Gradonačelnik potpisao ugovor za projekat „Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih deponija izgradnjom Eko-parkova“

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisao je ugovor sa ministarkom  zaštite životne sredine Irenom Vujović za sufinansiranje realizacije projekata zaštite i očuvanja zemljišta kao prirodnog resursa.

Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo je sredstva u iznosu od 10.000.000,00 dinara gradu Valjevu za projekat „Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih deponija izgradnjom Eko-parkova“.

Realizacijom ovog projekta, za koji će uz sredstva ministarstva i grad Valjevo izdvojiti 4.860.699,00 dinara, biće uklonjene divlje deponije i izgrađeno šest Eko-parkova u naseljima Milivoja Bjelice, Popare, Brđani, Gradac, Peti Puk i na raskrsnici Đerdapske ulice i Ulice Dimitrija Tucovića. Eko – parkići uz ozelenjavanje biće izgrađeni na mestima gde su formirane divlje deponije u gradu, čime će se sprečiti njihov dalji nastanak. Cilj projekta je da se u Valjevu potpuno uklone divlje deponije na ovih šest lokacija. Eko-parkovi biće montažno-demontažni, uz mobilijar, ljuljaške, multifunkcionalne njihalice, vrteške i druge sprave.

Uklanjanjem divljih deponija i izgradnjom Eko-parkića, zaštitiće se zemljište, sprečiti dalja degradacija i ublažiti njene posledice.

Realizacijom ovog projekta zaustaviće se zagađenje životne sredine na ovim lokacijama do nivoa koji je bezbedan za korišćenje, očuvaće se funkcija zemljišta kao prirodnog resursa, sprečiti i otkloniti štetne promene u zemljištu koje su nastale kao posledica zagađenja. Uklanjanje divljih deponija uz sanaciju i izgradnju Eko-parkova, uz uređenje prostora, revitalizaciju i rekultivaciju, od izuzetnog je značaja za očuvanje životne sredine u gradu, jer otpadni materijal na ovim divljim deponijama u nerazgrađenom, polurazgrađenom obliku, lako dolazi u kontakt za zemljištem, vodom i vazduhom.

Realizacijom ovog projekta koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije, grad Valjevo će na mestima divljih deponija dobiti moderno opremljene, urbane lokacije čime se dugoročno utiče na poboljšanje kvaliteta životne sredine.

Projekti će biti realizovani u 43 grada i opštine, kojima su na javnom konkursu odobrena sredstva, među kojima je i grad Valjevo.

5 comments on “Gradonačelnik potpisao ugovor za projekat „Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih deponija izgradnjom Eko-parkova“

 1. ZARE

  Tesko nama ovaj samo potpisuje a nista neradi. Decko zapitaj se sta si uradio od kako si postao presednik opštine
  Valjevo? Sta je sa javnom garazom koju si prvo pominjao da ces da RADIS??

  Reply
 2. Istina

  Lazo,
  Nemaš ti pojma šta pričaš i ša potpisuješ. Da li znaš šta znači životna sredina, a šta ekologija? Pričaš neistine kao Vučić 10 godina.
  Ništa nisi uradio. Hvališ se kako ćeš uraditi ulicu Vuka Karadžića… pa Lazo za to čekanje nekoliko godina će vas nekoliko i kad tad odgovarati pred vlastima kada se napravi normalna država. Grad smrdi, sve zaudara kao da nemate Gradac i Kolubaru da natočite cisterne i ovaj grad malo operete, rashladite…
  Lazo, mlad si čovek, beži odatle dok je vreme. Ništa nisi uradio. Sve su ulice prsle u međuvremenu dok čekaš da popraviš jednu…
  Kakvo smanjenje zagađenja zemljišta kada u sred Divčibara i Valjeva izlaze otpadne vode na sve strane i sve smrdi…? Kakve parkiće, kad asvi kontejneri prelivaju svaki dan… Kupite i povećajte broj kontejnera u gradu i okolini…
  U ostalom to su toliko male pare da pojedini ministri piju skuplje vino za večeru od tog iznosa sa kojim se vi hvalite.
  Bruka!

  Reply
 3. Taki

  Stiče se utisak da postoji puno nevernih Toma koji ne shvataju da se ekološki problemi ne rešavaju preko noći već da svaki manji projekat, poput ovog o kome je reči u članku, čine, možda male, ali i te kako bitne projekte. Svaki ekološki pomak je do ar jer posredstvom njih možemo doći do većih pomaka u ovoj oblasti. Treba imati malo više vere i strpljenja.

  Reply
  1. Istina

   Pišeš nešto u šta i ti ne veruješ. Verovatno po zadatku. Da li u opšte znaš kolika je površina od jednog ara?
   Pa dragi čoveče da li znaš koliko tih tvojih ari u Valjevu ima gde ovi nesposobni što vladaju celom zemljom, ne znaju ni cveće da posade, ili kada ga posade ono se osuši… Ni jedan postojeći park i zelena površina se ne održava kako treba. A ti vidi koliko skupa vina piju pojedini ministri i pričaš mi o u ređenju ara zemlje u Valjevu…
   Bruka!

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.