Da li je moguće- Ne postoji Zdravstveni centar, a postoji vd direktor ZC Valjevo?

Nakon što je prihvaćena ostavka dr Zorana Djurića doskorašnjeg direktora Opšte bolnice, na mesto direktora ZC Valjevo imenovana je dr Branka Antić dojučerašnji direktor Doma zdravlja. Nova ustanova za sada ima samo direktora i papir iz ministarstva da je odlučeno da se spoje Opšta bolnica i Dom zdravlja. Sve ostalo izgleda  nema, a na prvom mestu pitanje je da li je ZC registrovan?

Još prošle godine na adrese Doma zdravlja i Opšte bolnice stigla je informacija iz resornog ministarstva o spajanju ove dve ustanove ponovo u jednu, Zdravstveni centar. Istom odlukom ministarstva privremeni direktor te nove ustanove bio je direktor Opšte bolnice.

Za Vamediu u maju ove godine dr Zoran Djurić potvrdio je da je odlučeno o spajanju , ali i izjavio da ništa na tom polju nije uradjeno jer najpre nema Upravnog odbora , a bila je to i godina korona virusa.

„Postoji odluka Vlade Srbije objavljena u Službenom glasniku, ali dug je put do toga. Pošto je to novi pravni subjekt treba da imenuju novi privremeni Upravni i Nadzorni odbor, potom tu je obimna dokumentacija I procedure kao što su Statut, bilans stanja, potrebna je nova sistematizacija, upis u APR, pa novi računi i ugovori. Sve to zahteva dosta vremena I izvesno potrajaće. Sada zbog situacije sa epidemijom mislim da  nije trenutak za bilo kakve izmene. Ipak da bi bilo kakva procedura počela neophodno je da osnivač imenuje novi Upravni i Nadzorni odbor”, izjavio je u maju , tada  direktor Opšte bolnice Zoran Djurić.

* Ministar Lončar prilikom posete Valjevu najavio smene u bolnici. Kada je u pitanju Opšta bolnica u Valjevu zanimljivo je da je dr Zoran Djurić bio sve vreme mandata vršilac dužnosti kome je ministar produžavao mandate rešenjem. Isti Djurić do sada je u proteklim godinama u dva navrata podnosio ostavke na ovu funkciju koje nisu bile uvažene.

Kako Vamedia saznaje u dobro obaveštenim krugovima, UO bolnice odavno nije u zakonskom mandatu tačnije od 2017. godine , a novi UO I NO nove ustanove koja je po svemu novi pravni subjekt nije imenovan.

Po odluci Vlade objavljenoj u Službenom glasniku 9. februara 2019. godine novi pravni subjekt mora da prodje i odredjenu pravnu proceduru u samom formiranju , a to bi u najkraćem trebalo da bude : privremeni Upravni i Nadzorni odbori, potom oni biraju privremenog vd direktora( koji je već izabran) pa Statut pa sistematizacija pa upis u apr i deponovanje potpisa u trezor.

rezultat pretrage u APR /zdravstvene ustanove

Izvori Vamedie navode da ništa od pomenutog ,a predvidjenog zakonom nije uradjeno. Da li onda Zdravstveni centar uopšte postoji?

U ovom trenutku taj ZC , ako postoji zakonski, ima dva računovodstva, dva odeljenja finansija, dve službe za javne nabavke, dva vozna parka itd . Koji od njih je validan?

Zanimljiv je podatak da je deobni bilans izmedju dve ustanove kada su razdvajane trajao duže od 7 godina. Da li se sada zna šta koja ustanova unosi u u novu ustanovu? Prilikom razdvajanja sve je duplirano, a sada bi trebalo da bude objedinjeno.  Ove procedure trebalo bi da budu rešene Statutom, ali i sistematizacijom radnih mesta. Te poslove ne može da uradi direktor.

* Iako direktor ove ustanove, Djurić za sve vreme epidemije korona virusa kome su upućivana pitanja vezana za funkcionisanje u novim uslovima   nije bio I koordinator za korona virus već je to posebnim rešenjem I odlukom, ali I ostvarenom naknadom za angažovanje bila  Katarina Pantelić(socijalna medicina). Ministar Lončar prilikom posete Valjevu izneo je primedbe na rukovodstvo bolnice vezano I za funkcionisanje u epidemiološkim uslovima rekavši da je u Valjevo upućivana I posebna grupa profesora kako bi pomogla . Ipak Lončar  tada nije obavestio javnost da li je iko pa naravno I koordinator koga je postavio u tu svrhu snosio odgovornost za takvo stanje stvari?

dr Branka Antić

Vamedia je novom vršiocu dužnosti direktora, nazovimo ZC, dr Branki Antić dostavila pitanja vezana za ove realne probleme , ali je njen odgovor bio da to moramo pitati u ministarstvu zdravlja. Stoga je Vamedia ministarstvu uputila sledeća pitanja:

Da li je imenovan novi UO i NO ZC Valjevo? Ukoliko je imenovan novi UO molim Vas da nam dostavite imena.

Da li je ZC Valjevo upisan kao novo pravno lice , odnosno da li je izvršena registracija?

Da li su izvršeni završni računi ustanova kako bi se znalo sa kolikim udelom koja ulazi u sastav ZC?

Da li je uradjena sistematizacija s obzirom da sada postoje duplirane službe poput javnih nabavki, računovodstva, finansija itd? Statut?

Iako zvuči nemoguće da novi direktor nove ustanove ne zna odgovore na ova pitanja , sačekaćemo da ministarstvo saopšti svoja saznanja.

Ipak pitanje svih pitanja jeste , ako je ministarstvo imenovalo direktora Zdravstvenog centra , a takva ustanova možda nije registrovana, kako će ista direktorka potpisati bilo kakvu odluku ?

*Ista ustanova već 4 godine nema UO jer je istima mandat istekao 2017. godine.

17 comments on “Da li je moguće- Ne postoji Zdravstveni centar, a postoji vd direktor ZC Valjevo?

 1. Kralj je GO

  Kad mogu da budu funkcioneri Pasulj, Radoica falsifikator, nedorasli Laza nije cudo da su i institucije koje vode takve. Ali da upoznamo gradjane Valjeva NASA je raspisla konkurs za naseljavanje nekih podrucja na Marsu (slicno kao ovi nasi za naseljavanje napustena sela), Laza je prosao konkurs tako da se ocekuje njegovo katapultiranje na Mars odakle je i dosao.

  Reply
  1. Aman

   Nemojte samo da mrzite. Sredio se dom zdravlja, sad ce i bolnica, ima da bude kao secer i sta cete onda, hoce neko reci izvini za napade?

   Reply
   1. Јоца

    Ma sve je kao secer, samo sto gradjani moraju da se lece privatno kod istih tih lekara. Sramota.

    Reply
 2. Realan covek

  Cujem da ce da se bas lepo sredi bolnica i to mi je najbitnije. Kad se to desi pohvalicu.

  Reply
 3. Ica smekerica

  Cestitke DR Branki, ona je zena zmaj, ja je izuzetno gotivim, samo napred.

  Reply
 4. Dragica Markovic

  A nije vam lep dom zdravlja? Nije? Udjite da pogledate! Zena je doterala dom zdravlja da bude kao bonbona, to je valjda uspeh.

  Reply
  1. Dragana

   Ja imam pitanje za novu v. d, kada cemo mi zdravstveni radnici moci da se zaposlimo na osnovu kvalifikacija i na osnovu nase strucnosti i sposobnosti?A ne samo da dobijamo tapsanje po ramenima i preporuke da nadjemo vezu. Hvala.

   Reply
 5. Miki

  E moji botovi, pa pročitajte bar tekst. Ne radi se o Branki već o nakaradnom sistemu, postavili ženu za direktora , a to ne postoji . Pa ona će imati problem, a de ćete vi biti onda? Mnogo ima od vaše podrške u pm

  Reply
 6. Maja

  Žena se gega iz fotelje u fotelju. Poslušnica i oportunista. Nije ona dala pare iz svog džepa za DZ, ali je sigurno, kao i svi napredni, sklonila neki dinar. Što reče neko u komentaru, Pasulj, Radoica, dodala bih i Mišković…ko, bre, drži uzde u ovom gradu?! Eeej, glupi narode!

  Reply
 7. med.sestra

  Moguće,lako je biti direktor kada ZC postoji,budi direktor kada ZC ne postoji

  Reply
 8. Baki

  Dom zdravlja je se renovirao nekoliko puta i tu ni jedan direktor nema zaslugu jer se oni tu ništa ne pitaju, njihova obaveza je da ponavljaju da je za to zaslužna stranka na čelu sa Aleksandrom Vučićem(kao da je platio iz svog dzepa) a ne iz nekog budzeta koji znamo kako se puni ili kredita koji znamo ko ga vraća(on sigurno ne).
  A pomenuta direktorka je se ovajdila u projektu Nevidljiva deca sa svojim partijskim kolegom Radojicom od fasifikata.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.