Кako se troši zeleni dinar?

Građani Valjeva imaju pravo da znaju kako se troše sredstva iz budžeta koja su namenjena za zaštitu životne sredine. Efekte trošenja budžeta jasno mogu da vide, osete i udahnu. Udruženje „Lokalni odgovor“ realizuje projekat „Kako se troši zeleni dinar?“ koji podrazumeve sprovođenje stručne analize realizacije fonda za zaštitu životne sredine Grada Valjeva. Udruženje Lokalni odgovor tim povodom izdalo je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

“ Analiza će biti osnov za izradu predloga politike za unapređenje prakse zaštite životne sredine i uključivanje građana u odlučivanje. Naša akcija podrazumeva: angažovanje stručnjaka za javni budžet (reviziju) za izradu analize, istraživanje stavova građana o politici životne sredine, razgovore i komunikaciju sa udruženjima i predstavnicima lokalne vlasti. I na kraju prezentaciju nalaza sa preporukama (građanski izveštaj). Skupština grada Valjeva je 2016. usvojila Program zaštite životne sredine i Plan kvaliteta vazduha. Uprkost tome, u Valjevu je i dalje zagađenje vazduha na visokom nivou a usvojeni planovi i programi nisu dali očekivane rezultate. Lokalna vlast ne objavljuje godišnje izveštaje o realizaciji planova koji se tiču životne sredine, posebno kvaliteta vazduha. Zakon o planskom sistemu usvojen 2018. godine obavezuje lokalne vlasti da ažuriraju ili donose nove planske dokumente uvažavajući stavove javnosti (javna rasprava) i procenjujući uticaj na okolinu (izveštaj o proceni uticaja na životnu sredinu). U Valjevu nije pokrenuto ažuriranje, niti izrada planova čija je važnost istekla ili ističe ove godine (npr. Plan kvaliteta vazduha, Program zaštite životne sredine, Plan održivog razvoja, itd). Javnost godinama očekuje da se investiraju znatna sredstva u aktivnosti koje bi doprinele smanjenju zagađenja životne sredine, posebno aerozagađenja.

Međutim, najveći deo budžeta za zaštitu životne sredine u ovoj godini opredeljen je za izgradnju kanalizacione mreže na turističkoj, planinskoj destinaciji Divčibare. Javnost je u debati koja je prethodila usvajanju budžeta za 2021. ukazala da su nadležne službe proizvoljno predstavile indikatore u delu programskog budžeta koji se odnosi na smanjenje zagađenja vazduha.

Projektovano je najpre 10 dana godišnje sa prekomernim koncentracijama tokom 2021. da bi u Odluci o budže tu za 2021. bilo navedeno 100 dana za godinu dana. Samo u prva četiri meseca ove godine zabeleženo je 85 dana prekomerno zagađenog vazduha (Državna mreža) odnosno 96 dana (Lokalna mreža). Uprkos tome, odbornici Grada Valjeva su na sednici u maju ove godine godine usvojili Odluku o završnom računu budžeta za 2020. godinu u kojoj je zvanično konstatovana vrednost od 10 dana sa prisustvom koncentracija zagađujućih materija preko granične vrednosti.

 Agencija za zaštitu životne sredine u svojim mesečenim neverifikovanim izveštajima beleži 120 dana! Mi hoćemo da javno postavimo pitanje efektivnosti i zakonitosti realizacije javnog budžeta lokalnih vlasti u Valjevu, posebno programa koji se tiču zaštite životne sredine. Hoćemo da istražujemo i dokumentujemo kako lokalna vlast u Valjevu donosi, usvaja, realizuje planove i programe koji se tiču životne sredine i kakve rezultate postiže. Hoćemo da doprinesemo zagovaranju promene u vođenju lokalnih javnih politika koje treba da budu okrenute građanima, da se zasnivaju na potrebama i proverljivim podacima

Za ovakve “rezultate” lokalne vlasti u okviru budžeta za zaštitu životne sredine izdvajaju novac svih nas. Međutim, mi u stvari ne znamo kako se troši novac za zaštitu životne sredine i postoji li odgovornost za ovakvo stanje kvaliteta vazduha, divljih deponija, zagađenih voda? Da bismo pokrenuli javnost i pokušali da u rešavanje problema uključimo što više organizacija, pojedinaca i medija,nmi ćemo u narednim mesecima najpre izvršiti analizu budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine Grada Valjeva (Eko fonda), posmatrati usklađenost i realizaciju planskih dokumenata. O tome ćemo sastaviti poseban, građanski izveštaj. On će sadržati i preporuke za unapređenje lokalne politike životne sredine. Verujemo da će izveštaj i nalazi poslužiti kao osnova za uticaj na lokalne i nacionalne politike ali i za konkretne kampanje informisanja i pokretanja građana Valjevu. Planiramo da pokrenemo internet platformu za obaveštavanje građana i prikupljanje njihovih stavova.

Nastojaćemo da u našu akciju uključimo i stručnu javnost. Zahvaljujući tome, uz pomoć analize javnog budžeta verujemo da ćemo saznati gde završava naš novac i ko je odgovoran za ovakve rezultate. Svakako planiramo da javnosti i lokalnim vlastima predložimo mere za unapređenje prakse. Ali smo spremni da zagovaramo i delujemo u pravcu utvrđivanja odgovornosti za eventualne nezakonitosti ili propuste u planiranju i trošenju zelenog dinara.

Projekat „Kako se troši zeleni dinar?“ se realizuje uz podršku Fondacije „Jelena Šantić“, organizacije „Nacionalna koalicija za decentralizaciju“ iz Niša, Organizacije 484 iz Beograda. Program finansijski podržavaju Evropska Unija i Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID).

Udruženje „Lokalni odgovor“

2 comments on “Кako se troši zeleni dinar?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.