neki gradski funkcioneri nezakonito prisvojili tokom 2018. godine. U poslednjoj rečenici g. Gojković kaže da će o preduzimanju mera za nezakonito povećanje plata odlučiti nadležni organi. Nadam se da će u nekom razumnom roku i do g. Gojkovića stići autentično tumačenje člana 6 Odluke o osnivanju budžetske inspekcije Grada Valjeva u kojem piše da je za izdavanje naloga budžetskoj inspekciji nadležan upravo gradonačelnik“.

Izbegavanje nadležnosti, slučaj je koji se neprestano ponavlja, a Trifunović je navodeći takve slučajeve izmedju ostalog pomenuo predlog Lokalnog fronta  da se na dnevni red sednice postavi zaključak o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu prostornog plana Republike za period do 2035. godine i Izveštaju o strateškoj proceni uticaja ovog Plana na životnu sredinu. Pismeni odgovor predsednice Skupštine i stenogram sa ove sednice otkrivaju, kaže,  ne jedan, već nekoliko prekršaja Poslovnika, Statuta grada, ali i Zakona o lokalnoj samoupravi. Otkrivaju još nešto: nameru gradskih funkcionera da od građana prikriju po vlast neugodne detalje o stanju životne sredine u našem gradu i namere da se rudna bogatstva Srbije na brzinu i na potpuno netransparentan način prepuste multinacionalnim kompanijama odavno poznatim po praksi visoke korupcije.

„Izgovor da javna rasprava o Prostornom planu nije u nadležnosti Skupštine smešan je za svakog ko ume da pročita i shvati smisao odredbi na koje se odbornik Radović pozvao. Ako i to nekome nije dovoljno, neka pogleda šta o nadležnostima lokalne samouprave piše u tački 17 člana 32 Zakona o lokalnoj samoupravi!Poslovnik je ponovo prekršen  na samoj sednici. Pošto je Ljuba i usmeno, dok se još uvek utvrđivao dnevni red, ponovio svoj predlog zaključka o javnoj raspravi, predsednica je iz potpuno nerazumljivih razloga, dala reč Jasni Mićić, glavnom urbanisti grada. G-đa Mićić je utrošila nekih desetak minuta govoreći o primedbama koje je gradska uprava podnela na nacrt prostornog plana, nijednom ne pomenuvši zahtev odbornika da se o ovom strateškom dokumentu povede javna rasprava. Prirodno, Ljuba Radović je na ovo reagovao objašnjenjem da se njegov predlog nije odnosio na sadržaj Prostornog plana, već na „konkretno kršenje Statuta i  Poslovnika“, kako stoji i u stenogramu sa ove sednice“, objašnjava Trifunović.

Osim ovoga, u međuvremenu su nam se dogodili i jednopartijski izbori u 13 mesnih zajednica.  Lokalni front Valjevo je pismenim primedbama na Nacrt odluke o mesnim zajednicama upozorio da odredbe o izborima ne zadovoljavaju osnovno načelo opšteg i jednakog izbornog prava.

„Ukoliko ostali odbornici ne prihvate izmene Odluke u ovom pravcu, predložiću jednostavnije rešenje: da izbori za članove saveta mesnih zajednica postanu unutarpartijski izbori za mesne odbore stranaka skupštinske većine. Na taj način troškovi izbora neće više padati na teret svih građana Valjeva i biće finansirani iz budžeta stranaka koje su za ovakvu gimnastiku zainteresovane,“zaključio je Trifunović.

3 comments on “LF: Zamena odbornika ne znači odstupanje od dosadašnjeg rada

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.